Begin juli betekent dat we halverwege het WRC-seizoen zijn en op weg naar 2 high-speed WRC-manches te beginnen met de Rally Estland. Daarna volgt in augustus nog Secto Rally Finland.

Richting Estland dus, de achtste ronde van de kalender van het Wereldkampioenschap Rally 2023. 53 teams (waaronder 8 Rally1 en 26 Rally2-wagens) zullen strijden op de 21 proeven over 300,42 km in het oosten van Estland rond Tartu waar het servicepark en het rallyhoofdkwartier zullen zijn gevestigd.

Kampioenschapsleider Rovanperä zal vrijdag de weg openen nadat hij de dag ervoor een eerste SSS in de buitenwijken van Tartu op tarmac heeft voltooid. Op vrijdag wordt de langste dag van de rally afgelegd met 133,38 km verdeeld over zeven KP’s, daarna negen op zaterdag voor ongeveer honderd kilometer. Tot slot sluiten vier specials (zo’n zestig kilometer) zondagochtend/middag de wedstrijd af.

Aan Rally1-kant zullen we het absolute minimum hebben met drie auto’s van Toyota (Rovanperä, Evans en Katsuta), drie van Hyundai met Neuville, Lappi en Suninen. Bij M-Sport twee Ford Puma Rally1 met Tänak en Loubet.

In de WRC-2-categorie vinden we Emil Lindholm (nieuwe rekruut bij Hyundai op de i20 Rally2) die het zal opnemen tegen Solberg, Greensmith, Mikkelsen, Pajari allemaal aan het stuur van hun respectievelijke Skoda Fabia Rally2. Of kan Robert Virves verrassen met zijn Fiesta Rally2?

De volledige deelnemerslijst 2023 met oa. van Belgische zijde Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe. Nicolas Gilsoul als co van PL Loubet. Greg Munster en Louis Louka in WRC2 en Tom Rensonnet en Loïc Dumont in WRC3.

De timing van de rally:

De route in Google Maps ( by Dimitri Dusart ) is ook een handige tool voor de fans ter plaatse. Of ook een praktische overview map kan je hieronder vinden …

Ook op deze site krijg je regelmatige rally-updates van Rally Estonia, alsook op mijn JoHu Facebook én Twitter.

Veel rallygenot!

📸 WRC Media