De Ardeca Ypres Rally 2023 heeft opnieuw alle beloften waargemaakt. Toegegeven, het verwachte duel tussen de regerende Belgische kampioen Stéphane Lefebvre (Citroën C3 Rally2), en de huidige leider van het Brits rallykampioenschap, Adrien Fourmaux (Ford Fiesta Rally) duurde helaas maar enkele proeven. De Fransman ging vrijdagavond als leider meermaals over de kop. Maar vlak daarna waren spektakel en spanning verzekerd, voor de eerste runners-up, met als inzet de derde podiumplaats, wat een uitzonderlijke finale opleverde.

Van bij de start ging het duel om de leidersplaats inderdaad tussen Stéphane Lefebvre en Adrien Fourmaux, tot het goed fout ging voor leider Lefebvre in Mesen. Hij verloor in een snelle rechtse de controle over de Citroën en ging meermaals over de kop. “Mijn grootste sortie” zal de Nordist even later toegeven.

De weg leek dus open voor de Ford-piloot Adrien Fourmaux, die geen tijd verspilde om zijn voorsprong te controleren. Zaterdagnamiddag kreeg de M-Sport-clan echter een waarschuwing, toen Fourmaux plotseling 12”6 toegaf aan Chris Ingram (VW Polo GTI R5), sedert de opgave van Lefebvre vastgepind op de tweede plaats. De Fransman had een klein elektronisch probleem met de Fiesta, waarover hij echter pas later ruchtbaarheid gaf. Met 22″ voorsprong en nog twee klassementsproeven te gaan, en op een controlerende wijze, snelde hij als winnaar naar de Ieperse Grote Markt.

Meteen is dit ook zijn derde succes in evenveel rally’s in het Brits kampioenschap! De eerste van een Fransman sinds die van een zekere “Jeannot” Ragnotti, met de monsterlijke Renault Maxi 5 Turbo (1985). Een resultaat dat de coureur en zijn team bij M-Sport veel goed zal doen.

Een mooie strijd voor de overwinning, maar daarachter werd het ook behoorlijk hectisch. Als eerste was het Freddy Loix (Škoda Fabia RS Rally2) die schitterde, en in strijd was voor de 2e positie, tegen Ingram. Hij deed zijn vroegere naam van “Fast Freddy” alle eer aan… Helaas verloor de Škoda-rijder door een lekke band 2’30” op KP Dikkebus, waardoor hij tevreden moest zijn met de zege bij de Masters. De hoop op een podiumplaats was verkeken.

De C3 op plaats 3
Niels Reynvoet (Citroën C3 Rally2), Cédric Cherain (Hyundai i20 N Rally2), Davy Vanneste (VW Polo R5) en Maxime Potty (Citroën C3 Rally2) stonden voor de laatste twee klassementsproeven, in die volgorde, binnen 8″8. Niels Reynvoet en Davy Vanneste hadden allebei een prachtige en erg regelmatige wedstrijd gereden, maar ze moesten de duimen leggen voor de twee belangrijkste titelkandidaten in het Belgisch kampioenschap. Zowel Cédric Cherain als Maxime Potty waren helemaal ontketend, nadat ze allebei tijd verloren door een foutje eerder in de wedstrijd. Eerst reed Potty lek op de Kemmelberg en op zaterdag verloor Cherain door een kleine schuiver ook een veertigtal seconden in Hollebeke.

De Hyundai-rijder ging met 7″3 voorsprong op zijn rivaal de laatste 26 km in. Maxime Potty had voor een zachtere bandencompound gekozen. Hij reed de snelste tijd in Reninge en pakte 4″5 terug op zijn grote rivaal op 15 km. Enorm. Met nog 11,48 km te gaan, had hij nog 2″8 goed te maken. Maar, Cherain ging ook met het mes tussen de tanden van start in Watou. Het duel eindigde na 221 km tegen de klok… in het voordeel van Maxime Potty, de leider in het Belgisch kampioenschap, die Cherain met amper 0″2 klopte. Niet alleen pakte Potty hierdoor de derde plaats, maar ook de vijf punten op de Pirelli Powerstage. Daarmee neemt Maxime Potty een serieuze optie op de Belgische titel.

