• Spannend duel tussen Pierre-Manuel Brasseur en Lander Depotter
  • Xavier Dekeijzer knap op het podium
  • De titelstrijd wordt beslist in de East Belgian Rally

Met een bijzonder sterke remonte heeft Pierre-Manuel B. Na de Sezoensrally, won de piloot uit Marchin deze keer de Aarova Oudenaarde Rally, de thuiswedstrijd van zijn grote titelrivaal Lander Depotter. De titelstrijd zal pas beslist worden in de slotwedstrijd, de East Belgian Rally.

Na het forfait om persoonlijke redenen van Aaron Duville, gingen 10 teams van start in de Aarova Rally. Omdat de openingsproef in Anvaing, de powerstage voor de Clio-rijders, werd geneutraliseerd, was de tweede proef, Pays des Collines, een eerste belangrijke afspraak. Lander Depotter maakte zijn favorietenrol meteen waar met een snelste tijd. 

“Ik wist dat er bonuspunten te verdienen waren, dus opdracht volbracht,” vertelde de leider in de tussenstand. Depotter liep met vier snelste tijden op rij uit en leek de wedstrijd in handen te hebben, maar in de tweede helft van de wedstrijd klokte Pierre-Manuel Brasseur alle snelste tijden. Met nog twee proeven te rijden was het verschil 0″8 in het voordeel van Brasseur, die uiteindelijk zou winnen met 6″8 voorsprong. “Deze overwinning doet enorm veel deugd. Ik ben trots op het feit dat ik na de eerste ronde mijn grenzen kon verleggen om nog snellere tijden te rijden. De finale was razend spannend. Ik heb overal wat later geremd en de koorden sneller genomen, zonder overdreven risico’s te nemen. Ik wil zeker mijn copiloot Max, de mecaniciens en mijn ouders bedanken. Iedereen heeft me enorm gesteund om deze overwinning te pakken. Het is mooi om op het terrein van Lander te winnen, maar dat blijkt dit jaar vaker het geval. Hij won in Bertrix en Dinant, terwijl ik de Sezoensrally won. We wonnen allebei “op verplaatsing”. En bravo aan Lander, want hij heeft ook bijzonder hard gereden. Afspraak in Sankt-Vith voor een nieuw duel dat over de titel zal beslissen,” genoot winnaar Pierre-Manuel Brasseur, die ook de zege pakte in het Junior BRC. 

Lander Depotter strandde op een zucht van de overwinning. “Ik kan Pierre-Manuel alleen maar feliciteren, want ik verzeker je dat ik alles gegeven heb om te winnen. Het ging snel, heel snel. Natuurlijk ben ik ontgoocheld, maar er is niets verloren. We trekken met vertrouwen naar de East Belgian Rally. Daar wordt alles beslist. Mooier kan het niet,” relativeerde Depotter. 

Dekeyser op het podium

Xavier Dekeyser wilde in Oudenaarde zijn derde plaats in het kampioenschap verdedigen en dat deed hij erg knap. “Ik ontdekte de proeven in de Vlaamse Ardennen en ik was onder de indruk. Een prachtig parcours. Pierre-Manuel en Lander waren van een ander niveau, maar daarachter kon ik de concurrentie afhouden. Jo Muylle kwam nog even aandringen, maar hij liet zich verrassen. Ik ben heel tevreden,” aldus Xavier Dekeyser.

Jo Muylle stond lang op de vierde plaats, maar toen hij de aanval op Dekeyser in wilde zetten, liet hij zich verrassen en schoof hij in een gracht. “Merci aan de toeschouwers die ons weer op de baan kregen en gelukkig was de wagen niet te fel beschadigd. 8ste, dat was niet onze doelstelling, maar ik vertrek toch met een goed gevoel. Het niveau in de Trophy ligt heel hoog en we konden de tijden van Xavier benaderen. Dat is mooi.”

Dezelfde bocht

Jeroen Catelin begon voorzichtig aan de wedstrijd, op zoek naar vertrouwen na een ongelukkig seizoensbegin en de sortie in de Bocholt. Deze keer stuurde hij zijn Clio naar een mooie 4de plaats, voor Joé Plattes, die de Clio Rally5 verder ontdekte in zijn eerste rally in Vlaanderen. Thibaut Vandeputte en Lyssia Baudet, 6de en 7de, verloren allebei een wiel op exact dezelfde plaats, wat hen heel wat minuten kostte. “In een diepe coupure raakten we de rand van de weg met de velg. Die brak en we verloren het wiel. We kregen de krik aanvankelijk niet onder de auto. Daarom duurde het zo lang. Jammer. Daarna reden we enkel om ervaring op te doen,” vertelde Vandeputte. “Ik ben echt ontgoocheld. Toen de velg brak, stonden we op een nogal gevaarlijke plaats, dus hebben we echt onze tijd genomen om een ander wiel te monteren. Wanneer je zoveel tijd hebt verloren is het moeilijk om je weer op te laden, maar we hebben onze progressie toch getoond, onder andere met een derde tijd achter Pierre-Manuel en Lander op de laatste proef,” aldus de pilote van het RACB National Team.

Nard Ippen moest al vroeg in de wedstrijd opgeven met een defect in de versnellingsbak. Nikolai Bruyneel knalde op de derde proef op een chicane en moest opgeven.

Finale in Sankt-Vith

Voor Sandrine Wanson, coördinatrice van de Clio Trophy voor MY Racing, was de balans na de kennismaking met de Aarova Oudenaarde Rally uitermate positief. “Het parcours was heel uitdagend, met prachtige technische proeven in Henegouwen en snelle proeven op betonbanen, met grote remzones, in Oost-Vlaanderen. Vooraan zagen we een schitterend duel tussen Pierre-Manuel en Lander. Ze tillen elkaar naar een erg hoog niveau en dat is het doel van een merkencup. De titelstrijd wordt in de slotwedstrijd beslist. Dat is het mooiste. Verder zagen we knappe tijden van Xavier Dekeyser en Jo Muylle. Afspraak eind september in Sankt-Vith voor een erg spannende finale,” besloot Sandrine Wanson.

Info en foto’s Clio Trophy België / Renault Belux.