Aan de vooravond van de Rally of Bertrix en precies twee maanden na de finish van de TAC Rally, vernietigde de Sportrechtbank de beslissing om Cédric Cherain een tijdstraf van 10″ te geven wegens een valse start op de openingsproef van de TAC Rally. Door het wegvallen van die tijdstraf, wint Cédric Cherain de wedstrijd met 4″8 voorsprong op Maxime Potty, die wel afgetekend leider blijft in het Kroon-Oil Belgian Rally Championship.

Al tijdens de wedstrijd vocht Cédric Cherain de tijdstraf wegens een valse start aan, maar het college van sportcommissarissen bleef bij de beslissing om de valse start te bestraffen. Cédric Cherain ging in beroep bij de Sportrechtbank, waardoor de uitslag nog niet officieel was. Nu heeft de Sportrechtbank een vonnis uitgesproken, waarbij de tijdstraf wegens een jumpstart (3 duizendsten van een seconde volgens de vaststelling van het elektronisch oog), werd vernietigd om diverse procedurefouten (afwezigheid van een startlijn, het elektronisch oog niet op de correcte reglementaire afstand van de startlijn, vaststelling van de jumpstart niet getekend door een feitenrechter die daartoe benoemd was in het reglement, enz.).

In het kampioenschap verandert er niet veel, al is deze overwinning in een Championship-event wel belangrijk voor de titelkansen van Cédric Cherain. Die was in elk geval heel tevreden en gemotiveerd aan de vooravond van de Rally of Bertrix.

“Voor mij heeft de sport gewonnen. Ik had de sanctie al aangevochten tijdens de wedstrijd en nu is de rechter ons gevolgd in onze argumentatie dat de vaststelling van de jumpstart reglementair niet correct gebeurde volgens de juiste procedure. Het ging om een “jumpstart” met amper 3 duizendsten van een seconde, dus ik was gewoon de snelste op de proeven. Dat gaf Maxime trouwens ook toe in Tielt, want hij gaf me daar de beker van de eerste plaats. Deze beslissing doet deugd en motiveert me extra om vol voor de overwinning te gaan hier in Bertrix,” aldus Cédric Cherain.

“Ik vind het jammer dat deze beslissing zo laat wordt genomen, want als ik het tijdens de wedstrijd wist, dan had ik op de laatste proeven harder aangevallen. Nu controleerde ik, in de veronderstelling dat ik een mooie voorsprong kon verdedigen. Maar, in het kampioenschap is er weinig aan de hand. We hebben nog een ruime voorsprong. Dit weekend in Bertrix ga ik opnieuw proberen te winnen en punten af te nemen van Cédric Cherain, ook al kan ik mijn eigen puntentotaal niet meer verbeteren na mij zeges in de South Belgian Rally en de Sezoensrally,” verklaarde Maxime Potty, nog steeds leider in het kampioenschap. 

Bron BRC Media