Vincent Verschueren (Škoda Fabia R5) en Gilles Pyck (Hyundai i20 N Rally2) sloten een sterke wedstrijd af voor Bernd Casier (Ford Fiesta Rally2) en pechvogel Freddy Loix, die de top 10 kon afsluiten.

Molle, Van Parijs en de anderen …
De GT’s worden ook erg gewaardeerd door de fans. Amaury Molle was met de Alpine A110 RGT de snelste. Hij was sneller dan Tim Van Parijs met zijn Porsche 997 GT3, die door een lekke band en een afgebroken wielbout veel tijd verloor.
In klasse RC3 was Benoit Verlinde de beste met de Renault Clio Rally3, voor Patrick Snijers in de Ford Fiesta. In RC4 was de strijd al even intens. Julian Wagner (Peugeot 208 Rally4) domineerde de wedstrijd van start tot finish, maar het verschil bleef tot seconden beperkt. Marijan Griebel eindigde op de tweede plaats op 11″2, na 221 km tegen de klok. Tot slot vermelden we ook de knappe 23ste plaats algemeen van Paul Lietaer met zijn Opel Ascona 400. Hij won in Historic met bijna 2 minuten voorsprong op Pieter-Jan Maeyaert in de BMW M3 E30.

Quotes
 
Adrien Fourmaux: “Na drie pogingen sta ik op het podium in Ieper. Natuurlijk ben ik zeer tevreden met deze overwinning, al had ik liever nog verder gestreden met Stéphane Lefebvre. Nee, een makkelijke overwinning was het zeker niet. Het parcours blijft bijzonder verraderlijk. Daarom heb ik zaterdag wat minder risico’s genomen. In Dikkebus verloor ik plots 12″ omdat de elektronica het even liet afweten. Ik probeerde de Stage Mode te resetten, maar dat lukte niet op de proef. In het Britse kampioenschap haal ik een drie op drie, en de titel lijkt stilaan binnen handbereik te komen.”

Chris Ingram: “Een schitterend resultaat als je weet dat ik hier in Ieper startte in een nieuw team, met een nieuwe wagen en een nieuwe co-piloot. Ik kwam even heel dicht bij Adrien toen hij 12″ liet liggen, maar op de volgende proef plooide ik de stuurinrichting. Ik zou nog wat meer rally’s in België willen rijden, en neem het van mij aan, ooit kom ik terug naar Ieper om te winnen. Felicitaties aan Adrien Fourmaux en zeker ook aan de Belgen, want het niveau lag weer bijzonder hoog dit weekend.”

Maxime Potty: “De laatste klassementsproeven hebben we echt met het mes tussen de tanden gestreden, omdat ik wist dat Cédric Cherain ook tot het uiterste zou gaan. Vrijdag maakten we een kleine fout op de Kemmelberg, waar ik lek reed en een veertigtal seconden verloor. Ik had niet het volste vertrouwen in de wagen. Pas in de slotfase vond ik mijn draai en na het foutje van Cédric hebben we maximaal aangevallen op een zachtere compound op de laatste proef. Met succes! We hebben ons geamuseerd. Dat is voor mij altijd het belangrijkste!”

Cédric Cherain: “Moest ik niet ontgoocheld zijn, dan zou ik geen goede sportman zijn. Zowel Maxime als ik hebben foutjes gemaakt, maar we hebben beiden gestreden voor wat we waard zijn. Al met al mogen we toch tevreden zijn met het resultaat, want we scoren heel wat punten, waardoor we onze opgave in de Rally van Wallonië wat kunnen compenseren.”
 
Freddy Loix: “De Škoda is echt een fantastische wagen en we reden een foutloze rally. Door die lekke band, in feite een kapot ventiel, verloren we bijna drie minuten en onze podiumplaats. Jammer, maar “part of the game”. We hebben flink wat plezier gehad en daar waren we voor gekomen.”

