De eerste echte dag begon op dramatische wijze toen zowel de winnaar van de Rally van Kroatië, Eamonn Kelly, als de nummer twee van Kroatië, Tom Rensonnet, op dezelfde manier werden verrast door het typische parkoers van Estland.

William Creighton pakte het eerste Wolf Stage Win Point van de dag om de voorsprong van Diego Dominguez van de ene op de andere dag over te nemen en verdubbelde zijn vorm in de derde proef om zijn voorsprong te vergroten.

Toen hij terugkeerde naar het Junior WRC in Estland, groeide het zelfvertrouwen van Gregoire Munster gedurende de ochtend toen hij zijn eerste Wolf Stage Win Point van het weekend in de derde proef binnenhaalde. Aan het einde van de lus van de ochtend was Munster opgeklommen naar de tweede plaats, met Creighton nog steeds bovenaan.

Het geluk van Creighton raakte op tijdens de tweede lus van de dag toen de regen de openingsetappe teisterde met ruige en hobbelige wegen. Hij moest opgeven met een gebroken stuurarm. Zo kwam Munster aan de leiding.

Laurent Pellier vloog op proef zes en kwam op 3,3 seconden van Grégoire. Met Pellier in zijn zog, lag de druk op Munster maar die kon na twee opeenvolgende scratches zijn voorsprong aan het einde van de dag nog vergroten.

Na de hele dag een sterk tempo te hebben getoond, onderstreepte Pellier zijn gretigheid om het gevecht tot zaterdag voort te zetten. Hij werd tweede en heeft slechts 12,6 seconden achterstand met nog 13 proeven te gaan. Diego Dominguez uit Paraguay is derde maar was niet in staat om het tempo van zijn voorgangers te volgen.

Op wegen die totaal nieuw voor hem waren, werd Roberto Blach vrijdagavond vierde overall, terwijl Hamza Anwar uit Kenia de top vijf afrondde met een buffer van 90 seconden op Tom Rensonnet. Nadat hij tijdens de eerste KP in een greppel reed, kon Kelly zijn Fiesta Rally3 Evo weer op de weg krijgen op KP2 en vervolgde hij. Kelly’s vastberadenheid betekende dat hij de dag eindigde met een voorsprong op landgenoot Creighton, die achterin het Junior WRC-veld ligt als de enige piloot die niet alle proeven van vrijdag heeft voltooid.

Gregoire Munster, Junior WRC Rally Leader:
“Ik denk dat we goede nota’s hadden, want de eerste pass was niet zo slecht, maar het was moeilijk om te weten in welk tempo we moesten gaan. We hadden een goed gevoel, Maar alles ligt kort opeen. Je weet maar nooit. Het was lastig met de regen, we begonnen wat later omdat we niet het volledige Junior WRC Championship doen, soms hadden we regen en de andere niet. Morgen beginnen we echter meer bovenaan”.

Info en 📸 Junior WRC Media