“Belangrijk om een goed ritme te vinden”

Met de Ardeca Ypres Rally staat komend weekend het hoogtepunt van het Belgische rallyseizoen op de kalender. Na een moeilijk seizoensbegin zijn Vincent Verschueren en Jasper Vermeulen er gebrand op een glansprestatie met hun Škoda Fabia Rally2.

2023 is voorlopig nog niet het seizoen geweest van Vincent Verschueren. “In Moorslede werden we tweede, maar kenden we de ganse wedstrijd problemen met de pop-off valve”, vertelt hij. “In Tielt waren we heel goed vertrokken, maar liet de turbo het na zeven kilometer afweten. In Bocholt gingen we dan in de fout. Daarna was het een race tegen de tijd om een nieuwe kas klaar te krijgen voor de Rally van Wervik, die we als test gebruikten. Er waren nog wat problemen met de remmen in het begin en het was ook terug wat zoeken naar het vertrouwen, maar proef per proef ging het beter. Jammer genoeg verloren we onze derde plaats na een lekke band op de voorlaatste proef.”

In aanloop naar de grote afspraak in Ieper werd afgelopen weekend nog een extra testsessie afgewerkt met het team van SXM Competition. “Om met een oude Škoda mee te kunnen moet echt alles kloppen. We hadden nog een goede test nodig om volledig klaar te zijn. We hebben de ganse dag in de goede richting gewerkt en uiteindelijk een goede basisafstelling gevonden. Ook voor mezelf was het nodig om nog wat kilometers te maken, want heel veel heb ik uiteindelijk nog niet gereden dit jaar. Ik zal sowieso nog wat moeten groeien in de wedstrijd.”

In de Ypres Rally volgt de confrontatie met een pak toppers. “Het niveau zal hoog zijn. Je hebt natuurlijk Lefebvre, Fourmaux en Ingram… maar ook Potty, Cherain, Vanneste en Reynvoet. En wie zeker ook in goede vorm blijkt is Freddy Loix. Hij heeft me wel wat verbaasd in Wervik. Het zal duidelijk vechten worden voor onze plek.”

Met een Škoda van de eerste generatie wordt regelmaat nog belangrijker dan anders in Ieper. “Om scratchtijden te draaien met deze Škoda zou ik echt veel risico’s moeten nemen. Het zal daarom belangrijk worden om een goed ritme te vinden. Daarnaast mag de factor geluk ook wel eens meezitten. Niet lek rijden, geen fouten maken, geen mechanische pech of nadelige normtijden… Op die manier kun je echt ver raken in Ieper. Regelmaat wordt dus belangrijk, maar af en toe moet je ook eens een proef uitkiezen die je ligt om wat verschil te maken. Een specifiek eindresultaat heb ik niet in gedachten. Ieper is ook altijd erg onvoorspelbaar, want het is bijvoorbeeld meestal niet de snelste die er wint.”

Vincent gaat in Ieper de strijd aan samen met Jasper Vermeulen, zijn nieuwe corijder sinds de start van het seizoen. “We hebben niet veel tijd nodig gehad om ons aan elkaar aan te passen“, zegt de Izegemnaar. “We gebruikten een vrij gelijkaardig notasysteem en ook onze visie komt overeen. We zijn allebei ook erg competitief ingesteld. We hebben nu nog wat kilometers nodig en vooral ook wat geluk.”

Voor Jasper mag het komend weekend regenen. “Ieper zullen we wat anders moeten aanpakken dan Bocholt. Daar viel op dat we tijd verloren op de enige volledige asfaltproef, terwijl dat op onverhard niet het geval was. Ik hoop daarom ook op wat regen en vettige wegen zodat stuurmanskunsten het verschil kunnen maken. In volledig droog weer weet ik niet echt waar we ons gaan situeren. Ieper is altijd beetje een afvallingskoers, dus kan er misschien wel veel als we een verstandige wedstrijd afwerken. Vincent is ook wel een regelmatige piloot. We mogen ons vooral niet laten gek maken.

Persbericht