Zes jonge talenten staan ​​op het punt een nieuwe levensveranderende ervaring aan te gaan wanneer ze vanaf 22 mei deelnemen aan het FIA Rally Star Training Camp op Sardinië.

Het trainingskamp, ​​dat tot 1 juni zal worden gehouden, is zorgvuldig gepland om de deelnemers van het FIA Rally Star Training Season uit te rusten met de vereiste expertise en kennis voorafgaand aan het zesdaagse schema van nationale en regionale rally’s vanaf half juni.

Een team van experts uit de rallyindustrie zal aanwezig zijn om cruciaal advies en begeleiding te geven, variërend van het verbeteren van vaardigheden achter het stuur van de met Pirelli uitgeruste Ford Fiesta Rally3 die ze zullen gebruiken tijdens het FIA Rally Star Training Season, het voorbereiden van pacenotes, het afstellen van de auto , fysieke en mentale coaching, pers- en tv-interviews en sociale media.

De zes piloten zullen de vierwielaangedreven Fiesta Rally3 testen op asfalt en gravel en zullen ook de verkenning voor Rally Italia Sardegna voltooien op hetzelfde moment als de piloten die strijden om de zesde ronde van het FIA World Rally Championship, dat plaatsvindt vanaf 1-4 juni.

Media-activiteiten in en rond het Rally Italia Sardegna Service Park zullen centraal staan ​​op de laatste dag van het FIA Rally Star Training Camp op 1 juni en de talenten zullen onder meer deelnemen aan een persconferentie en geïnterviewd worden door geaccrediteerde media.

Het team van experts van de FIA ​​Rally Star bestaat uit rij-instructeurs Alexandre Bengué en John Haugland, bijrijders-instructeurs Nicolas Klinger en Chris Patterson, prestatie- en mentale coaches Brian Cameron, Shaun Philips en James Wozencroft, fitnesscoach Marek Ołszewski en mediatrainer Linda Hirvonen. Maciej Woda, teambaas van M-Sport Poland, en ingenieurs Jakub Kalina en Igor Wiśniewicz zullen onder de vertegenwoordigers van het bedrijf zijn.

FIA Vice President for Sport Robert Reid en FIA Road Sport Director Andrew Wheatley zullen ook aanwezig zijn, samen met FIA Rally Star Project Leader Jérôme Roussel en FIA Rally Star Assistant Project Manager Bryan To. Allen zullen hun enorme kennis en expertise naar het trainingskamp brengen.

FIA Rally Star-projectleider Jérôme Roussel: “Het FIA Rally Star-trainingsseizoen begint nu echt vorm te krijgen en het is heel spannend om alles samen te zien komen met een maand tot de eerste competitieve rally. Het trainingskamp biedt de zes deelnemers de eerste kans om samen te komen en te leren van alle experts die cruciale kennis en advies zullen geven op een groot aantal gebieden. Ze zullen ter beschikking staan ​​van de piloten en hun bijrijders om vragen te beantwoorden, belangrijke feedback te geven en in het algemeen te helpen om ze zo goed mogelijk voor te bereiden op de zes rally’s die ze vanaf juni zullen betwisten. Het is een fantastische kans voor deze zeer getalenteerde jongeren en ik weet zeker dat ze er allemaal het maximale uit zullen halen.”

Abdullah Al-Tawqi, 24, Oman: “Het trainingskamp zal ons jonge piloten veel dingen leren, waaronder hoe rally’s werken en hoe we onze vaardigheden ontwikkelen op sportief, lichamelijk en mentaal vlak. Het zal ons ook helpen om ons fysiek en mentaal voor te bereiden op de evenementen, om strategieën voor te bereiden en ook om de auto voor te bereiden. Maar ik wil ook echt het niveau van mijn vaardigheden als rallyrijder verhogen en mezelf betrekken bij een nieuw niveau van denken en handelen door het voorbeeld van de professionals te volgen.”

Jose ‘Abito’ Caparo, 26, Peru: “Ik wil mijn geest openstellen voor de reglementen, voor de fysieke activiteiten, elk punt om professioneler te zijn, om beter voorbereid te zijn op wat ik moet doen om een ​​echte rallyrijder te zijn . Ik wil uiteraard contacten leggen, vrienden maken, deel uitmaken van het team. Maar ik wil ook weten hoe ik een compleet team kan zijn met mijn bijrijder, mijn vaardigheden verbeteren om niet alleen een goede piloot te zijn, maar ook een goede professional en een goede atleet, fysiek en mentaal.”

Annia Cilloniz, 24, Peru: “Deelnemen aan het FIA Rally Star Training Camp is een geweldige kans om te leren van professionals, het is alsof je op een universiteit voor motorsport zit. Leren hoe de Ford Fiesta Rally3 werkt en hoe we wijzigingen kunnen aanbrengen wanneer ik voor het eerst met de auto rij en hoe ik de beste pacenotes kan maken en verbeteren, dat zijn de belangrijkste dingen die ik wil leren. Maar ik wil ook genieten van de ervaring, mijn teamgenoten ontmoeten en aan de slag gaan met alle mensen die ons gaan helpen.”

