Lefebvre out, Fourmaux leader, “Mister Ypres” in zijn element…

Na een eerste ronde zonder veel wedstrijdfeiten ging het op dat vlak heel snel in de tweede lus. Het belangrijkste was de opgave van Stéphane Lefebvre (Citroën C3 Rally2), op dat moment leider in de wedstrijd vanaf de start en de beste performer met 4 snelste tijden op 6 proeven.Het gaat heel snel vooraan… Met een tijd van 4’06″3 in Westouter verbeterde Lefebvre (Citroën c3 Rally2) de scratch van Freddy Loix met de Skoda Fabia S2000 uit 2014 met bijna 2″/km. Misschien ging hij wel te hard… Na nog een snelste tijd op de Kemmelberg (KP 6), ging de voormalige fabriekspiloot van Citroën aan hoge snelheid van de baan. Hij vernielde de C3 in een reeks van bijna… 10 koprollen. Gelukkig zonder erg voor de bemanning.

Daardoor heeft Adrien Fourmaux (Ford Fiesta Rally2) de leiding nu in handen, voor Chris Ingram (VW Polo GTI Rally2) op 16″0 en een verbluffende Freddy Loix, die duidelijk een tandje bij had gestoken in de tweede ronde. Na twee mooie derde tijden, klokte de Skoda Fabia RS Rally2 met het nummer 11 zelfs de scratch algemeen in Mesen-Middelhoek. Die prestatie deed Loix bijna nog eens over in Langemark (2de op 1″6 van de scratch van Fourmaux). Hij ging niet alleen voorbij de Hyundai i20 N Rally2 van Cherain, maar hij nadert ook op Ingram (hij heeft 4″0 ingehaald in deze ronde) en de 2de plaats algemeen!

Onze vriend Freddy is niet toevallig “Mister Ypres”…Achter hen rijden Niels Reynvoet (Citroën C3 Rally2) en Davy Vanneste (VW Polo GTI R5) een mooie rally, waarbij ze telkens in elkaars buurt blijven. Eerstgenoemde heeft nu een kleine voorsprong van 4″6. Maxime Potty maakte vier plaatsen goed en staat op de 8ste plaats. Verder in de Top 10 veranderde de volgorde van de Ford Fiesta’s Rally2 van James Williams en Bernd Casier. De Brit staat nu voor de Oost-Vlaming. Nog verder in het klassement had Tim Van Parijs (Porsche 997 GT3 Cup) problemen in Langemark, waar hij 2 plaatsen algemeen verloor. Hij blijft wel leider in NRGT met 51″2 voorsprong op Glenn Janssens (Porsche 991 GT3). In RGT voert Amaury Molle het klassement aan met 1’43” voorsprong op de andere Alpine A110 Rally RGT van Chris Vandamme.

Benoit Verlinde (Renault Clio) is in RC3 de snelste voor Patrick Snijers, die veel problemen had met de stuurbekrachtiging. Julian Wagner is leider in de Stellantis Motorsport Rally Cup, voor Marijan Griebel. Jonas Dewilde, derde en eerste Junior, volgt op korte afstand. In Mesen-Middelhoek ging nog een andere rijder in de fout. Roger Hodenius knalde op een paal en verloor daarbij 8 minuten. Het was niet de rally van de Nederlander, die nog voor de start een minuut straftijd incasseerde. Hodenius moest opgeven. Jos Verstappen, 17de na de eerste ronde door een lekke band, is opgerukt naar de 12de plaats. Morgen wordt nog een lange dag: 147 km staan op het menu. Alles blijft mogelijk. Wie het verleden van Freddy Loix in Ieper kent, weet dat Fourmaux en Ingram morgen best in hun spiegels kijken …

Wedstrijdfeiten:

KP2 Potty : tegen paal/lekke band

Planckaert : sortie (KP geneutraliseerd)

KP3 Verstappen : lekke band

KP6 Loix : tweede derde tijd op rij; gaat voorbij Cherain naar de 4de plaats
Verstappen : 1ste degelijke chrono (6de op 7″7 van de scratch).

KP7 Lefebvre : zware sortie (koprollen)
Loix : Scratch
Hodenius : op een paal en 8′ verloren. Opgave.

Beste performers:
Lefebvre : 4 scratches ; Fourmaux : 3 scr. ; Loix : 1 scr.

Leadership
KP 1-6 : Lefebvre ; KP 7-8 : Fourmaux.

Tussenstand na KP 8
1. Fourmaux – Coria (Ford Fiesta Rally2 #2), 40’49″1 ; 2. Ingram – Kihurani (VW Polo GTI R5 #5), +16″0 ; 3. Loix – Tsjoen (Škoda Fabia RS Rally2 #11), +25″3 ; 4. Cherain – Withers (Hyundai i20 N Rally2 #4), +37″0 ; 5. Reynvoet – Verbeke (Citroën C3 Rally2 #12), +47″6 ; 6. Vanneste – D’alleine (VW Polo GTI R5 #7), +52″2 ; 7. Verschueren – Vermeulen (Škoda Fabia R5 #16), +1’07″7 ; 8. Potty – Herman (Citroën C3 Rally2 #3), +1’14″3 ; 9. Williams – Roberts (Ford Fiesta Rally2 #6), + 1’18″8 ; 10. Casier – Vyncke (Ford Fiesta Rally2 #18), +1’29″2 ; …

Startlijst Dag3

Bron Ardeca Ypres Rally / Superstage VZW.