Het FIA Rally Star-trainingsseizoen gaat deze week verder in Oostenrijk met zes jonge talenten die zich voorbereiden op het eerste tarmac-evenement van het programma, de Rallye Weiz, van 13 tot 15 juli.

Het programma, dat gericht is op het vinden van een toekomstige winnaar van het FIA World Rally Championship, stelt tussen juni en november zes rookie-rallyrijders aan het werk tijdens zes evenementen op nationaal niveau in identieke met Pirelli uitgeruste Ford Fiesta Rally3-auto’s die zijn voorbereid en onderhouden door M-Sport Polen.

Aan het einde van het FIA Rally Star Training Season winnen de vier best presterende piloten volledig gefinancierde ritten in het FIA Junior WRC Championship 2024.

Om zover te komen moesten de zes piloten, die allemaal beperkte wedstrijd-ervaring hebben, zich kwalificeren voor hun Continental Finale via selectie-evenementen georganiseerd door hun ASN’s of via online competities. De winnaars van de vijf Continental Finals plus de winnaar van de Women’s Final werden vervolgens gekozen voor het FIA Rally Star Training Season.

Rallye Weiz is het tweede evenement op het FIA Rally Star Training Season-programma en één van de twee asfalt-evenementen. Het volgt op de San Marino Rally van vorige maand, waar Taylor Gill en bijrijder Daniel Brkic de Rally3-categorie wonnen op een mooie 10e plaats algemeen om hun potentieel te onderstrepen.

De uitdaging in petto

Rallye Weiz, georganiseerd door een toegewijd team van vrijwillige officials van Rallye Club Steiermark, is gevestigd in de stad Weiz in de Oostenrijkse regio Stiermarken en bestaat uit 13 proeven over een afstand van 145,30 kilometer. Een van de hoogtepunten van het Oostenrijkse kampioenschapsseizoen, de proeven van het evenement zijn typisch golvend van aard met tal van grip- en ritmeveranderingen die bijdragen aan de uitdaging waarmee de teams worden geconfronteerd. Toeschouwers wonen het evenement in groten getale bij en creëren sfeer met de niet te missen start- en finishceremonie. Naast het tweede evenement op het FIA Rally Star Training Season-schema, vormt Rallye Weiz ook de negende ronde van de FIA ​​European Rally Trophy.

FIA Rally Star laatste nieuws en meningen

 • Met een achtergrond in karting, is de Peruaan Jose ‘Abito’ Caparo van plan zijn kennis van het rijden op asfalt te gebruiken, maar accepteert dat Rallye Weiz een heel andere ervaring zal zijn in zijn Ford Fiesta Rally3.
 • Naast zijn gebruikelijke fysieke conditie, heeft Romet Jürgenson verschillende concentratieoefeningen uitgevoerd nadat de San Marino Rally van vorige maand “niet helemaal volgens plan verliep” voor de Est. Na Rallye Weiz zal Jürgenson zijn thuisronde van het FIA World Rally Championship, Rally Estonia, van 20-23 juli betwisten in een Ford Fiesta Rally4.
 • Taylor Gill hoopt dat de ervaring die hij heeft opgedaan met een asfalttest tijdens het FIA Rally Star Training Camp in Sardinië, plus een dag asfalttraining in Italië, hem zal helpen vooruitgang te boeken bij wat zijn eerste rally op verharde ondergrond zal worden. De Australiër heeft ook onboard-beelden bekeken van recente edities van Rallye Weiz plus enkele FIA ​​WRC-evenementen “om een ​​idee te krijgen van wat hij kan verwachten en om zoveel mogelijk informatie op te pikken”. Hij is van plan de komende WRC-evenementen in Estland en Finland te bezoeken om zijn kennis van rallyformats en organisatie op te bouwen.
 • Max Smart heeft tijd besteed op een simulator en kartrijden in zijn geboorteland Zuid-Afrika. Hij werkt ook samen met een sportpsycholoog.
 • Net als Caparo, Gill, Smart en Taylor bereiden Abdullah Al-Tawqi uit Oman en Annia Cilloniz uit Peru zich voor om voor het eerst op asfalt te strijden. Cilloniz heeft op haar pacenotes geoefend, video’s bekeken over rijden op asfalt en haar gebruikelijke fitnessroutine. Ondertussen omvatten de voorbereidingen van Al-Tawqi onder meer verkenningsoefeningen, verbetering van het in- en uitrijden van bochten en remtechnieken.

