Inschrijvingen verlengd tot 15 augustus

Anderhalve week voor de Aarova Oudenaarde Rally presenteert organisator Club Superstage een deelnemerslijst die nog niet definitief is. Aangezien veel mensen nog genieten van een deugddoende vakantie, werd beslist om de inschrijvingen te verlengen tot en met 15 augustus. Voorlopig hebben een kleine 40 teams zich ingeschreven voor de 9de manche van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship. Aan kwaliteit ontbreekt het echter niet in de wedstrijd die verreden wordt in de prachtige Vlaamse Ardennen. 

Het veld wordt aangevoerd door Maxime Potty, de huidige leider in het Belgisch kampioenschap. Op zijn 23ste is Maxime goed op weg naar een eerste Belgische titel, zeker na de mentale mokerslag die hij op de laatste proef van de Ypres Rally uitdeelde aan zijn concurrent Cédric Cherain, die hij klopte met amper 0″2 verschil. In Oudenaarde kan Maxime Potty relax aan de start komen, want… hij kan zijn puntentotaal in het kampioenschap niet verbeteren. De Citroën-rijder heeft immers al twee maximale scores in een Cup-wedstrijd en dat is het maximum dat hij kan inbrengen in de eindstand. 

John Wartique, vierde in de tussenstand, kan zijn score wel verbeteren. Logisch, want het is zijn eerste volledige campagne in het Belgisch kampioenschap. Wartique komt steeds beter in het ritme, wat hij bewees met twee podiumplaatsen in de Wallonie en in Bertrix. Toch verwachten we meer weerwerk voor Potty van een andere Citroën-rijder, meer bepaald streekpiloot Niels Reynvoet, 6de in de tussenstand van het BRC. Voor Niels Reynvoet is de Aarova Oudenaarde Rally een thuiswedstrijd en in 2020, toen de Aarova Rally een eerste keer meetelde voor het Belgisch kampioenschap, was de Orfys-piloot al eens derde, terwijl hij vorig jaar zelfs tweede was. 

De favorieten zitten echter in het kamp van Škoda, te beginnen met tweevoudig winnaar Vincent Verschueren. Zowel in 2016, met een kokende motor, als in 2018 was de piloot uit Zingem de snelste voor eigen publiek. Samen met Jasper Vermeulen doet hij opnieuw een gooi naar de zege. Daarvoor moet hij wel voorbij Freddy Loix, de winnaar van vorig seizoen, toen de wedstrijd voor de eerste keer twee proeven telde op het grondgebied van Frasnes-lez-Anvaing. Freddy Loix bewees in Ieper dat hij met de Škoda Fabia RS Rally2 het ideale wapen heeft om mee te strijden voor de overwinning. Op die manier zou hij Pieter Tsjoen een derde zege kunnen bezorgen in zijn thuisrally. Een van die zeges behaalde Pieter zelf als rijder (2019) en die andere (2017) was grotendeels het werk van Kevin Abbring. 

En dan komen we bij de outsiders, te beginnen met Gilles Pyck, die zijn knappe prestatie van Ieper wil bevestigen in Oost-Vlaanderen. Met de Hyundai i20 N Rally2 is hij alvast goed gewapend. Fred Miclotte, recent winnaar van de TBR Rally, kent het parcours als zijn broekzak. Het was in de Aarova Rally dat de copiloot zijn eerste stappen zette als rallypiloot. Met de Volkswagen Polo GTi van SXM mikt hij zeker op een dichte ereplaats. Nicola Stampaert, met de Škoda Fabia gerund door PTR, kijkt vooral uit naar de proeven in Frasnes-lez-Anvaing, waar hij zijn nieuwe woonst heeft opgetrokken. Deze keer wordt Nicola genavigeerd door Wim Coghe, een van zijn trouwe sponsors. Jean-Baptiste Broekaert, nog een streekpiloot, kiest voor zijn jaarlijks optreden deze keer voor een Ford Fiesta.

In RGT krijgen we een prestigestrijd tussen de Alpine A110 RGT van Amaury Molle en de Porsche 997 GT3 van Tim Van Parijs, die in zijn thuiswedstrijd gebrand is op een topprestatie. Tuur Vanden Abeele is ook van de partij met de ex-Lefevere Porsche 997 GT3. Bij de achterwielaandrijvers vinden we verder drie BMW’s M3 terug, waaronder de M3 E30 van Rainer Hermann, favoriet in Historic, en die van de Fransman Benoit Boulanger, genavigeerd door Christophe Doublet, de vaste co van Nicola Stampaert. Bror Lehoucq uit Frasnes zet een moderner exemplaar van de BMW M3 in. 

Naast de strijd voor de zege in de 2WD Trophy, zijn we vooral benieuwd naar de tijden van de snelle jongeren in de Clio Trophy Belgium. Lander Depotter, man van de streek, verdedigt zijn leidersplaats in de Clio Trophy, maar Pierre-Manuel Brasseur, Xavier Dekeyser, Jeroen Catelin, Nard Ippen, Aaron Duville en Lyssia Baudet zullen voor het nodige weerwerk zorgen. Met 11 Clio’s neemt de Clio Trophy een groot deel van het spektakel van deze Aarova Oudenaarde Rally voor zijn rekening. 

Lander Depotter Sezoensrally 2023 Clio Trophy Belgium

Zoals gezegd, de inschrijvingen blijven nog een week open, dus definitief is de inschrijvingslijst nog niet. Afspraak op vrijdag 18 en zaterdag 19 augustus voor de Aarova Oudenaarde Rally. 

Bron SuperStage VZW