Kalle Rovanperä behaalde zondagmiddag zijn derde opeenvolgende overwinning in Rally Estonia met een masterclass tijdens de achtste ronde van het FIA World Rally Championship.

Twee jaar geleden werd Rovanperä de jongste rallywinnaar van het WRC op de ultrasnelle klassementsproeven van het land. Hij verlaat Estland met een voorsprong van 55 punten aan de top van het kampioenschap nadat het dominante succes van vandaag hem weer een stap dichter bij het claimen van een back-to-back wereldtitel bracht.

De 22-jarige Fin eindigde de vierdaagse wedstrijd op gravel met 52,7 seconden voorsprong op de Hyundai i20 N-rijder Thierry Neuville, die aanvankelijk aan de leiding ging na de openingsronde van vrijdag. Hij greep later die dag de eerste plaats voordat hij op zaterdag negen opeenvolgende snelste tijden neerzette om zijn suprematie te tonen.

De voorspelde regen kwam niet uit in de slotetappe van zondag, waar Rovanperä opnieuw onaantastbaar bleef en alle vier de KP’S in zijn Toyota GR Yaris won en daarbij maximale Wolf Power Stage-bonuspunten behaalde. Zijn dominantie was zo groot dat hij 15 van de 21 klassementsproeven van de rally won.

“Een belangrijke gebeurtenis, deze,” glimlachte hij. “Voor het kampioenschap is het een heel belangrijke plek om goede punten te halen en het plan was precies dit. Het is mijn favoriete evenement op de kalender, dus ik wist dat we hier moesten pushen en dat ging goed.”

Neuville gaf zaterdagavond bijna een nederlaag toe, maar was opgewekt na één van de sterkste snelle gravelrally-optredens uit zijn carrière. Hij kon het zich echter niet veroorloven om zondag afwachtend te rijden, met teamgenoot Esapekka Lappi die slechts 6,8 seconden achter Thierry en Martijn eindigde na meer dan 300 km competitie.

Andreas Mikkelsen behield zijn voorsprong in de WRC2-categorie en eindigde als negende in het algemeen klassement én winnaar WRC2. Het is de derde opeenvolgende overwinning in WRC2 in Estland voor Andreas. Sami Pajari voltooide de top 10 en scoorde zijn 2de WRC2-podium in zijn nog jonge carrière.

“We hebben dit weekend voor de slimme aanpak gekozen”, zei Mikkelsen, die naar de tweede plaats klimt in het algemeen kampioenschap. “Oliver had een geweldig tempo op de eerste dag en hij was misschien een beetje over de limiet, maar we hadden een constante snelheid. Nadat hij eraf ging, probeerden we het gat zo goed mogelijk vast te houden. Op de Power Stage wil je altijd voluit gaan, maar we hielden ons een beetje in omdat de 25 punten zo cruciaal zijn.”

Bij de Juniors won onze Grégoire Munster met co Louis Louka na een beklijvend duel tegen Laurent Pellier dat tot en met de laatste meters van de PowerStage duurde. Na winst vorig jaar in WRC2, nu een eerste plaats in WRC Junior.

Het WRC blijft in Noord-Europa met volgende maand de Secto Rally Finland voor een nieuwe rally op snelle gravelwegen. De negende ronde van het seizoen vindt plaats in Jyväskylä van 3 tot 6 augustus.

Uitslag Rally Estland 2023:
1. K Rovanperä / J Halttunen FIN Toyota GR Yaris 2u 36m 3.1s
2. T Neuville / M Wydaeghe BEL Hyundai i20 N +52.7s
3. E Lappi / J Ferm FIN Hyundai i20 N +59.5s
4. E Evans / S Martin GBR Toyota GR Yaris +1m 6.8s
5. T Suninen / M Markkula FIN Hyundai i20 N +2m 21.1s
6. P Loubet / N Gilsoul FRA Ford Puma +3m 9.9s

Drivers’ championship standings (na ronde 8 van 13)
1. K Rovanperä 170pt.
2. E Evans 115pt.
3. T Neuville 112pt.

Bron en foto’s WRC Media.