Het FIA Junior WRC Championship 2023 gaat over de ruige en zware wegen van de Rally d’Italia Sardegna voor de derde ronde, de eerste gravelrally van het Junior WRC 2023.

De Fiesta Rally3 Evo van M-Sport Poland maakt zijn WRC-debuut op Sardinië, waarbij elke Junior WRC-crew een gloednieuwe Fiesta Rally3 Evo in ontvangst neemt tijdens dit evenement. De Fiesta Rally3 heeft een uitgebreid updatepakket gekregen, waaronder een nieuwe voorbumper met een grotere opening voor koeling, een nieuwe achtervleugel en nieuwe graveldemperspecificaties.

Sardinië heeft een lang en legendarisch verleden in het Junior WRC en verscheen voor het eerst op de kalender van de serie in 2005 toen Dani Sordo zijn eerste Junior WRC-overwinning behaalde.

Junior WRC keert terug naar de ruige gravelklassieker voor de 20e editie van het evenement en het belooft een weekend vol actie en drama te worden.

Sardinië heeft meestal te maken met hoge temperaturen, wat zorgt voor “ovenachtige” temperaturen waar elke bemanning mee te kampen heeft in de auto. Hitte-uitputting zal een tegenstander worden naarmate de rally vordert, waardoor het moeilijk wordt om gefocust te blijven. Dit is een rally waar ook focus van het grootste belang is, waarbij stof en zichtbaarheid belangrijke factoren zijn voor de piloten. Deze uitdaging wordt nog verhoogd dit jaar met de 50 km lange Monte Lerno-etappe, die de bemanning twee keer moet rijden, in totaal bijna een derde van de totale lengte van deze rally!

De uitdaging van Rally Italia wordt nog verergerd door een verraderlijk oppervlak, aangezien het zachte en zandige bovenoppervlak een zeer hard en onwrikbaar gesteente bedekt. Het resulteert in een onstabiel oppervlak dat wordt geteisterd door de steeds krachtigere auto’s die voor de Juniors rijden en die sporen en rotsen uitgraven.

Onder de deelnemers aan Rally Sardegna het Belgische RACB-team #70 Tom Rensonnet / Loïc Dumont: “Ik ben erg blij om hier te zijn, voor mij is het een droom en het wordt een zware rally, want gezien de temperaturen en de omstandigheden heb ik nog nooit op gravel gereden en ik denk dat ik de enige ben. Het is mijn eerste optreden op gravel, dus we moeten op de weg blijven en ervaring opdoen en stap voor stap verbeteren.”

Veel succes Tom en Loïc 🇧🇪!

Info en foto’s M-Sport Polen / Junior WRC.