Grégoire Munster leidt Junior WRC met een krappe 6,4 seconden voorsprong op Laurent Pellier met nog vier etappes te gaan in de Rally Estonia 2023.

William Creighton begon zaterdag zoals hij van plan was met een paar Wolf Stage Win Points. Op de openingsproef zetten Munster en Pellier exact dezelfde tijd neer – een veelzeggend teken van wat komen gaat voor de rest van de dag.

Munster zou in de volgende proef echter zeven seconden van de Fransman afnemen, waardoor hij zijn voorsprong uitbreidde tot 20 seconden. Pellier reageerde op KP11 om vier seconden terug te nemen toen een lekke band in de late proef Munster belemmerde. Creighton beëindigde de lus met nog een Wolf Stage Win Point, met een voorsprong van slechts vier tienden op Munster.

’s Middags verzamelde Creighton heel wat Wolf Stage Win-punten en won hij opnieuw in KP13. Op dezelfde proef zat Pellier Creighton op de hielen en cruciaal, hij verkleinde tegelijkertijd de voorsprong op Munster tot vier seconden.

Terwijl de spanning vooraan opbouwde, zetten zowel Pellier als Munster exact dezelfde tijd neer op KP14, terwijl Creighton naar een nieuwe KP-zege reed. In KP15 voerde Pellier de druk vooraan op, waardoor de voorsprong van Munster terugliep tot slechts 2,2 seconden.

Aan het einde van de dag vloog Munster letterlijk ( zie boven ) en figuurlijk tijdens de laatste paar proeven, verzette zich tegen de aanvallen van Pellier en verhoogde zijn voorsprong tot 6,4 seconden. Pellier had de voorsprong echter verlaagd in vergelijking met het begin van de dag en heeft zin om de uitdaging zondag met Munster aan te gaan.

Laurent Pellier

De dag eindigde in dezelfde positie als hij begon, de derde geplaatste man Diego Dominguez. De Paraguayaan had de hele dag geen antwoord op het tempo van Munster, Pellier of Creighton, behalve in de laatste proef van de dag, waar hij nog een Wolf Stage Win Point aan zijn teller toevoegde.

Roberto Blach had een rustige dag met een constant tempo en eindigde de tweede volledige dag van de Rally Estonia als vierde. Ondanks een aanrijding met een boom slaagde Hamza Anwar erin om zijn Fiesta Rally3 Evo als vijfde naar huis te brengen. Tom Rensonnet had op een gegeven moment het gat naar Anwar gedicht, maar door een lekke band in proef 14 verloor hij zijn zuurverdiende terrein en bleef hij zesde. Voor onze Belg is het een leerproces op gravel.

Een consistente prestatie van top vijf-tijden hielp Eamonn Kelly ook niet om tijd goed te maken na zijn problemen op vrijdag, met een soortgelijk verhaal voor Creighton die de dag op plaats acht afsloot, maar met in totaal acht Wolf Stage Win Points.

Gregoire Munster, FIA Junior WRC Rally Leader: “Er is zeker druk, maar ik denk dat we zonder mijn lekke band met ongeveer 20 seconden aan de leiding zouden gestaan hebben. Laurent is op dit moment heel dichtbij, maar we zijn er tot nu toe in geslaagd om deze voorsprong vast te houden, dus laten we kijken wat er morgen gebeurt.”

Bron Junior WRC Media