De provincie Antwerpen kent nog welgeteld één rallywedstrijd. De Short Rally van Kasterlee, een organisatie van Nationale Renstal Titanic, zal voor de 18de keer zijn tenten opslaan in Kasterlee. Dat mag u dan gerust letterlijk nemen want het zenuwcentrum voor deze Short Rally Kasterlee, met service, catering en publieksparking, zal voor de toeschouwers weer zijn gehuisvest in de niet te missen grote tent op Straaleind. Er wordt vastgehouden aan het beproefde format van vier lussen met twee klassementsproeven, Looiend en De Hese.

Voor het 2de jaar op rij wordt er dus gestart in buurgemeente Retie. Voor de toeschouwers zijn er drie publiekspunten ingericht met parking, catering en sanitair waar de actie in alle comfort en veiligheid kan worden aanschouwd nl. aan het voetbalterrein in Looiend, aan de tent bij Straaleind en in De Hese. De “Short” heeft ondertussen een stevige reputatie opgebouwd in het regionale rallygebeuren en dat toonde de snel vol lopende deelnemerslijst. Er waren 90 plaatsen voorzien en die werden ruim voor het afsluiten van de inschrijvingen allemaal ingenomen!

Traditioneel is er een stevige Nederlandse vertegenwoordiging want onze Noorderburen zijn verknocht aan deze Short Rally. Zo zien we Erik Van Loon (Subaru WRC), Martijn Van Iersel (Hyundai i20 R5), Mats Van den Brand (BMW M3) en Hein Jonkers (Lancer Evo X) in actie. En deze heren strijden iedere keer mee voor de zege, de podiumplaatsen of op zijn minst, de ereplaatsen.

“Belgisch” weerwerk moet er vooral komen van Jonas Langenakens, nooit te onderschatten als hij met zijn Lancer Evo 7 aan de start staat, en misschien ook wel van Tom Ceuppens en de BMW E87, die zich hier steeds op het beste van zijn kunnen toont. Maar daarmee is het spektakel uiteraard verre van afgelopen want de Short Rally Kasterlee is eerst en vooral een regionale rally en nu het seizoen stilaan op zijn kantelpunt is gekomen zal er volop strijd worden geleverd in alle klassen, zowel in de “standaard” Divisie 1-2 als bij de Historics, met de Youngtimers en de Oldtimers. Jonas Langenakens tijdens de voorbije Rally van Zuid-Limburg (foto: Vandezande Ronny) De … boom van Retie Het kan. Een van de gekendste “inwoners” van Retie, de gemeente op wiens grondgebied de rally voor het tweede jaar van start gaat, is geen man of vrouw, maar… een boom! In het centrum van het dorp staat de Retiese dorpslinde. De stam heeft een omtrek van vier meter en de kruin een doorsnede van twaalf meter. De oudste vermelding van de Lindeboom dateert uit 1652, als er in een document het overlijden van een zekere “Syken onder de linde” wordt gemeld. Deze lindeboom was oorspronkelijk naar Germaans gebruik een gerechtslinde. Het was de plaats waar de schepenbank zetelde en het jaargeding plaatsvond. In 1988 werd de metalen constructie uit 1891 die de linde bijna honderd jaar ondersteund heeft, vervangen door de huidige ondersteuning in hout.

De deelnemerslijst

Voorlopige tussenstand (na 6 proeven)

Divisie 1-2:

1.Diet Luc-Van Dycke Ellen 382p 2.T’joens Stefaan-Passchyn Greet 280p 3.Vandoolaeghe Jan 275p 4.Sampers Bart-Sampers Jordan 241p 5.Florissoone Melvin 215p.

Divisie 3:

1.Declerck Kurt 318p 2.Verstraete Vincent-Dewickere Christophe 240p 3.Cokelaere Thierry 210p 4.Macedo Paulo Moreira-Macedo Sonia* 205p 5.Stubbe Michiel-Vanden Bussche Dylan 201p.

Divisie 4:

1.Callens Mike 315p. 2.Verhaeghe Koen 267 3.Derez Alexander-Vromman Barbara 234p 4.Lietaer Paul-Knockaert Wouter 210p 5.Crombez Stefaan -Decapmaker Niels 191p.

Divisie 5:

1.Noyelle Damon 269p 2.Vandenheede Lorenzo 255p 3. Gillebert Frank 240p 4.Vandoolaeghe Mathieu 234p 5. Goudeseune Wouter 199p.

VAS Rally-Rallysprint KALENDER 2023:

19/03/2023 Short Rally van Moorslede

07/05/2023 Rally van de Monteberg

28/05/2023 ORC Rally

10/06/2023 Rally van Wervik

09/07/2023 SR TBR

13/08/2023 Rally van Staden

27/08/2023 Short Rally Kasterlee (Kasterlee)

15/10/2023 Hemicuda Rally (Koekelare)

12/11/2023 Rally Zuid-Limburg (Gingelom)

18-19/11/2023 6uren van Kortrijk (Kortrijk)

Info VAS / Foto Vincent Verstraete ( FraBo Photography ).