Noorse ster moet zijn ERC-titelambities een boost geven tijdens de BAUHAUS Royal Rally of Scandinavia.

Mads Østberg start de BAUHAUS Royal Rally of Scandinavia (6 – 8 juli) wetende dat de tijd dringt in zijn poging om de titel voor het FIA European Rally Championship te behalen.

Karlstad (Zweden), een gevestigd evenement tellend als zijn ’thuis’-ronde van het ERC was voor de Noor Mads Østberg in een WRC Rally Zweden-verleden altijd een goed evenement.

Hij hoopt die prestaties – en zijn tempo op het vorige ERC-evenement in Letland – over te brengen naar de BAUHAUS Royal Rally of Scandinavia, die snelle gravelproeven gebruikt en de start markeert van deel twee van het acht ronden tellende ERC-seizoen 2023.

“Ik verwacht dat de etappes erg goed zullen zijn”, aldus de 35-jarige Østberg, die voor het MRF Tyres Dealer Team een ​​Citroën C3 Rally2 bestuurt. “Ik heb geen ervaring met deze wegen in de zomer, ik ben alleen gewend aan sneeuwbanken en ijs, maar het is een plek waar ik veel goede herinneringen aan heb.”

Østberg, die mede wordt bestuurd door de Zweed Patrik Barth, staat derde in het voorlopige ERC-klassement na vier ronden, 44 punten achter leider Hayden Paddon, die een met Pirelli uitgeruste Hyundai i20 N Rally2 voor BRC Racing Team bestuurt.

“We hebben nog werk te doen, maar er waren positieve punten [in Letland] en nu moeten we wat meer [snelheid] vinden als we willen vechten voor de top in Zweden,” voegde Østberg toe.

Terwijl Østberg zal mikken op zijn eerste overwinning van 2023 in Zweden, is de Letse Mārtiṇš Sesks (Team MRF Tyres Škoda Fabia RS Rally2) in de race voor een hattrick na opvallende overwinningen in Polen en op eigen bodem tijdens de Tet Rally Liepaja. Paddon kan ondertussen zijn titelambities slag geven met een mogelijke tweede winst in 2023.

Zweedse ster Solberg verhoogt de inzet in ERC
Oliver Solberg, de 2020 Rally2 FIA ​​Junior ERC-kampioen, won de WRC2-klasse op Rally Sweden in februari. Hij is een van de 25 piloten die strijden in de hoogste ERC1-categorie op de BAUHAUS Royal Rally of Scandinavia en een grote favoriet aan boord van zijn Monster Volkswagen Polo GTI R5.

Het evenement wordt een familieaangelegenheid voor Solberg met zijn vader Petter, moeder Pernilla en oom Henning die deelnemen aan het Rally Legends-demonstratie-evenement.

“De Zweedse wegen in de zomer zijn fantastisch, de deelnemerslijst is goed en de hele familie doet mee aan de Rally Legends-sectie”, zei de 21-jarige Oliver.

Nieuw ERC-evenement betekent dat Colin’s Crest terugkeert

De terugkeer van de internationale rallysport naar Värmland in Zweden betekent dat de iconische Colin’s Crest-sprong terug is, een feit dat FIA Junior ERC-ster Max McRae niet is ontgaan.

De in Schotland geboren McRae is de 19-jarige neef van de overleden FIA World Rally Championship-legende Colin McRae, naar wie de gigantische sprong is vernoemd. “Het gebruik van Colin’s Crest zal echt cool zijn, daar steken we ons hoofd voor in de lucht”, zei McRae, wiens ook vader Alister in actie zal komen tijdens het Rally Legends-evenement.

Colin’s Crest maakt deel uit van de 9,01 kilometer lange Colins-etappe, een herwerkte en hernoemde versie van de beroemde Vargåsen-test. Het trok traditioneel duizenden fans toen het werd gebruikt in het WRC. De sprong van 45 meter van Eyvind Brynildsen in een Ford Fiesta R5, behaald in 2016, blijft het Colin’s Crest-record.

BAUHAUS Royal Rally of Scandinavia telt 16 etappes over een competitieve afstand van 182,60 kilometer. Het is de eerste keer sinds de South Swedish Rally in 2003 dat Zweden gastheer is van een ronde van het FIA ERC.

De deelnemers:

De Timing :

Sportity code: ERCRR23

Officiële website

Bron FIA ERC Media.