Het FIA Junior WRC-kampioenschap 2023 maakt zich op voor een spannende afsluiting tijdens de historische Acropolis Rally Griekenland.

Het iconische evenement, met een rijke geschiedenis van tientallen jaren, belooft de moed van de jonge, ambitieuze piloten als nooit tevoren op de proef te stellen.

De Acropolis Rally Griekenland is een historisch belangrijk evenement dat meer dan 70 jaar oud is en een van de oorspronkelijke manches was van de eerste kalender van het Wereldkampioenschap Rally. De rally staat bekend om zijn slopende etappes, meedogenloos terrein en verzengende zomertemperaturen, die samen de reputatie hebben zowel mens als machine tot het uiterste te drijven.

Piloten moeten niet alleen hun snelheid demonstreren, maar ook hun uithoudingsvermogen en aanpassingsvermogen. De ruige graveletappes van de rally, gecombineerd met onvoorspelbare weersomstandigheden, zorgen ervoor dat de deelnemers op alles voorbereid moeten zijn. De rotsachtige en schurende wegen kunnen bijzonder belastend zijn voor de banden, wat een extra laag complexiteit aan het evenement toevoegt.

Dit weekend maakt Nataniel Bruun uit Bolivia zijn Junior WRC-debuut, die voor het eerst in zijn carrière buiten Zuid-Amerika deelneemt. Bruun is pas 18 jaar oud en heeft slechts aan 18 rally’s deelgenomen, op één na allemaal in zijn thuisland Bolivia. De Boliviaanse jongere houdt zijn verwachtingen realistisch en concentreert zich op het maximaliseren van elke kans die hem ter beschikking staat tijdens zijn eerste WRC-ervaring.

De laatste ronde biedt een bemanning de kans om hun naam aan de geschiedenisboeken toe te voegen en zichzelf op een traject te zetten met het potentieel om hun carrière te transformeren. Terwijl sterrennamen als Sebastien Loeb, Sebastien Ogier, Dani Sordo, Elfyn Evans en Craig Breen het hoogste niveau van de sport bereikten, zijn het namen als Sami Pajari en Robert Virves die de toekomst van de kampioen van dit jaar onderstrepen. De trots om kampioen te worden is niet het enige dat op het spel staat, het grootste prijzenpakket in de rallysport ligt voor het oprapen met 4 volledig gefinancierde d in een M-Sport Fiesta Rally2 inclusief 200 Pirelli-banden.

Terwijl William Creighton op papier een gigantische voorsprong van 29 punten heeft op Laurent Pellier, is zijn voorsprong niet zo groot als je rekening houdt met een totaal van 65 punten die voor het oprapen liggen dankubbele classificatiepunten en één punt per etappewinst. Niet alleen dat, maar de vier beste klassementscores van elke ploeg tellen ook mee. Het betekent dat in totaal zes verschillende piloten een wiskundige kans hebben om de titel te veroveren, maar de drie belangrijkste kanshebbers zijn William Creighton, Laurent Pellier en Diego Dominguez.

Tom Rensonnet - RACB
Tom Rensonnet (foto) en co Loïc Dumont
vertegenwoordigen ons land in deze junior klasse

Bron Junior WRC 2023