In het uitermate zonnige Bertrix heeft Cédric Cherain twee dagen lang de Rally of Bertrix gedomineerd met zijn Hyundai i20 N Rally2. De Luikenaar boekt daarmee zijn tweede overwinning op drie dagen tijd, nadat de Sportrechtbank besliste dat hij ook de TAC Rally won.

In de Rally of Bertrix keek iedereen uit naar een spannende strijd voor de overwinning, maar na enkele kilometers was die strijd al gestreden. Maxime Potty moest zijn Citroën C3 Rally2 met een motorprobleem aan de kant zetten, waarna Jos Verstappen aan hoge snelheid van de baan ging met zijn Skoda Fabia RS Rally2. Cédric Cherain kon zonder veel tegenstand naar de overwinning rijden. Hij won uiteindelijk met 1’10” voorsprong op teamgenoot Charles Munster.
“Het is niet mijn gewoonte om vanaf de eerste proef te moeten controleren. Op deze snelle en verraderlijke proeven, met veel putten en grote stenen op de baan, bleef het opletten voor lekke banden. Ik heb een hoog tempo aangehouden om de concentratie te behouden. Twee overwinningen binnen de week, dat heb ik nog nooit meegemaakt,” lachte Cédric Cherain, die de achtervolging heeft ingezet op Maxime Potty, de leider in het kampioenschap. “Om echt mee te doen voor de titel, zou ik nu in Ieper moeten rijden, want ik heb in de Rally van Wallonië een slechte score behaald, maar daar heb ik op dit moment het budget niet voor…”

Maxime Potty ging zondag van start voor de tweede dag, nadat het motorprobleem was opgelost, maar hij zette de Citroën aan de kant voor het finishpodium. “Ik heb gewoon gereden om in het ritme te blijven, om me te amuseren op dit nieuw parcours en vooral om te zien of alles in orde was met het oog op de Ardeca Ypres Rally,” aldus Maxime Potty. Jos Verstappen kon niet herstarten, want zijn Skoda was bij de sortie flink toegetakeld…

Tot de laatste proef leek Roger Hodenius, die zijn eerste snelste tijd in het Kroon-Oil BRC liet noteren, op weg naar de tweede plaats. De Nederlander reed een sterke wedstrijd, maar op de laatste proef verspeelde hij de tweede plaats door een lekke band. Hodenius werd pas vierde, maar won wel het Master-klassement.
“Ach, die lekke band is zuur. Ik ga vooral onthouden dat we sterke tijden reden en mee in strijd waren voor de tweede plaats. Dat had ik een jaar geleden niet durven denken. Ik hou wel van dit soort snelle, natuurlijke proeven. Daar kan ik mijn circuitervaring toch gebruiken,” aldus Hodenius.

Charles Munster werd op zijn 21ste knap tweede met de tweede Hyundai i20 N Rally2. “Ik heb echt maximaal aangevallen om Roger onder druk te houden. Even ging ik zondag in de fout, wat ons een kleine halve minuut kostte. Dit is een mooie dubbel voor BMA,” lachte Charles Munster.

John Wartique stuurde zijn Citroën C3 Rally2 naar de derde plaats. “Omdat ik de Legend Boucles al een paar keer gereden heb, voelde ik me wel thuis op de proeven, al ging het wel bijzonder hard. Je moet erg veel vertrouwen hebben in je auto en de nota’s. Dat miste ik in het begin van de wedstrijd. Ik had hier liever met ouvreurs gereden, want er lag veel grind op de baan,” vertelde Wartique, die weer een mooi resultaat behaalde. 

Sébastien Incardona werd achter Roger Hodenius vijfde, voor Thibaud Mazuin, die nooit het vertrouwen vond op de snelle stukken door het bos. Emeric Rary werd zevende, voor Tom Boonen, die met volle teugen genoot van het nieuwe parcours, en Emile Breittmayer, die zaterdag 4 minuten verloor door een lekke band.  De enige niet-Rally2-rijder in de Top 10 was Luxemburger Steve Fernandes met zijn Renault Clio Rally4. 

In de Moood M-Cup was Brecht Hoorne het ganse weekend de snelste. Corentin Fiasse won de strijd in het Junior BRC. Rainer Hermann pakte het maximum van de punten in Historic en de derde manche van de Clio Trophy werd door Lander Depotter gewonnen. 

Bron & foto’s BRC Media