Er werd door de rijders van de Stellantis Motorsport Rally Cup Belux heel erg uitgekeken naar de manche in het kader van de Ardeca Ypres Rally. Het spektakel op de proeven van de Westhoek was eens te meer niet te versmaden. Als favorieten waren de Oostenrijker Julian Wagner en de Duitser Marijan Griebel op de afspraak, net zoals de jonge Belgische talenten Maxim Decock en Tom Heindrichs!

Sinds de start van het seizoen hadden Wagner en Griebel al elk een manche gewonnen, en ze waren allebei klaar om opnieuw de degens te kruisen. Van bij de start van de rally sloeg de Oostenrijker hard toe. De Duitser had een beetje tijd nodig om zijn automatismen aan het stuur van de Peugeot 208 Rally4 terug te vinden, na recent een andere wedstrijd met een Rally2 te hebben gereden. Griebel wist echter een deel van zijn achterstand weg te knabbelen, en toen Wagner op vrijdagavond even door een andere deelnemer werd gehinderd liep het verschil tussen de twee leiders terug tot 1,4 seconden!
 
Ze konden dus helemaal opnieuw beginnen. En hoewel men zich aan een tegenaanval van Griebel verwachtte, was het toch Wagner die de beste herneming had en de eerste zaterdaglus afsloot met een voorsprong van 7,9 seconden. De Duitser wist nog de laatste twee scratches op zijn naam te zetten, maar het was uiteindelijk toch de Oostenrijker die als winnaar uit deze nieuwe confrontatie tussen de twee kwam. Zijn voorsprong aan de finish bedroeg 11,9 seconden. Griebel kon zich dan wel troosten met de vijf bonuspunten van de Power Stage, in de tussenstand wist Wagner zijn voorsprong uit te breiden tot 16 eenheden. Hij heeft nu 86 punten achter zijn naam, Marijan Griebel 70.

In het spoor van Wagner en Griebel kwam ook Tom Heindrichs (Opel Corsa Rally4) snel uit de hoek, en wist zelfs enkele tijden van de Duitser en Oostenrijker te evenaren. Helaas schoof Heindrichs even naast de baan, maar hij kon wel opnieuw vertrekken. Nadien reed hij echter nog lek, waardoor de jonge wolf uit Sankt-Vith in deze Ardeca Ypres Rally op de vijfde plaats beslag legde. De snelheid is er dus zeker wel, het is nu kwestie om alle andere puzzelstukjes op hun plaats te laten vallen…

Snelheid, die heeft ook Maxim Decock (Opel Corsa Rally4)! Op enkele proeven kwam hij in de buurt van de tijden van de twee leiders en aan de streep mocht hij op het laagste podiumtrapje plaatsnemen. Omdat hij het uitstekende idee had gehad om zijn joker in Ieper te spelen, scoort hij in de tussenstand van de Stellantis Motorsport Rally Cup Belux vijf extra punten. Daardoor volgt hij nog steeds in het spoor van Tom Heindrichs. De twee beste Juniors zorgden in de Westhoek duidelijk voor hun deel van het spektakel.

Minder meeval voor de Iers Niall O’Sullivan (Peugeot 208 Rally4), die ook op deze wedstrijd had ingezet, maar uiteindelijk tevreden moest zijn met een zesde plek. Dat leverde hem slechts één extra punt op.
 
Benjamin Bosseloir (Peugeot 208 Rally4) zet zijn leerschool op het hoogste nationale niveau met brio verder en mocht terecht tevreden zijn met zijn vierde plaats, die hem 13 punten opleverde. Verder scoorde hij ook een extra punt voor de vijfde tijd in de Power Stage.
 
Ook de Luxemburger Steve Fernandes (Peugeot 208 Rally4) zat bij de eerste proeven goed in het ritme, maar belandde wat later wel in het decor. Hij besloot geen gebruik te maken van de Super Rally-regel en vertrok dus niet opnieuw.

Met de Ardeca Ypres Rally is de Stellantis Motorsport Rally Cup Belux nu halverwege het seizoen en klaar voor een verdiende zomerpauze. De volgende afspraak is de East Belgian Rally, die op zaterdag 23 september in en rond Sankt Vith wordt afgewerkt.

Info & foto’s Stellantis Cup Belux