Ardeca Ypres Rally 2023

Vier weken voor de Ardeca Ypres Rally krijgt de deelnemerslijst stilaan vorm. De affiche oogt alvast erg veelbelovend, want de organisatie heeft al meer dan 90 inschrijvingen ontvangen en dat zijn ze zeker nog niet allemaal. Inschrijven blijft mogelijk tot 5 juni. Niet twijfelen en je snel inschrijven is de boodschap. 

Bij Club Superstage draait de voorbereiding van de Ardeca Ypres Rally op volle toeren en ook bij de deelnemers worden plannen gesmeed. De confrontatie tussen de toppers van het British Rally Championship, die in Ieper hun derde manche van het seizoen afwerken, en de Belgische kleppers van het Belgisch kampioenschap belooft erg boeiend te worden. 

Met een overwinning in de Jim Clark Rally, zijn tweede zege op rij, heeft de Fransman Adrien Fourmaux in elk geval bewezen favoriet te zijn voor de Britse titel. Zeker op het Ieperse asfalt moet Fourmaux het verschil kunnen maken, al zal het vertrouwen wellicht niet optimaal zijn. In de vorige twee WK-edities, ging hij telkens van de baan in Ieper. Dan heeft Chris Ingram ongetwijfeld meer vertrouwen, nadat hij vorig jaar de beste privé-piloot was met een Škoda in Ieper. Deze keer kiest de Brit voor een Volkswagen Polo GTI van Wevers Sport. 

Het zijn maar een paar internationale referenties, net als James Williams, voor de Belgische toppers, aangevoerd door de leider in het Belgian Rally Championship, Maxime Potty met zijn Citroën C3 Rally2. Ook Charles Munster is al ingeschreven met zijn Hyundai i20 N Rally2. Twee jonge gasten, respectievelijk 23 en 21 jaar. Maar, op de snelle baantjes van de Ardeca Ypres Rally is ervaring ook een grote troef. Wie kan dat beter bewijzen dan Freddy Loix. Mister Ypres, met 11 overwinningen houder van het absolute record in Ieper, komt met een Škoda Fabia Rally2 Evo aan de start. De nota’s worden gelezen door Pieter Tsjoen, achtvoudig Belgisch rallykampioen en de enige die Ieper wist te winnen als piloot en als copiloot. Voeg daar nog Davy Vanneste met een Volkswagen Polo GTI aan toe en je hebt al een affiche die razend boeiend wordt. 

Verder in het veld is er nog veel meer moois te vinden. Zo start Junior Planckaert ongetwijfeld met vertrouwen bij zijn debuut in Ieper, na zijn tweede plaats in de ORC. En hoe ver komt Gilles Pyck bij zijn debuut in Ieper met een top Hyundai i20 N Rally2? 

Verder mogen we heel wat muzikaal en visueel spektakel verwachten van de Porsches van Glenn Janssens, Tim Van Parijs, Pieter-Jan Michiel Cracco en Tuur Vanden Abeele, die het opnemen tegen de Alpines van onder andere Amaury Molle. In Historic kiest Stefaan Stouf niet voor zijn Porsche, maar voor de Ford Sierra 4×4 Cosworth om het op te nemen tegen de Opel Ascona 400 van Paul Lietaer en de BMW M3 E30 van Pieter-Jan Maeyaert. 

Het is slechts een greep uit de voorlopige inschrijvingslijst die al ruim 90 deelnemers telt. De inschrijvingen zijn nog geopend tot 5 juni. Niet twijfelen is de boodschap, want het wordt een sterk bezette Ardeca Ypres Rally op 23 en 24 juni. 

Info en foto’s VZW SuperStage