Kalle Rovanperä voltooit een clean sweep van scratches om zijn Belgische rivaal Thierry Neuville op afstand te houden.

Kalle Rovanperä zette een enorme stap naar zijn derde opeenvolgende Rally Estonia-overwinning met een geweldige prestatie op zaterdag.

De 22-jarige, die twee jaar geleden de jongste WRC-winnaar in de geschiedenis werd op de supersnelle gravelwegen van Estland, zette negen opeenvolgende scratches neer om Hyundai-rivaal en vroege leider Thierry Neuville te demoraliseren.

Regerend kampioen Kalle Rovanperä remonteerde Neuville vrijdagmiddag vroeg en begon deze voorlaatste dag met een voorsprong van 3,0 seconden. Geïnspireerd door de schonere lijn die zijn latere startpositie bood, was hij gewoon onaantastbaar.

De Fin was op elke etappe sneller dan Neuville om zijn voorsprong uit te breiden tot 34,9 seconden. Zijn voorsprong op zaterdag werd nog sterker toen de Hyundai i20-piloot een langzame lekke band opliep in Otepää 2. Hij kan dus morgen zijn voorsprong in het FIA World Rally Championship in deze achtste ronde uitbreiden.

“Het gevoel is zeker fijn,” glimlachte Rovanperä. “Ik heb vooral van de middag genoten, het was erg leuk. De auto werkt goed en dit zijn mijn favoriete etappes van de hele kalender, dus waarom zou ik er niet op volle snelheid van genieten? Veel fans ook, het is echt gaaf.”

Neuville gaf toe dat hij te aarzelend was geweest in de eerste paar KP’s van de ochtend, maar toch vijf keer de tweede beste tijd neerzette.

“Er ontbreekt net een klein beetje om het tempo van Kalle te evenaren,” zei hij, “maar zonder de lekke band denk ik dat het een perfecte dag zou zijn geweest.”

Esapekka Lappi voltooide het podium op 10,5 seconden achter teamgenoot Neuville na een spannende strijd met Elfyn Evans. Evans, die in een GR Yaris reed, had de buffer van Lappi teruggebracht tot slechts zeven tienden van een seconde tegen het midden van de dag, maar viel in de loop van de middag terug tot 7,3 seconden achter de aanvallende Fin.

Teemu Suninen zette zijn probleemloze i20 N Rally1-debuut voort en behaalde een vijfde overall, 48,8 seconden achter Welshman Evans. Achter hem had M-Sport Ford’s Pierre-Louis Loubet nog eens 44,0 seconden achterstand en kreeg hij een tijdstraf van vijf seconden voor het overtreden van hybride strategieregels op vrijdag.

De als zevende geplaatste Takamoto Katsuta schoof op 7,0 seconden van Loubet, ondanks dat hij bang was toen zijn Toyota weigerde te herstarten bij de finish van Kanepi 1. Ott Tänak klom intussen naar de achtste plaats in het algemeen klassement op eigen bodem.

Andreas Mikkelsen ligt op koers om zijn tweede WRC2-overwinning van het seizoen te behalen en werd negende algemeen in een Škoda Fabia RS Rally2, terwijl Sami Pajari de top 10 voltooide in een vergelijkbare auto.

Grégoire Munster kon Laurent Pellier in WRC3 op minieme afstand houden tijdens dag 3. Een dubbele lekke band voor Grégoire reduceerde zijn voorsprong: “Er is zeker druk, maar ik denk dat we zonder mijn lekke banden zo’n 20 seconden aan de leiding zouden zijn. Laurent is voorlopig heel dichtbij, maar we zijn er tot nu toe in geslaagd om deze voorsprong te behouden, dus laten we eens kijken wat er morgen gebeurt.”

De laatste etappe van zondag is de kortste, maar biedt nog steeds actie over 61,08 km. Na twee identieke lussen van twee proeven wacht de podiumceremonie in Tartu. De rally-afsluitende Kambja-test vormt de Wolf Power Stage, met bonuspunten voor de snelste teams.

Stand na zaterdag:
1. K Rovanperä / J Halttunen FIN Toyota GR Yaris 2u 5m 29.3s
2. T Neuville / M Wydaeghe BEL Hyundai i20 N +34.9s
3. E Lappi / J Ferm FIN Hyundai i20 N +45.4s
4. E Evans / S Martin GBR Toyota GR Yaris +52.7s
5. T Suninen / M Markkula FIN Hyundai i20 N +1m 41.5s
6. P Loubet / N Gilsoul FRA Ford Puma +2m 25.5s

Info / 📸 WRC Media – Hyundai Motorsport Media.