De Barum Rally is al jaren één van de mooiste en zwaarste asfalt-rally’s in Europa. In de schaduw van de Barum Bandenfabriek ontmoeten de tenoren van het ERC elkaar om zich te meten met de Tsjechische asfaltspecialisten.

Een belangrijke rally van de ERC-kalender sinds 2004, gekenmerkt door hobbelige wegen, hogesnelheidssecties door bossen, wisselvallig weer en drukke fanzones.

70 teams tekenen present waarvan er 41 in aanmerking komen voor het FIA ERC. Maar hoewel er geen garantie is wat het weer betreft, is een deelnemerslijst telkens groot in kwaliteit en kwantiteit in Zlín en dat is dit jaar niet anders met 24 ERC-piloten die strijden in Rally2-auto’s. De leider in het ERC Hayden Paddon vindt er zeker niet zijn geliefkoosde terrein en ontmoet er de huidige en voormalige Europese Škoda Fabia RS Rally2-kampioenen Efrén Llarena, Jan Kopecký en Alexey Lukyanuk.

Maar ook Erik Cais, Mathieu Franceschi, Mikko Heikkilä, Simon Wagner, Filip Mareš, Simone Tempestini, Mads Østberg en Mārtiṇš Sesks zullen een woordje meespreken. Ondertussen behaalde Dominik Stříteský onlangs de overwinning in het Tsjechisch kampioenschap in de Rally Bohemia. Hij is zo’n beetje de (eeuwige) belofte van het Tsjechische rallywereld.

Hayden Paddon en John Kennard op titelrace

… want ze hebben aan een 5de plaats voldoende om kampioen te worden. Paddon was de uitblinker tijdens het 70-jarig jubileumseizoen van de ERC, hij won één keer en eindigde nooit buiten de podiumplaatsen met de door het BRC Racing Team gerunde Hyundai i20 N Rally2. Mārtiṇš Sesks staat voor een extreem moeilijke opdracht als hij de titelstrijd levend wil houden na zijn opgave in de Rally di Roma Capitale vorige maand.

De Let Sesks, die met een Škoda Fabia RS Rally2 rijdt voor Team MRF Tyres, moet winnen in Zlín en de snelste tijd neerzetten op de Power Stage, terwijl hij ook moet hopen dat Paddon niet hoger dan de zesde plaats eindigt. Paddon zou ook buiten de top vijf moeten staan op de Power Stage, die bonuspunten toekent aan de vijf snelste piloten. Zelfs dan zou Sesks opnieuw moeten winnen in Hongarije met de beste tijd in de Power Stage en met Paddon die niet scoort. Sesks behaalde dit seizoen twee overwinningen in het ERC, beide triomfen op gravel.

Het is trouwens van 2012 geleden dat een niet-Tsjech winnaar werd in Zlín, toen de Fin Juho Hänninen de hoogste eer opeiste.

in de andere categoriën Jon Armstrong die er zeker op gebrand zal zijn om zijn ERC3-titel te vieren met een mooie prestatie!

De Barum Czech Rally Zlín vindt plaats van 18 tot 20 augustus. Uiteraard ook met updates op johu.be of de social media kanalen.

Kaart ERC 2023

De officiële website en kaarten

De deelnemerslijst:

De timing:

Info ERC/Barum Czech Rally Zlin.