Our rally in my part of the world, greetings from Canada

… tot dit artikel kon leiden. Vorige week was het voor ondergetekende zijn thuisrally. Met de Rally van Ieper op een boogscheut van Veurne en op een vogelpikworp van Alveringem, mekka van de PET’s. Wel vorige week kreeg ik via Messenger deze mooie melding in mijn berichtenbox Our Rally in my part of the World, Greetings from Canada.

Komend weekend vindt namelijk de thuisrally plaats van Manon & Michel Leblanc met de 45ste editie van de Rallye Baie-des-Chaleurs en Gaspésie, wedstrijd voor het Canadese en Noord-Amerikaanse kampioenschap in het Frans-sprekende gedeelte van Canada regio Quebec.

Het was donderdag 30 mei 2019 toen we na de Shakedown van onze 2de Rally de Portugal richting Servicepark trokken in Matosinhos. Met grote honger baanden we ons een weg in het drukke Exponor ( expohallen waar de service van Rally de Portugal nu al een tijdje is gevestigd ) naar het restaurant waar er nog juist 2 plaatsen waren bij …. Michel en Manon Leblanc.

En we raakten aan de praat. Zij waren op reis door Europa en als rally-freaks kwamen ze toch even kijken naar de service van Rally de Portugal. Toen al bleek dat Michel en zijn familie een echte rally-familie waren. Voor ons is Canada een ver (rally)land maar Leblanc is in Canada een rallynaam!

Manon, Michel en Marilou Leblanc.

Michel is al sedert 1979 bij de CRAB en de Rallye de Baie-des-Chaleurs betrokken. Aanvankelijk gewoon als steward, later in 1981 al als KP-verantwoordelijke van de Falls Gully-KP, een voormalig racecircuit. In 1982 al werd Michel verantwoordelijke voor de technische inspectie en voor de publiciteit op de KP’s en CRAB-directeur. In 1988 startte hij door als KP-coördinator, sponsor-verantwoordelijke en was ook hoofd van het volledige communicatiesysteem ( 6 mobiele radio’s plus 1 basis 😂). Van 1989 tot 2004 was hij voor logistiek en communicatieverantwoordelijke …. enz enz. Maw voor deze rally was hij meer dan 30 jaar de stuwende kracht die erin slaagde om een kleine wedstrijd in Baie-des-Chaleurs, aan de zuidkant van Gaspésie ( ligt ten oosten van Québec en is een idyllisch schiereiland ) te laten uitgroeien tot een naam in Noord-Amerika.

Vroeger streden de Datsun’s 510, Toyota Celica’s en Triumph TR7’s om de eer en winst om de zege binnen te halen, nu zijn hier en in het Canadese rallykampioenschap de Mitsubishi Lancer, Subaru Impreza en – heel recent maar – Citroën, Skoda en Ford Fiesta populair in deze 200km lange CRC-manche. Naast het CRC ( Canadese rallykampioenschap ) telt de rally ook voor het Championnat Québécois (RSQ) en het Championnat NACAM (FIA).

Op 13 januari 2007 werd in Toronto de 50ste verjaardag van het Canadian Rally Championship gevierd. Op initiatief van de Canadian Association of Rally Sport (CARS) zijn vijf decennia aan wedstrijden geëerd. Tijdens deze grootse ceremonie reikte het autosportmagazine Pole-Position uit Quebec een prijs uit voor uitmuntendheid in de autosport. De speciale prijs van Pole-Position Magazine voor uitmuntendheid in de organisatie van autosport-evenementen in Canada. De prijs werd toegekend aan de North American Auto Rally van Baie-des-Chaleurs. “De Rallye Baie-des-Chaleurs is niet alleen een evenement dat al meer dan 30 jaar op de kalender van de North American Cup en Canadian Rally Championship staat, het is ook een evenement dat de geest symboliseert van wat autoracen altijd zou moeten zijn: spektakel, een moeilijk te winnen wedstrijd en een alom aanwezige feestelijke sfeer.”

“Voor de media, toeschouwers en deelnemers is het een uitzonderlijk evenement”, zegt Philippe Brasseur, hoofdredacteur van Pole-Position. Sinds 2017 heeft de rally van Baie-des-Chaleurs ook een internationale wending genomen door een van de manches van het NACAM-kampioenschap te worden, waar verschillende getalenteerde Mexicaanse piloten samenkomen.

En de droom gaat verder. In ons gesprek van 2019 hoorde ik de WRC-droom zelfs. Ooit Canada op de WRC-kaart zetten! Waarom niet en als ik me het goed herinner, viel de naam Canada ook even enkele jaren terug als eventuele 2de sneeuwrally naast Zweden …

En het rallybloed kruipt waar het niet gaan kan want hun mooie dochter Marilou werd in 2019 vice-Canadees-kampioene bij de co-pilotes.

Team David Bérubé – Marilou Leblanc 🇨🇦

Hopelijk komen we elkaar ooit nog eens tegen …. Misschien moeten we eens een uitwisseling Rally Ypres – Rallye Baie-des-Chaleurs organiseren … We houden zeker contact! Veel succes met de organisatie komend weekend en hou de rallysport levend ook in het verre Canada!

Tekst JoHu

Met dank aan Eric Guité

persverantwoordelijke Rallye Baie-des-Chaleurs.

Gezien door Eric Guité om Woensdag 0:10