• Lander Depotter neemt opnieuw de leiding
  • Pierre-Manuel Brasseur wint de powerstage
  • Knappe tweede plaats van Nard Ippen

Onder een stralende zon werd dit weekend de derde manche van de Clio Trophy Belgium, de Rally of Bertrix, gereden. Op een parcours dat voor iedereen nieuw was, aangezien het de eerste editie was, reed Lander Depotter van start tot finish aan de leiding. De 20-jarige Depotter neemt opnieuw de leiding over van Pierre-Manuel Brasseur, die veel tijd verloor door een lekke band.

De drie klassementsproeven van de Rally of Bertrix maakten indruk op de piloten. De proeven waren niet alleen snel, maar ook verraderlijk door veel grind en keien op de baan. Lander Depotter begon met een kanontijd op de openingsproef aan de wedstrijd en niemand zou die kloof nog kunnen dichten. Pierre-Manuel Brasseur bleef lang in strijd met zijn belangrijkste titelrivaal, waarbij hij ook de scratch reed op de powerstage, maar een lekke band op KP 6 kostte bijna 3 minuten, waardoor hij slechts vierde werd. “Ik voel me goed op dit soort natuurlijke proeven“, vertelde Lander Depotter, die ook al de snelste was in de Rallye des Ardennes. “Het was een spannende strijd met Pierre-Manuel Brasseur tot zijn lekke band. Vanaf dat moment heb ik het tempo laten zakken om de zege veilig te stellen.

Pierre-Manuel Brasseur was natuurlijk ontgoocheld: “Gisteren was de strijd heel boeiend. Ik klopte Lander met 0″3 verschil op de powerstage. Vandaag lagen de proeven er nog moeilijker bij door het vele grind. We reden al vroeg lek in Jehonville, dus ik moest het wiel wisselen…

Daar kon Nard Ippen van profiteren om op te rukken naar de tweede plaats. Erg knap van de Nederlander in amper zijn tweede wedstrijd in de Clio Trophy Belgium. “Ik had me goed voorbereid en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Ik heb veel op de simulator geoefend. Ik heb de indruk dat deze proeven me beter liggen dan proeven in West-Vlaanderen waar je diep moet snijden, want dat ken ik nog niet.

Aaron Duville zette zijn progressie in de verf met een mooie derde plaats. Vooral op de tweede proef draaide Duville mooie chrono’s. “Die proef bevatte een stuk van een proef die we ook reden in de South Belgian Rally. Die strook lag me duidelijk. Ik heb me wel geamuseerd en deze podiumplaats is veelbelovend“, aldus Duville.

Thibaud Vandeputte moest in het begin van de wedstrijd het vertrouwen opbouwen en zoeken naar het juiste ritme. Zondagmiddag rukte hij op naar de vijfde plaats in het spoor van Brasseur, maar op de laatste proef zakte hij terug naar de 8ste plaats door een dubbele lekke band. Daar kon Xavier Dekeyser van profiteren om door te schuiven naar de vijfde plaats. Dekeyser miste zaterdag een stuk van de verkenningen door een vloetblessure, waarna hij moeizaam aan de rally begon. Lyssia Baudet was zaterdag volop in strijd voor het podium, maar zondagochtend schoof ze even van de baan op dezelfde plaats waar Laurent Mottet tegen een boom schoof. Lyssia Baudet werd zesde, voor Joé Plattes, die ervaring op deed in zijn eerste wedstrijd na zijn crash in de Rallye des Ardennes.

“Opnieuw hebben de Clio’s Rally5 zich van hun beste zijde getoond, want ze waren mechanisch weer een toonbeeld van betrouwbaarheid, al was dit parcours zeker niet makkelijk voor de mechaniek. Lander Depotter reed een erg sterke wedstrijd, al had het nog een mooi duel kunnen worden met Pierre-Manuel Brasseur. Nard Ippen was de revelatie met zijn tweede plaats en Lyssia Baudet en Daphné Henry, ons damesteam, zat goed in het ritme tot ze even van de baan gingen. Ze lieten het hoofd niet zakken en knokten terug. Mooi. Enkel René Degroote gaf nog voor de start op wegens ziekte“, aldus Sadrine Wanson, coördinatrice van de Clio Trophy Belgium voor MY Racing. 

Voor Karl Schuybroek bewees deze derde manche van de Clio Trophy Belgium eens te meer de intrinsieke kwaliteiten van de Clio Rally5, maar ook die van de Clio Trophy Belgium. “De Trophy is ook een grote familie die steeds meer kandidaten aantrekt. De gemoedelijke sfeer, de kameraadschap, het enthousiasme en de professionaliteit die heerst in de Trophy zorgt ervoor dat het de absolute referentie is in de categorie in België.

Bron en foto’s Clio Trophy Belgium 2023