Niels Reynvoet: “Net het laatste tikkeltje ontbrak om te kunnen meespelen met de grote jongens, maar we sluiten het weekend tevreden af. We reden een heel stabiele rally, zonder lekke banden, en zetten onze groei stap per stap verder. Afspraak in de Aarova Rally, waar ik me nog beter moet voelen.”


Bernd Casier: “We moeten toegeven dat de piloten voor ons gewoon sneller waren. Maar als rallypiloot en sportman is het moeilijk om je neer te leggen bij een 9de eindplaats. En we mogen ons ook niet altijd wegsteken achter het feit dat we rondtoeren met een ouder model van de Fiesta Rally2.”

Davy Vanneste: “Aankomen in Ieper is altijd leuk. Eventjes leken we te kunnen meestrijden voor het podium, maar toen de snellere jongens een tandje bijstaken, moesten we de rol lossen.”
 
BRC Historic en BRC Juniors


Paul Lietaer nestelde zijn Opel Ascona 400 van de eerste wedstrijdkilometers aan de leiding in het BRC Historic, en stond deze niet meer af. De bijna 66-jarige West-Vlaming had een voorsprong van  1’54”op Pieter-Jan Maeyaert en meer dan 4 minuten op Didier Vanwijnsberghe, beiden met BMW M3 E30. Stefaan Stouf moest naar het einde van de rally toe de Ford Sierra Cosworth nog aan de kant plaatsen met een kapotte motor.
Aanvankelijk leek er bij de BRC Juniors een mooie strijd in het verschiet tussen de leider in het kampioenschap Jonas Dewilde (Renault Clio Rally4) en Tom Heindrichs (Opel Corsa Rally4). Ze waren echt aan elkaar gewaagd, tot een schuiver van laatstgenoemde besliste over winst of verlies. Streekrijders Maxim Decock (Opel Corsa) en Lander Dhaene (Renault Clio) bezetten de andere podiumplaatsen.

Beste performers
Fourmaux : 7 scratches ; Lefebvre 4 scr. ; Ingram : 3 scr. ; Loix & Potty : 2 scr.
Leadership
ES 1-6 : Lefebvre ; ES7-18 : Fourmaux.

Einduitslag
1. Fourmaux – Coria (Ford Fiesta Rally2 #2), 2:02’44″1 ; 2. Ingram – Kihurani (VW Polo GTI R5 #5), +17″6 ; 3. Potty – Herman (Citroën C3 Rally2 #3), +1’07″4 ; 4. Cherain – Withers (Hyundai i20 N Rally2 #4), +1’07″6 ; 5. Reynvoet – Verbeke (Citroën C3 Rally2 #12), +1’15″7 ; 6. Vanneste – D’alleine (VW Polo GTI R5 #7), +1’34″3 ; 7. Verschueren – Vermeulen (Škoda Fabia R5 #16), +1’59″3 ; 8. Pyck – Mourisse (Hyundai i20 N Rally2), + 2’43″9 ; 9. Casier – Vyncke (Ford Fiesta Rally2 #18), +2’58″3 ;  10. Loix – Tsjoen (Škoda Fabia RS Rally2 #11), 1er Master Cup, +3’02″5 ; … 14. Molle – Walbrecq (Alpine A110 Rally), 1er RGT, +7’28″8 ; … 19. Van Parijs – Heyndrickx (Porsche 997 GT3 Cup), 1er NRGT, +9’06″2 ; … ; 22. Verlinde – Dupan (Renault Clio Rally3), 1er RC3, +10’05″3 ; … ; 23. Lietaer – Knockaert (Opel Ascona 400), 1er HRC, + 10’12″1 ; … ; 26. Wagner – Ostlender (Peugeot 208 Rally4), 1er RC4, + 11’35″7 ; … ; 31. Dewilde – Vandenbussche (Renault Clio Rally4), 1er Jr, + 12’32″8 ; … ; 40. Dhaeane – Geerlandt (Renault Clio Rally5), 1er RC5, +20’16″7 ; …

Info Ypres Rally 2023 | Vzw SuperStage