Evans leider in Finland na crash Rovanperä

Elfyn Evans kwam aan de leiding van Secto Rally Finland toen de golden streak van teamgenoot Kalle Rovanperä abrupt tot stilstand kwam tijdens de openingsdag op vrijdag.

Thuis-held Rovanperä, die een indrukwekkende voorsprong van 55 punten had in deze negende FIA ​​World Rally Championship-ronde, reed vijf opéénvolgende scratches in zijn Toyota GR Yaris en had een voorsprong op collega Evans van 5,7 seconden bij het naderen van de zevende proef van de dag in Myhinpää.

Maar een zeldzame fout 11,1 km na de start maakte een rampzalig einde aan de dag van de titelverdediger toen hij de controle over zijn GR Yaris verloor en over de kop rolde. Rovanperä en bijrijder Jonne Halttunen kwamen ongedeerd uit het wrak, ondanks dat de kracht van de botsing sterk genoeg was om een ​​achterwiel uit de auto te scheuren.

Evans, momenteel tweede in de punten, “erfde” zo de eerste plaats van zijn gestrande teamgenoot en controleerde de resterende twee proeven quasi foutloos om Thierry Neuville met slechts 6,9 seconden te verslaan.

“Over het algemeen was het een prima dag”, zei Evans, die gefrustreerd was toen hij 2,8 seconden weggaf aan Neuville in de slot-KP van Harju. “Over het algemeen zijn we redelijk tevreden en het is duidelijk dat we morgen nog veel te rijden hebben.”

Fouten werden meedogenloos afgestraft op de supersnelle gravelwegen in Midden-Finland en Rovanperä was niet de enige kanshebber om te winnen. Zijn landgenoot Esapekka Lappi (Hyundai) botste tegen een boom in SS4 terwijl hij vierde overall reed.

Ott Tänak, leider na de superspeciale etappe van donderdagavond in het stadscentrum van Jyväskylä, schakelde zijn Puma in SS3 uit met een terminale motorstoring en zijn M-Sport Ford-partner Pierre-Louis Loubet crashte in dezelfde proef.

Neuville’s dag was ook niet zonder drama. De Belg meldde al vroeg op de dag een gebrek aan tractie aan de achterkant en had meerdere keren moeite om zichtbaar te zijn onder verspreide regenbuien. Hij leidde Toyota’s Takamoto Katsuta, die de openingsetappe won, met 9,5 seconden aan het einde van de wedstrijd.

Teemu Suninen werd vierde overall en binnen bereik van het podium. De Fin betwist zijn tweede rally aan boord van een i20 N Rally1 en bleef maar 12,4 seconden achter Katsuta nadat hij gedurende de dag zijn snelheid had opgebouwd.

Toyota-teambaas Jari-Matti Latvala rondde de top vijf af bij zijn eerste WRC-start sinds 2020. Achter hem stond Jari Huttunen, die WRC2 leidde in een Škoda Fabia RS Rally2 nadat hij Sami Pajari remonteerde toen de jongere in de voorlaatste etappe bandenschade opliep.

Nikolay Gryazin, Oliver Solberg en Adrien Fourmaux vervolledigen de top 10 op weg naar zaterdag. Morgen de langste etappe van de rally met acht klassementsproeven over in totaal 160,68 km.

Posities na vrijdag:

  1. E Evans / S Martin GBR Toyota GR Yaris 51m 34.4s
  2. T Neuville / M Wydaeghe BEL Hyundai i20 N +6.9s
  3. T Katsuta / A Johnston JPN Toyota GR Yaris +16.4s
  4. T Suninen / M Markkula FIN Hyundai i20 N +28.8s
  5. J-M Latvala / J Hänninen FIN Toyota GR Yaris +1m 23.7s
  6. J Huttunen / A Haapala FIN Škoda Fabia RS Rally2 +3m 14.1s

Bron & 📸 WRC Media