• Route bevestigd voor het FIA World Rally Championship-evenement
  • Drie etappes in Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië, met de proloog in Praag
  • Tickets voor de afzonderlijke dagen van het evenement zijn nu verkrijgbaar op centraleuropeanrally.eu

De route voor de Central European Rally is bevestigd – en dat betekent dat bezoekers nu dagkaarten kunnen kopen voor de voorlaatste manche van het FIA World Rally Championship (WRC) van dit seizoen van 26 tot 29 oktober 2023. De organisatoren hebben de route bepaald zodanig dat het nu al mogelijk is om een ​​eerste blik te werpen op de vierdaagse rally. Hoewel lopende goedkeuringsprocedures en gedetailleerde planning betekenen dat de exacte timing nog officieel moet worden gemaakt, stijgt de verwachting in de aanloop naar de rally, waarin de beste teams ter wereld strijden om fracties van een seconde en waardevolle WK-punten. Nu de belangrijkste informatie is afgerond, kunnen fans van over de hele wereld beginnen met het plannen van hun eigen persoonlijke routes naar de rally. Dagkaarten voor de Central European Rally kosten tussen de 35 euro (zondag) en 45 euro (vrijdag en zaterdag). Net als de kaartjes voor het evenement zijn ze verkrijgbaar op de officiële homepage op centraleuropeanrally.eu.

CER Logo

Nog voordat de voorlaatste ronde van het WRC van dit seizoen van start gaat in de regio die grenst aan Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië, zullen de teams in staat zijn om te kijken wat hen te wachten staat: van maandag tot en met woensdag (23 tot 25 oktober) biedt de Recce de deelnemers de mogelijkheid om de rallyroutes te inspecteren. Woensdagmiddag is het tijd om de technologie voor te bereiden op de strijd: de motoren komen brullend tot leven in Tittling voor de Shakedown in hun wedstrijdauto’s. De drie kilometer lange route in de regio Dreiburgenland ten noorden van Passau biedt de piloten de mogelijkheid om nog een laatste controle uit te voeren in de praktijk, voordat ze naar het Service Park trekken aan de Dreiländerhalle in Kohlbruck, een wijk in het zuiden van de stad Passau. De toegang is gratis voor zowel de Shakedown als het Service Park. De auto’s blijven echter niet overnachten in Passau, want ze vertrekken op woensdagavond voor hun 230 kilometer lange reis naar Praag.

Beginnen met een knal: Start in Prague en Spectator Stage
De Tsjechische hoofdstad Praag vormt donderdagmiddag het indrukwekkende decor voor act one van het rallyspektakel. Hier gaan de lichten op groen voor de Central European Rally. De startceremonie en teampresentatie vinden plaats in het hart van de Gouden Stad, die haar status als werelderfgoed meer dan verdiend heeft. Van daaruit gaan de auto’s naar de eerste korte Super Special Stage, waar ze dat weekend voor het eerst tegen de klok racen. Kaarten voor deze spectaculaire show zijn binnenkort verkrijgbaar. Voor alle andere dagen van de rally zijn tickets nu al online te koop in de Ticketshop. Op de klassementsproeven zelf zal het ook mogelijk zijn om kaartjes te kopen voor losse proeven.

Langste etappe van de rally op vrijdag in Tsjechië
Tsjechië wordt opnieuw in al zijn schoonheid tentoongesteld op dag twee van de rally, wanneer de teams op zeven etappes in Zuid-Bohemen op de proef worden gesteld, met meer dan 130 kilometer tegen de tijd. Drie etappes worden elk twee keer verreden – zowel de ochtend- als de middaglus, waarbij de volgorde telkens verschilt. Het hoogtepunt van de dag komt aan het einde van de eerste lus: de Super Special Stage in de Boheemse stad Klatovy. Hier bieden toeschouwerspunten een geweldig uitzicht op de actie, terwijl de auto’s twee ronden van het circuit afleggen. Zoals voor alle etappes, zijn de organisatoren al plannen aan het samenstellen voor de fanzones, die de beste rallyactie zullen koppelen aan een goede infrastructuur. De locatie van alle fanszones wordt tijdig voorafgaand aan het evenement bekend gemaakt. Een andere goede reden om naar Klatovy af te reizen (de speciale tickets die nodig zijn voor deze etappe zijn al verkrijgbaar!) is de hergroepering en de bandenwisselzone, waar de teams naartoe gaan na de negen kilometer vol gas. De middagdienst vindt plaats in het pittoreske centrum van het kleine Tsjechische stadje. Van daaruit keren ze terug naar dezelfde etappes die ze ’s ochtends hebben afgelegd.

Rallyactie op de rechter- en linkeroever van de Donau op zaterdag
Op de zaterdag van de Central European Rally staan ​​twee lussen op het programma, elk bestaande uit drie klassementsproeven, die garant staan ​​voor meer dan 100 kilometer actievolle autosport. Net buiten de stadspoorten van Passau, in de wijk Schärdinger Innviertel, wacht de eerste sportieve uitdaging. Het is slechts een snelle rit over de rivier de Inn naar de 16 kilometer lange etappe ten oosten van de ‘stad van de drie rivieren’, in de regio ten noordwesten van Münzkirchen in Oostenrijk. Het Mühltal-podium bevindt zich ook in Oostenrijk. Met 27 kilometer is de route tussen Kollerschlag, Oepping, Sarleinsbach en Peilstein im Mühlviertel de langste van het hele evenement. De lus komt dan ten einde aan de Duitse kant van de grens: de speciale etappe “Knaus Tabbert Bayerischer Wald” vindt plaats tussen Neureichenau in Beieren en de Oostenrijkse gemeente Schwarzenberg am Böhmerwald, in de nabijheid van het drielandenpunt.

Zondag: “Finale” met een compacte boucle én de Power Stage
De laatste kilometers op volle toeren zullen ook in Duitsland en Oostenrijk zijn. De twee lussen, elk bestaande uit twee etappes, zijn ongeveer 70 kilometer tegen de klok, waarin de deelnemers opnieuw vol gas geven in hun zoektocht naar glorie. De Böhmerwald-etappe in Oostenrijk zorgt voor 17 kilometer actie in de regio tussen Julbach, Nebelberg en Ulrichsberg in de regio Mühlviertel. De slotetappe van zondagmiddag, Passauer Land, vindt plaats in de regio Breitenberg. Deze route van 16 kilometer vormt tevens de Power Stage, waarop waardevolle – en misschien wel doorslaggevende – bonuspunten te verdienen zijn. De podiumceremonie vindt vervolgens plaats voor het stadhuis in het hart van Passau, vlakbij het punt waar de rivieren Donau, Inn en Ilz samenkomen.

Bron/Info Central European Rally 2023