Neuville verovert de leiding op een chaotische voorlaatste dag

De Belgische piloot kopt een Hyundai 1-2 wanneer Sébastien Ogier op zaterdag van de weg raakt.

Thierry Neuville staat aan de vooravond van zijn eerste overwinning in 2023, nadat hij de Rally Italia Sardegna op een spannende zaterdag naar zich toe trok, toen achtvoudig wereldkampioen Sébastien Ogier in de fout ging.

Neuville heeft Ogier en Esapekka Lappi achter zich gelaten. Hij startte deze morgen nog op de derde plaats maar een zware regenbui in de voorlaatste Erula – Tula-test veroorzaakte een totale chaos en zette de rally op zijn kop.

Sébastien Ogier – op jacht naar een vijfde Italiaanse overwinning ( een record trouwens ) – in zijn Toyota GR Yaris, startte KP14 nog met een kleine voorsprong. De Fransman raakte echter door onderstuur van de weg waarbij hij na slechts 1,4 km na de start in een talud terecht kwam.

Lappi verminderde zijn aanval bij het zien van de getroffen auto van Ogier, waarbij hij onbedoeld meer dan een halve minuut prijsgaf op zijn i20 N-teamgenoot Neuville, die zich niet bewust was van het drama dat zich achter hem op de weg afspeelde. De Belg klom dus van de derde naar de eerste overall als gevolg van zijn aanval en leidt de Hyundai 1-2 met 36,4 s voor dee finale van vier proeven van zondag.

“Ik ben opgelucht dat ik aan de finish sta”, gaf Neuville toe, die sinds Japan vorig jaar geen rally meer heeft gewonnen. “Het was een zware dag, maar het gevoel werd steeds beter met de auto. We hebben veel geleerd, dat is belangrijk, maar het is nog niet altijd perfect en we kunnen nog verbeteren.”

“Morgen is een korte maar lastige dag”, voegde hij eraan toe. “We moeten slim doorrijden en proberen de 1-2 binnen te halen voor het team.”

Kampioenschapsleider Kalle Rovanperä werd zo naar de derde plaats verheven na de opgave van zijn teamgenoot. Hij ligt aan het einde van deze dag 1 minuut en 14,3 seconden achter Lappi, nadat hij ’s middags werd gehinderd door overmatige bandenslijtage.

Doorzettingsvermogen loonde voor Elfyn Evans, wiens dag gevuld was met tegenslagen. De Toyota van de Welshman liep schade op aan de radiateur bij een watersplash op KP10 en hij verloor bijna drie minuten.

De geschiedenis dreigde zich later op de dag te herhalen toen de auto van Evans even stil viel na een andere watersplash.

Ott Tänak en Takamoto Katsuta hadden minder geluk en moesten beiden stoppen. Een defecte elektrische sensor was de oorzaak van de opgave van M-Sport Ford-man Tänak, terwijl Katsuta uitviel met schade aan de radiateur na een harde impact met een waterplas.

Zo kon Dani Sordo – na een koprol op vrijdagochtend – klimmen naar de vijfde plaats. Adrien Fourmaux is 6de algemeen. Hij nam na KP9 de eerste plaats in WRC2 over van Sami Pajari. Na een fantastische KP10 sloeg hij een kloof van iets meer dan 20seconden op Mikkelsen. Een kloof die Mikkelsen poogde te dichten maar uiteindelijk niet in slaagde. Andreas volgt nu op 25.7s. Na Andreas Mikkelsen volgen Teemu Suninen, Emil Lindholm en Kajetan Kajetanowicz.

In het Junior WRC geen wijzigingen. William Creighton blijft leider en de Spanjaard Roberto Blach snoept de derde plaats af van Laurent Pellier. Tom Rensonnet en Loïc Dumont blijven 5de.

Top 6 na Dag3:

  1. T Neuville / M Wydaeghe 🇧🇪 Hyundai i20 N 3u 10m 36.9s
  2. E Lappi / J Ferm 🇫🇮 Hyundai i20 N +36.4s
  3. K Rovanperä / J Halttunen 🇫🇮 Toyota GR Yaris +1m 50.7s
  4. E Evans / S Martin 🇬🇧 Toyota GR Yaris +5m 36.5s
  5. D Sordo / C Carrera 🇪🇸 Hyundai i20 N +6m 27.9s
  6. A Fourmaux / A Coria 🇲🇫 Ford Fiesta Rally2 +8m 11.7s

Info en foto’s WRC Media.