• Pierre-Manuel Brasseur neemt de leiding in de tussenstand
  • Lekke banden beslissen over winst en verlies
  • Nard Ippen maakt een geslaagd debuut

De tweede manche van de Clio Trophy Belgium werd verreden in de Sezoensrally in het Noord-Limburgse Bocholt. Daar kregen de teams het meest specifieke parcours van het ganse kampioenschap voorgeschoteld, want 23% van de totale lengte werd op kiezelbaantjes afgewerkt. Na zijn zege vorig jaar in de Condroz Rally, behaalde Pierre-Manuel Brasseur, voor de gelegenheid genavigeerd door Maxime Andernack, zijn tweede overwinning, waarmee hij de leiding neemt in de tussenstand. 

Alle Clio-piloten moesten wennen aan het specifieke gevoel van rollende kiezelsteentjes onder hun asfaltbanden, waardoor de Clio Rally5 aan hoge snelheid leek te zweven over het grind. Na een eerste scratch van Pierre-Emmanuel Brasseur, nam Xavier Dekeyser even de leiding over, maar vanaf de derde proef nam Brasseur definitief de leiding over om met 1’09” voorsprong te winnen. 

“Meestal liggen de Vlaamse rally’s me minder, maar hier bood het asfalt duidelijk meer grip dan in West-Vlaanderen en op de shakedown had ik meteen een goed gevoel op het grind. Ik was meteen de snelste op de eerste proef, maar op de tweede ging ik even rond. Daarna waren we sneller en na de lekke banden van Xavier Dekeyser en Lander Depotter hadden we een mooie marge die ik tot de finish kon controleren”, vertrelde winnaar Pierre-Manuel Brasseur, die met een nieuwe Clio Rally5 aan de start stond.

Depotter en Dekeyser lek op de jump

Lander Depotter werd tweede en blijft ook tweede in de tussenstand: “Het was ook mijn eerste kennismaking met de maaskiezel. Heel apart, maar ook heel plezant! We zaten nog in het spoor van Pierre-Manuel toen we lek reden bij de tweede doortocht op de jump van Gerdingen. De landing ging niet helemaal goed en we eindigden even naast de baan. We hebben geprobeerd om Pierre terug te pakken, maar het lukte niet. Ik ben wel tevreden met de tweede plaats”, vertelde Lander Depotter.

Xavier Dekeyser toonde de progressie die hij de laatste tijd maakte door zijn Clio Rally5 tussen het jonge geweld op het podium te parkeren na een sterke wedstrijd. “We reden op dezelfde plaats als Lander lek in Gerdingen, maar verder waren we goed mee met de kopgroep en de jonge gasten. Daar ben ik trots op”, lachte Xavier Dekeyser.

Jo Muylle, voor de gelegenheid nog eens aan de start met een Clio Rally5, werd vierde, voor Aaron Duville. Lander Dhaene vond nooit zijn draait op het atypische parcours, al waren zijn tijden in de slotfase beter. Hij werd 6de, voor nieuwkomer Nard Ippen, de 27-jarige Nederlander uit Veldhoven die debuteerde in de Clio Trophy Belgium: “Nadat ik vorig jaar een paar rally’s reed, heb ik beslist me in te schrijven in de Clio Trophy Belgium, want dat lijkt me de ideale formule om snel bij te leren. We gingen de auto woensdag ophalen, dus ik had er nog niet mee gereden voor de start. Ook het rijden op de kiezelstroken was heel apart. Finishen was vandaag ons enige doel. Ik ben tevreden met deze 7de plaats”, vertelde Ippen. 

Ippen aan de finish

Nikolai Bruyneel, die donderdag op de shakedown al even van de baan schoof, was de ganse dag tevergeefs op zoek naar het vertrouwen. Hij eindigde op de 8ste plaats, voor het damesteam Lyssia Baudet en Daphné Henry in de kleuren van het RACB National Team. Ook de dames beleefden een ongelukkige wedstrijd: “Nochtans had ik best een goed gevoel op de maaskiezel tijdens de shakedown. Op de tweede proef raakten we rechts achteraan een grote steen, waarna het stuur scheef stond. Vanaf dat moment vond ik het vertrouwen niet meer. Op KP 5, de powerstage van Veldhoven, ging ik even rechtdoor en staken we vast. Het publiek heeft ons uit de greppel geduwd. We reden ook twee keer lek… Hopelijk lukt het beter in Bertrix binnen enkele weken.”

Sandrine Wanson, coördinatrice van de Clio Trophy Belgium bij MY Racing, was heel tevreden na deze kennismaking met de Sezoensrally. “Iedereen heeft genoten van het atypische parcours met veel maaskiezel en vooral ook van het erg gezellige rallycentrum in een mooie groene omgeving bij een prachtig sportcomplex. We waren blij met 11 wagens aan de start en de Clio’s hebben opnieuw hun betrouwbaarheid getoond. Enkel Thibault Vandeputte had een elektrisch probleem met de kabelboom, waardoor hij moest opgeven en Jeroen Catelin liet zich verrassen. Hij ging over de kop. We zijn ook blij met het mooie debuut van Nard Ippen. Op naar de volgende wedstrijd, de Rally of Bertrix op 10 en 11 juni”, aldus Sandrine Wanson.

Info en foto’s Renault Clio Trophy Belgium.