Rally of Bertrix

BRC Masters Logo

Na zijn overwinningen in de South Belgian Rally en de Sezoensrally, heeft Roger Hodenius in de Rally of Bertrix voor de derde keer dit seizoen de Master Cup gewonnen. En toch was de Nederlander ontgoocheld, want de Master Cup was slechts een troostprijs nadat hij een knappe tweede plaats algemeen verspeelde in de slotmeters van de wedstrijd.

Het beloofde een mooi gevecht te worden met zijn kameraad Jos Verstappen, die in de Rally of Bertrix als schaduwfavoriet van start ging, maar het duel met Hodenius duurde niet lang. Op de eerste proef ging Jos Verstappen al hard van de baan. Een snelle bocht werd te optimistisch ingeschat en aan hoge snelheid schoof de Skoda Fabia RS Rally2 op de talud, waar een muurtje de wagen over de kop deed gaan. Game over voor Verstappen. 

Vanaf dat moment voerde Roger Hodenius de stand bij de 50+-rijders aan. Na het uitvallen van Potty schoof hij zelfs door naar de tweede plaats algemeen, tot hij op de laatste proef lek reed en naar de 4de plaats zakte.
“Jammer dat ik hier mijn eerste podium in het BRC mis, maar ik ben wel tevreden over de tijden die we reden. Blijkbaar liggen de proeven in deze streek me wel, want in de South Belgian Rally voelde ik me ook goed. Ik hou van de vloeiende, snelle bochten. Die doen me wat denken aan circuitracen. Na amper een jaar in de rallysport vind ik het ongelofelijk dat ik dat niveau al kan halen. Het is blijkbaar echt een sport voor mannen op leeftijd,” lachte Roger Hodenius. “Jammer van de lekke band. Hij was meteen helemaal van de velg, zodat we 2 minuten verloren…”

De tweede plaats ging naar Christophe Daco in zijn mooie Porsche GT3, tevens winnaar in RGT: “We winnen hier onze klasse met een gelukje na een lekke band voor Molle, maar in Vresse-sur-Semois had ik ook pech. Het parcours van deze nieuwe wedstrijd is erg mooi, maar ook slopend voor de Porsche. Op sommige stukken moest ik van het gas, want de wagen sprong door de putten in de weg uit het spoor…”

Richard Pex eindigde op een mooie derde plaats, voor Johan Van den Dries met zijn Peugeot 208 Rally4, die sneller was dan merkgenoot Didier Bosseloir. Rainer Hermann werd met de BMW M3 E30 winnaar in Historic, maar pas zesde in de Master Cup, voor collega Historia-piloot Dirk Vermeersch. Op de allerlaatste 
proef moest Franky Boulat, op dat moment vijfde en leider in de tussenstand van de Master Cup, opgeven met een defecte ophanging op zijn BMW. 

BRC 2WD logo

Lahy domineert, maar Didier Jaminet wint

Na het late forfait van Laurent Vanton, werd de wedstrijd in de 2WD Trophy gedomineerd door Faustin Lahy met zijn Renault Clio RS. Van de 8 proeven die hij reed, was hij 7 keer de snelste. Zelfs met een straftijd van 50″, had hij nog een kleine minuut voorsprong. De zege lag voor het grijpen, maar op de laatste proef liet de mechaniek van de Clio hem in de steek. Zo ging de overwinning verrassend naar Didier Jaminet met zijn Renault Clio RS, voor Eric Cognaut met een gelijkaardige Renault.

Bron BRC Media