Zowel Andy Lefevere als Paul Lietaer konden de Rally van Staden, in al zijn verschijningsvormen, voor de vijfde keer op hun naam schrijven, in een wedstrijd die wisselende omstandigheden kende. Nochtans begon het allemaal niet zo goed voor Paul Lietaer en de Ascona 400. Hij zag eerst Cedriek Merlevede met de BMW M3 aan de leiding gaan, waarna ook Nick Toorré alvast zijn KP winst pakte met de Sierra Cosworth in de tweede proef. We verloren echter snel een van de smaakmakers met Merlevede, wegens een gebroken gasklep. Hij zou in de tweede ronde herstarten maar zag een mooi resultaat aan zich voorbijgaan. Vanaf KP3 manifesteerden zich remproblemen bij Lietaer en het leidde tot een achterstand van meer de 50 seconden voor “de Polle” na de eerste lus. Maar vanaf de herneming ging “the best of the west” er weer volop tegenaan, pakte in enkele proeven meer dan 25 seconden op Toorré, en kon zich daarna de luxe veroorloven de wedstrijd te controleren. Het werd dus uiteindelijk toch een vijfde zege voor Paul Lietaer onder de kerktoren in Staden. Voor Andy Lefevere leken de zaken op weg naar een vijfde zege wat vlotter te gaan. De inwoner van het nabijgelegen Oostnieuwkerke vertrok als torenhoge favoriet met de VW Polo GTI R5 uit de ateliers van SXM, en hij maakte die rol ook helemaal waar. Met vijf opeenvolgende beste tijden legde hij de basis voor zijn zege in het begin van de wedstrijd. Hij ging naar de lunch, na twee lussen van drie proeven, met 48 seconden voorsprong op Gunther Monnens en de Porsche GT3. De geregelde regenbuien, afgewisseld met zeer zonnige periodes en de gladde wegen, maakten uiteraard de zaak voor de Porsche er niet beter op. Voor de “West-Vlaamse” Limburger zat er niets beter op dan een tweede plaats te verdedigen tegen een Chris Van Woensel, die met de Mitsubishi Lancer WRC ook zijn proeven mocht winnen. Net naast het podium vielen vader en dochter Tsjoen op de Clio R3, maar niet nadat Pieter Tsjoen nog een glimp van zijn klasse liet zien door ook zijn KP-zege mee te pikken, terwijl dochter Juliette de bloemen voor eerste dame in ontvangst mocht nemen. In het gevecht om de VAS punten lieten heel wat tenoren steken vallen.

Toegegeven, het waren zeer moeilijke omstandigheden. Dan eens zon, dan weer regen, en dat op het gladde asfalt van de buitenbaantjes rond Staden. Technische problemen en uitstapjes in het landschap zorgden voor de opgaves van o.a. Koen Verhaeghe (Ford Escort Mk1), Claude Debue (Opel Ascona), Jonas Dewilde (Clio Rally4) en Stijn Blanchard (Citroën Saxo). Geven we dan nog mee dat de zege bij de oldtimers ging naar routinier Piet Declercq, op de Porsche 911 bijgestaan door Emiel Orbie, en dat in de Divisie 1-2 Rene Degroote en Danny Debusschere de zege pakten op hun Renault Clio Rally5.

Andy Lefevere, winnaar Rally van Staden “Vijfde keer, goede keer (lacht). Nee, deze ervaring doet ons de Porsche nog niet helemaal vergeten, maar de Polo is een uitstekende wagen. Het waren moeilijke omstandigheden vandaag, het was lastig om een vast ritme op te bouwen. Het moet nog sneller, want anders komen we binnen enkele weken op de Omloop in Roeselare niet in het stuk voor. Het parcours in Staden is sneller, in Roeselare gaat het iets technischer, maar de grip en de samenstelling van het asfalt is wel een beetje gelijk.”

Gunther Monnens, tweede in de Rally van Staden “Dit is Andy’s thuisrally, het ging altijd moeilijk worden, dat wisten we. Het was erg lastig met de Porsche in dit weer en met deze tweede plaats ben ik zeer tevreden. We hadden een lang gevecht met Chris Van Woensel. Op die WRC kunnen zij hun differentiëlen aanpassen. Die mannen zijn dus altijd snel in alle omstandigheden!”

Pieter Tsjoen, vierde in de Rally van Staden “Het was niet de bedoeling hier met de Clio Rally 3 aan de start te staan, maar aangezien mijn dochter absoluut wou deelnemen vond ik het een betere keuze dan de R5. Deze Clio is een mooi wagentje, alles gaat toch net dat beetje trager en het is voor mijn dochter een goede ervaring. De volgende rally is in Oudenaarde, maar dan weer met de Škoda”.

Uitslag

Video-reportage JoHu Media volgt eerstdaags

Info VAS & 📸 Jan Pannekoecke / Johan Debeck.