Welshman Evans wint zeven van de acht proeven en slaat Thierry Neuville terug.

Geen Tänak, noch Lappi noch Kalle Rovanperä meer op Dag3 in de Rally1-categorie. De auto van Kalle was tezeer beschadigd om nog verder te kunnen. Gisterenavond rond middernacht werd de knoop doorgehakt en moest de plaatselijke held het strijdtoneel verlaten.

Elfyn Evans boekte vandaag een grote vooruitgang in de richting om zijn tweede Secto Rally Finland-triomf te behalen. Met een meesterlijke aanval tijdens de voorlaatste etappe van zaterdag, zette hij iedereen op een veilige afstand.

Hij was de snelste op zeven van de acht proeven in de razendsnelle Finse bossen met wat begon als een buffer van 6,9 seconden en eindigde in een indrukwekkende bonus van 32,1 seconden in zijnToyota GR Yaris, met Hyundai i20 N-rivaal Thierry Neuville achter zich aan.

Regenbuien vroeg op de dag speelden in het voordeel van de Welshman en terwijl Neuville worstelde met wielspin in de natte omstandigheden, blonk Evans uit. Hij voelde zich net zo goed thuis in de herhaalde lus van de middag waar de opdrogende gravelwegen steeds slechter werden. De laatste KP leek zelfs op plaatsen een doordruk van de Safari Rally.

Elfyn Evans (GB) Scott Martin (GB) Of team TOYOTA GAZOO RACING WRT are seen performing during the World Rally Championship Finland in Jyvasküla, Finland on 5 August, 2023 // Jaanus Ree / Red Bull Content Pool // SI202308050261 // Usage for editorial use only //

Nu kampioenschapsleider Kalle Rovanperä al aan de kant is gezet door een crash op vrijdag, is de overwinning in deze negende WRC-ronde essentieel voor Evans – momenteel tweede in de tussenstand – om zijn titelhoop nog levend te houden. Hij was opgetogen over zijn prestatie op een veeleisende dag die meer dan de helft van de wedstrijdafstand van de rally omvatte.

“Het is natuurlijk een mooie positie om in te zitten, maar natuurlijk zijn er morgen nog meer etappes”, zei Evans. “De focus zal daar nu op liggen en we zullen proberen hetzelfde te blijven doen.”

Hoewel Neuville moeite had om de set-up van zijn i20 volledig in te stellen met de veranderlijke omstandigheden, was de Belg constant sneller dan de rest van het veld. Toyota-man Takamoto Katsuta, zijn naaste uitdager, bleef bijna een minuut achter. Takamoto eindigde zelfs deze zware dag met een besttijd.

Aanvankelijk verloor Katsuta zijn plaats aan Teemu Suninen na een spin in Päijälä, maar hij heroverde de 3de plaats in KP15. Hij verloor de positie opnieuw in de volgende proef maar kwam terug op plaats drie na een scratch neer te zetten tijdens de laatste KP Vekkula. Het verschil is wel amper 6,4 seconden tussen Taka en Teemu.

Toyota-teambaas Jari-Matti Latvala werd vijfde, twee minuten verder naar achteren. De 38-jarige, die zijn eerste WRC-start maakt sinds februari 2020, schoot voorbij een splitsing in KP17, maar genoot van de kans om op zijn eigen wegen te rijden.

2023 FIA World Rally Championship / Round 09 / Rally Finland 2023 / 3rd-6th August 2023 // Worldwide Copyright: Mcklein

Oliver Solberg staat niet geregistreerd om deze week WRC2-punten te scoren, maar klom naar de zesde plaats algemeen in een Fabia RS Rally2. De jonge Sami Pajari, nu ook leider in de WRC2-categorie, was na een inhaalrace vandaag tot op 2 sec gekomen van de toen nog leidende Jari Huttunen die echter op de KP erna zijn Škoda aan de kant moest zetten met een technisch probleem.

WRC – World Rally Championship 2023

Andreas Mikkelsen zag nog een derde plaats wegvallen door remproblemen en een lekke band op de laatste KP. Greensmith rolde nog op zijn dak. Het Belgische duo Munster-Louka staan na een mooie laatste omloop op de 9de plaats in WRC2.

Slechts vier proeven van 51,64 km vormen de finale van zondag. De weg voor een 2de Finland zege voor Evans en Martin ligt open, alsook een legendarische zege voor de jongelingen Sami Pajari en Enni Mälkönen.

Posities na zaterdag:

  1. E Evans / S Martin GBR Toyota GR Yaris 2u 8m 7.0s
  2. T Neuville / M Wydaeghe BEL Hyundai i20 N +32.1s
  3. T Katsuta / A Johnston JPN Toyota GR Yaris +1m 27.8s
  4. T Suninen / M Markkula FIN Hyundai i20 N +1m 34.2s
  5. J-M Latvala / J Hänninen FIN Toyota GR Yaris +3m 39.5s
  6. O Solberg / E Edmondson SWE Škoda Fabia RS Rally2 +8m 5.0s

Info & Foto’s WRC Media.