In de 8ste editie van de Aarova Oudenaarde Rally, de 9de wedstrijd van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship, heeft Freddy Loix zijn favorietenrol ingelost. Samen met navigator Pieter Tsjoen, geboren en getogen in Oudenaarde en voor de derde keer aan het feest in zijn thuisbasis, won “Fast Freddy” voor de tweede keer op rij in Oost-Vlaanderen. Maar makkelijk was het zeker niet, want drie proeven voor het einde leek Niels Reynvoet nog zeker van de overwinning, tot hij van de baan ging in een snelle bochtencombinatie.

Na het forfait van kampioenschapsleider Maxime Potty en Citroën-collega John Wartique (NvdR: hun motoren werden niet tijdig geleverd na een revisie), opende Niels Reynvoet het parcours. Na een foutje bij de finish van de eerste proef, schakelde Reynvoet een versnelling hoger. De Orfys-piloot nam de wedstrijd stevig in handen en leek zegezeker toen Freddy Loix lek reed bij de tweede doortocht op de proef van Anvaing.
“Het ziet er goed uit. Ik heb hard moeten pushen om Freddy achter me te houden, maar na zijn lekke band kunnen we controleren, al verwacht ik nog wel een reactie van Loix. Hij is altijd snel in het slot van een wedstrijd,” vertelde Niels Reynvoet halfweg de wedstrijd. 
Enkele proeven verder, bij de derde en laatste doortocht van de proef in Anvaing, ging de leider, die 39″ in handen had, echter van de baan. Zo kon Freddy Loix naar zijn tweede opeenvolgende zege rijden in de Aarova Oudenaarde Rally.

“In de eerste plaats moet ik Niels Reynvoet feliciteren. Ik geef eerlijk toe dat ik hem vandaag, zonder zijn foutje, niet had kunnen kloppen. Hij reed heel sterk. Maar, ik had het mezelf ook niet makkelijk gemaakt door die lekke band. Ik sneed een bocht te scherp aan en raakte een paaltje in de koord. Een beginnersfout, want ik zag het paaltje staan. Na de tegenslag in Ieper doet deze overwinning wel deugd,” genoot Freddy Loix, die zijn copiloot Pieter Tsjoen een derde thuiszege bezorgde.
Vincent Verschueren haalde het maximum uit zijn Skoda Fabia Rally2 en werd tweede. “Meer zat er echt niet in. De Fabia RS van Freddy is twee generaties jonger en dat kan je niet compenseren als rijder. Ik ben heel blij met dit resultaat, want vorig jaar ging ik in mijn thuisrally op de eerste proef al van de baan.”
Na de vroege sortie van Gilles Pyck, die zich op de eerste proef al liet verrassen en een klein kwartier in de gracht lag, stuurde Fred Miclotte zijn VW Polo GTi Rally2 naar een onverhoopte tweede plaats. Knap voor een copiloot die af en toe eens zelf het stuur neemt. Nicola Stampaert, nog een man van de streek wiens ouders langs de proef van Kruisem wonen, scoorde zijn beste resultaat ooit in het Belgisch kampioenschap met een vierde plaats, gevolgd door Amaury Molle in de Alpine A110 RGT op MRF-banden. Molle profiteerde van de opgave van Tim Van Parijs op de eerste proef (waterdarm los, waarna hij opnieuw verder kon in de volgende ronde) om de overwinning in GT en de vijfde plaats te pakken.  
Benoit Verlinde stuurde de Renault Clio Rally3 naar een mooie 6de plaats, voor de Fiesta Rally2 van Jean-Baptiste Broekaert, die zijn jaarlijkse rally voor eigen publiek weer tot een goed einde bracht.

In het Junior BRC en in de Clio Trophy vochten Lander Depotter en Pierre-Manuel Brasseur een razend spannend duel uit voor de overwinning. Met nog twee proeven te rijden, bedroeg het verschil amper 0″8 in het voordeel van Brasseur. De jonge kerel uit Marchin hield het hoofd koel en klokte in een zinderende finale nog twee snelste tijden, waardoor hij de thuisrally van zijn grote titelconcurrent won. Een mooie zege in het Junior BRC voor Brasseur. Xavier Dekeyzer pakte de derde plaats in de Trophy en de 10de plaats algemeen, nipt voor Rainer Hermann, winnaar in Historic met zijn BMW M3 E30. 

Bron: BRC Media