Duizenden fans stroomden donderdagmiddag naar de buitenwijken van Nairobi om te zien hoe Ott Tänak de snelste tijd neerzette op de Kasarani super special stage en de vroege leiding claimde in Safari Rally Kenya 2023.

Fans streden om elk mogelijk uitkijkpunt toen de 70ste editie van de iconische Safari Rally Kenya van start ging op een speciaal gebouwd podium aan de rand van de hoofdstad na de ceremoniële start in het centrum van Nairobi.

Het was Ott Tänak van M-Sport Ford die de snelste tijd neerzette tijdens een superspecial van 4,84 km, 0,1 seconde sneller dan Safari-winnaar Sébastien Ogier in 2021 in zijn Toyota Gazoo Racing GR Yaris Rally1. Ott is dus de eerste leider.

Met de echte actie die morgen (vrijdag) twee uur ten noorden van Nairobi in en rond Naivasha van start gaat, is het op zaterdag waar Tänak denkt dat de rally zal worden beslist: "Safari Rally Kenya is een veeleisende rally ... Laten we eens kijken na zaterdag. Ik zou zeggen dat deze dag ons veel zal vertellen."
Ott Tänak (EST) Of team M-SPORT FORD WORLD RALLY TEAM World Rally Championship Kenya Jaanus Ree