FIA Rally Star-projectleider Jérôme Roussel: “We zagen enkele zeer bemoedigende prestaties van alle zes FIA Rally Star-piloten op de San Marino Rally en we moeten hen feliciteren met hun inspanningen om alles wat ze tijdens het FIA Rally Star-trainingskamp van de deskundige adviseurs hadden geleerd in de praktijk te brengen. We erkennen ook de verschillende uitdagingen waarmee ze werden geconfronteerd en de mechanismen die ze gebruikten om deze te overwinnen. Wat nog belangrijker is, is dat we voor elke piloot een aantal gebieden konden identificeren waar meer focus nodig is en dat was de prioriteit van de afgelopen weken. De debriefs die we na de San Marino Rally organiseerden, waren een geweldige manier om beter te begrijpen waar speciale ondersteuning nodig zou kunnen zijn en we prijzen de piloten voor hun feedback. Hoewel we in Rallye Weiz meer progressie verwachten van alle zes, zijn ze zich allemaal bewust van het belang om de finish te halen en zoveel mogelijk ervaring op te doen.”

Max Smart: “Het wordt mijn eerste tarmac-evenement en ik ben erg opgewonden om uit San Marino te komen, wat mijn allereerste rally was. Ik heb daar zoveel geleerd, de gebieden waar ik moet verbeteren en ik heb me op die gebieden gefocust en ze in de periode tussen de rally’s geoefend. Ik heb aan alles gewerkt, van mijn mentale voorbereiding met een sportpsycholoog tot het daadwerkelijk rijden op een simulator en in een kart. Ik heb er vertrouwen in dat ik klaar ben voor de Rallye Weiz en ik heb meer tools bij me om me te helpen verbeteren en ontwikkelen. Mijn bijrijder Lorcan heeft veel ervaring op tarmac, dus ik weet zeker dat ik veel van hem ga leren en ik zal zijn advies gedurende de hele rallyweek opvolgen. Al met al ben ik erg enthousiast en wil ik graag weer achter het stuur van mijn Ford Fiesta Rally3 kruipen.”

FIA Rally Star Training Season deelnemers (volgorde Rallye Weiz startnummer)

 1. ​​Taylor Gill (19, AUS)/Daniel Brkic (AUS)
 2. Romet Jürgenson (23, EST)/Siim Oja (EST)
 3. Jose ‘Abito’ Caparo (26, PER)/‘Willy’ Guillermo Sierra Ovalle (PER)
 4. Abdullah Al-Tawqi (24, OMN)/Ronan Comerford (IRL)
 5. Max Smart (20, ZAF)/Lorcan Moore (IRL)
 6. Annia Cilloniz (24, PER)/Esther Gutierrez (ESP).

Evenementenschema FIA Rally Star Training Season.

Het FIA Rally Star-trainingsseizoen bestaat uit zes evenementen, vier op gravel en twee op asfalt:

•    Rally van San Marino (gravel), 16-17 juni
•    Rallye Weiz, Oostenrijk (Tarmac), 13-15 juli
•    Rally Nova Gorica, Slovenië (Tarmac), 22-24 september
•    Rally Saarema, Estland (Gravel), 6-7 oktober
•    RallyRACC, Spanje (Gravel), 20-21 oktober
•    Lausitz Rallye, Duitsland (Gravel), 9-11 november.

Voorafgaand aan elk evenement vindt er een test plaats, samen met een uitgebreide debriefing na de rally. De FIA ​​Rally Star Training Season-evenementen zijn speciaal gekozen om de teams uit te rusten met ervaring met een grote verscheidenheid aan omstandigheden. De zes deelnemers aan het FIA Rally Star Training Season zullen strijden in identieke, met Pirelli uitgeruste Ford Fiesta Rally3’s van M-Sport Poland. Alle kosten worden gedekt door de FIA, waarbij de beste vier piloten aan het einde van het FIA Rally Star-trainingsseizoen een volledig gefinancierd seizoen in het FIA Junior WRC Championship in 2024 veiligstellen. Mediaverzoeken kunnen worden gestuurd naar: rallystar@fia.com.

Info & Foto’s FIA Rally Star 2023