William Creighton heeft een indrukwekkende voorsprong van 32 punten na een verbluffende overwinning in de Rally Italia-Sardegna.

De Ier begon zijn rally met een overwinning in de SS in het centrum van Olbia, maar het was Diego Dominguez die op vrijdagochtend naar voren kwam als vroege rallyleider.

De eerste passage van de angstaanjagende Monte Lerno-etappe voldeed aan de verwachtingen toen Creighton, Rensonnet en Pellier allemaal tijd verloren door bandenwissels, terwijl Dominguez erdoor zeilde en met een voorsprong van twee minuten tevoorschijn kwam.

De tweede passage van Monte Lerno bleek zelfs nog dramatischer te zijn, waarbij elke Junior WRC-crew minstens één keer stopte in de etappe. Nadat al het drama zich had voltrokken, kwam het gevecht terug in het voordeel van Creighton, die vrijdag eindigde met een voorsprong van 50 seconden op Dominguez.

Laurent Pellier eindigde vrijdag als derde op vijf minuten achterstand van de leider en ging de proeven van zaterdagochtend in met één doel: zich bewijzen. Hij domineerde de ochtendlus en pakte drie scratches uit vier proeven terwijl Creighton zijn voorsprong behield met Dominguez op sleeptouw als tweede.

Zware regenval overspoelde de proeven van de middag. Dominguez pakte tien seconden van de voorsprong van Creighton in KP 12 en pakte daarbij een scratch terwijl Creightons geluk omsloeg in KP 13.

Creighton moest een lekke band vervangen en verloor een minuut op Dominguez, terwijl Pellier tot binnen twee minuten van de leider afsloot na met vijf minuten achterstand aan de dag te zijn begonnen.

Na zijn problemen zette Creighton de tegenaanval in tijdens KP 14, waar hij Dominguez meer dan een minuut aansmeerde om de leiding te heroveren. Ondertussen maakte Pellier van zijn achterstand goed tot hij van de baan gleed en hij moest opgeven.

Creighton verdubbelde zijn voorsprong en boekte zijn vierde scratch van de rally om een voorsprong van twee minuten en 18 seconden op de als tweede geplaatste Dominguez te consolideren.

Vier proeven lagen op zondag klaar voor de Junior WRC-ploegen. Raul Hernandez was de ster van de dag en zette snelste tijd na snelste tijd neer. De top spaarde zich voor de PowerStage.

Zware regen maakte opnieuw zijn opwachting voor de laatste etappe van de rally, die uiteindelijk werd afgelast. Het betekende dat William Creighton zijn tweede overwinning van het seizoen behaalde, terwijl hij een enorme marge behaalde in het kampioenschap met een voorsprong van 32 punten op Dominguez, die als tweede eindigde.

Maciej Woda, FIA Junior WRC Championship Manager: “Rally Italia is een zeer uitdagend evenement gebleken voor de Junior WRC-crews. Ondanks wat zijn voorsprong doet vermoeden, was William’s overwinning niet zo simpel en moest William verschillende keren terugkomen. Diego dreigde vrijwel het hele weekend en leidde de rally kort. Ik weet zeker dat we dit jaar nog veel meer van hem gaan zien na zijn tweede podium van het seizoen. Proficiat aan Roberto ook. Zijn rally was niet zonder uitdagingen. Hij reed een hele omloop zonder notities, dus om dan nog een podium te behalen, is een fantastische prestatie.”

William Creighton, winnaar van de FIA Junior WRC-rally: “Ik ben zo blij om de finish te bereiken en de overwinning te behalen, om eerlijk te zijn is het het hele weekend op en neer gegaan. Soms stonden we aan de leiding en dan waren we minuten achterop, maar we kwamen hier en pakten de overwinning. We wilden het in Kroatië krijgen na wat er met Craig was gebeurd, maar dat ging niet volgens plan. Ik ben blij dat we het dit weekend hebben gedaan en dankbaar voor iedereen die me steunt en het zijn belangrijke punten voor het kampioenschap.”

Bron en foto’s Junior WRC