Leidend duo met een verschil van slechts 3.0s na 133.38km snelle vrijdag actie

Kalle Rovanperä kwam als winnaar uit de strijd met Thierry Neuville om Rally Estonia te leiden na een supersnelle openingsetappe op vrijdag.

Slechts 3,0 seconden scheidden het duellerende duo na 133,38 km spannende competitie op razendsnelle gravelwegen rond de tweede grootste stad van Estland, Tartu, gastplaats van de achtste ronde van het FIA World Rally Championship 2023.

Hyundai i20 N-ster Neuville kwam het snelst uit de startblokken en was in alle drie de ochtendproeven sneller dan zijn Finse rivaal om halverwege een voorsprong van 6,8 seconden op te bouwen. Maar de rollen werden omgedraaid in het voordeel van Rovanperä tijdens de herhaalde lus later op de (na)middag.

De Toyota GR Yaris-rijder zette een reeks scratches neer om Neuville in te halen en de eerste plaats na KP Mustvee 2 te bemachtigen. De Belg kwam een ​​tiende terug in de volgende proef, maar was uiteindelijk geen partij voor Rovanperä in de Neeruti-proef.

“Het lijkt erop dat we een vrij cleane dag hebben gereden”, zei Rovanperä, winnaar van de afgelopen twee edities van de Rally Estonia. “We hebben geprobeerd de hele tijd te pushen zonder fouten en aan het einde valt het mee. Thierry heeft vandaag heel goed gereden, dus laten we morgen zien. We zullen allebei betere startposities hebben, dus ik hoop dat ons tempo in ieder geval wat makkelijker kan worden dan vandaag.”

De Hyundai van Esapekka Lappi kreeg een stroom-probleem toen hij “te ver sprong” in SS2, waardoor de hybride unit van de auto niet meer werkte. Tijdens de service werden reparaties uitgevoerd en de Fin vocht terug om de derde plaats in het algemeen klassement te bemachtigen. Hij gaat de Welshman met 2,7 seconden voorsprong aan het einde van de dag.

Teemu Suninen was één en al glimlach na het succesvol afronden van zijn eerste dag achter het stuur van een Rally1-Hyundai. Hoewel hij soms sprakeloos was door de rauwe snelheid van de auto, zette de 29-jarige een respectabel tempo neer en bleef Evans 16,9 seconden voor op een mooie vijfde plaats.

2023 FIA World Rally Championship Round 8, Rally Estonia 2023, 20-23 July 2023 Teemu Suninen, Mikko Markkula, Hyundai i20 N Rally1 Hybrid, Action during Day 1 of WRC Rally Estonia 2023 Photographer: Romain Thuillier Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Pierre-Louis Loubet werd zesde in een Ford Puma en een top-drie tijd in Raanitsa 2 was het hoogtepunt van zijn dag.

Zijn teamgenoot en thuisfavoriet Ott Tänak zou de rally in een regelrecht tempo hebben geleid. De Est kreeg echter voor de start een tijdstraf van vijf minuten omdat zijn M-Sport Ford-team een ​​motorvervanging uitvoerde nadat de auto een probleem kreeg tijdens de shakedown van donderdag.

Takamoto Katsuta had geen vertrouwen in zijn Toyota en volgde al op 16,7 seconden na Loubet als zevende overall. Achter hem zat WRC2-leider Andreas Mikkelsen als achtste algemeen.

Zaterdag staat in het teken van het skigebied van Otepää. Dubbele runs van Mäeküla (10,27 km) en Otepää (11,15 km) worden gevolgd door een servicestop voordat de actie wordt hervat met Elva (11,73 km) en Kanepi (16,48 km), die beide tweemaal worden gereden. Een re-run van de Tartu Vald-etappe rondt de dag af.

Posities na vrijdag/Dag2:

  1. K Rovanperä / J Halttunen FIN Toyota GR Yaris 1u 12m 22.2s
  2. T Neuville / M Wydaeghe BEL Hyundai i20 N +3.0s
  3. E Lappi / J Ferm FIN Hyundai i20 N +12.2s
  4. E Evans / S Martin GBR Toyota GR Yaris +14.1s
  5. T Suninen / M Markkula FIN Hyundai i20 N +33.8s
  6. P Loubet / N Gilsoul FRA Ford Puma +48.8s

Bron & Foto’s WRC Media / Hyundai Motorsport Media / Toyota Gazoo DAM.