Taylor Gill, 19, Australië: “Het zijn 12 jaar autosport in mijn leven geweest en er is zo hard gewerkt om op dit punt te komen. Maar het harde werk is nog maar net begonnen, dus ik kan niet wachten om daar te zijn en het te ervaren en dan vooruit te kijken naar de rest van het seizoen. Ik kijk er echt naar uit om op de tarmac te rijden, dat wordt echt gaaf. We hebben geen asfaltrally’s in Europese stijl in Australië, maar ik heb zes jaar karten gedaan toen ik jong was, dus het zal goed zijn om terug te keren naar de oppervlakte waarop ik begon. Maar ik kijk er ook naar uit om in een professionele omgeving te werken met alle jongens van de FIA ​​en M-Sport, plus de fysieke en mentale trainers. De verkenning voor Rally Italia Sardegna zal ook een enorme uitdaging zijn, maar een geweldige kans.”

Romet Jürgenson, 23, Estland: “Dit trainingskamp is als geen ander en perfect voor ons, nog niet zo ervaren piloten. We hebben sessies van theoretisch tot praktisch, ook zijn er ervaren mensen om ons heen aan wie we veel vragen kunnen stellen. Ze zullen onze stomme vragen waarschijnlijk behoorlijk beu zijn, maar we moeten ergens beginnen! Al met al ben ik erg dankbaar voor deze kans en kan ik niet wachten om aan dit nieuwe hoofdstuk van mijn leven te beginnen. Ik kijk er naar uit om mijn eerste gevoel op asfalt en gravel te krijgen met de M-Sport Ford Fiesta Rally3, en ook samen te werken met de ESP-trainers om nieuwe dingen over mezelf te leren door de prestatie-profilering te doen en doelen te stellen voor de toekomst.”

Max Smart, 20, Zuid-Afrika: “Dit is een enorme kans voor mij om meer vaardigheden, mindsets en technieken te leren die me zullen helpen ontwikkelen als een opkomende rallypiloot en om beter te worden in het werken in een team en goede relaties opbouwen met alle leden van het FIA Rally Star-programma. Ik ben enorm dankbaar voor deze kans en doe alles om wat me is geleerd in me op te nemen en het werk te doen om vooruitgang te boeken om een ​​betere piloot te worden. Het trainingskamp betekent ook dat ik de kans heb om mijn sterke en zwakke punten te vinden waar ik het hele seizoen aan kan werken en doelen kan stellen om te verbeteren en om met vertrouwen naar de eerste rally van het trainingsseizoen te gaan.”

Cilloniz bracht een bezoek aan de WRC-ronde van Portugal
Annia Cilloniz, die zich kwalificeerde voor het FIA Rally Star Training Season na het winnen van de vrouwenfinale in Italië eerder deze maand, was afgelopen weekend te gast bij Vodafone Rally de Portugal, de vijfde ronde van het FIA World Rally Championship 2023. De 24-jarige Peruaanse, wiens enige eerdere bezoek aan een WRC-evenement in 2019 in Chili was, ontmoette WRC-piloten als Elfyn Evans, Thierry Neuville en Kalle Rovanperä, plus teamchefs Cyril Abiteboul, Jari-Matti Latvala en Richard Millener. Ze werd ook geïnterviewd op de WRC+ All Live-service en door verschillende geaccrediteerde media. “Het was geweldig om hier te zijn, bij deze historische rally, om de grote teams aan het werk te zien.” ze zei. “Ik sprak met piloten en het was heel interessant om hun pacenotes te zien. Dit is erg belangrijk om te begrijpen en het zou een droom zijn die uitkomt om ooit in het WRC te rijden. Ik volg rally al mijn hele leven.”

Schema FIA Rally Star Training Season
Het FIA Rally Star-trainingsseizoen omvat zes evenementen, vier op gravel en twee op asfalt. De zes FIA Rally Star Training Season-deelnemers zullen strijden in identieke met Pirelli uitgeruste Ford Fiesta Rally3’s van M-Sport Poland.

De rallykalender ziet er als volgt uit:

  • Rally San Marino (gravel), 16-17 juni
  • Rallye Weiz, Oostenrijk (asfalt), 13-15 juli
  • Rally Nova Gorica, Slovenië (asfalt), 22-24 september
  • Rally Saarema, Estland (gravel), 6-7 oktober
  • RallyRACC, Spanje (gravel), 20-21 oktober
  • Lausitz Rallye, Duitsland (gravel), 9-11 november

Voorafgaand aan elk evenement vindt er een test plaats, gevolgd door een uitgebreide debriefing na de rally. De FIA ​​Rally Star Training Season-evenementen zijn speciaal gekozen om de piloten uit te rusten met ervaring met een grote verscheidenheid aan omstandigheden en situaties. Alle kosten worden gedekt door de FIA ​​en de FIA ​​Rally Star-partners, waarbij de beste vier piloten aan het einde van het FIA Rally Star-trainingsseizoen een volledig gefinancierd seizoen in het FIA Junior WRC Championship in 2024 veilig stellen.

Info & foto’s FIA / FIA Rally Star