• De Sezoensrally is gekend om zijn Maaskiezel
  • De ideale leerschool voor jongeren
  • 11 teams aan de start

Voor de tweede manche van de Clio Trophy Belgium, trekken de deelnemers dit weekend naar de Sezoensrally in het Noord-Limburgse Bocholt. Deze compacte eendagswedstrijd telt 15 klassementsproeven en staat vooral bekend om zijn uniek parkoers. Ongeveer een kwart van de wedstrijd wordt immers afgewerkt op kiezelbaantjes. 

Ontdekking

De Sezoensrally is een atypische wedstrijd, want geen enkele andere wedstrijd biedt zoveel kilometers op onverhard. Bovendien is dat onverhard heel specifiek, want er wordt gereden op maaskiezel. De kleine ronde steentjes beginnen onder de wielen te rollen, wat het gevoel geeft dat de wagen licht wordt aan hoge snelheid. De grip is beperkt, zeker omdat gereden wordt met normale banden voor op asfalt. Het is een uitdaging voor de jonge rallyrijders en vooral de ideale leerschool om wagenbeheersing aan te leren.

In totaal staan 13 Clio’s Rally5 aan de start, waarvan er 11 meedingen naar punten in de Clio Trophy Belgium. Vier van hen hebben al ervaring opgedaan in de Sezoensrally. Xavier Dekeyser mikt op een podiumplaats tussen het jonge geweld. Jeroen Catelin, die in de Ardennes vroeg in de fout ging, ontdekte de gravelproeven al in 2015. Jo Muylle, eenmalig ingeschreven in de Clio Trophy, heeft een nauwe band met de Sezoensrally en Nikolai Bruyneel kwam zich vorig jaar al amuseren op het grind. Bovendien heeft Bruyneel met Frank Werner een navigator naast zich die veel ervaring heeft in Bocholt. Voor alle anderen zal het een ontdekking worden. Zeker voor Nard Ippen, de jonge Nederlander die zijn debuut maakt in de Clio Trophy Belgium. We zullen hem vaker aan het werk zien, want hij heeft zich voor het ganse seizoen ingeschreven.

Welcome Thibault Vandeputte

Vooraan verwachten we opnieuw Lander Depotter, die twee weken geleden nog de Monteberg Rally won in zijn klasse, voor Lander Dhaene. Zij zitten alvast goed in het ritme, terwijl Jeroen Catelin zich wil herpakken na zijn foutje in Dinant. Het is ook uitkijken naar de tijden van Pierre-Emmanuel Brasseur, die dit jaar een gooi wil doen naar de titel, en van Lyssia Baudet, die in Dinant een podiumplaats veroverde. Thibault Vandeputte is er opnieuw bij, net als Jo Muylle, voor wie de Sezoensrally een tweede thuisrally is. 

“Rallyrijden op onverhard is ideaal om je wagenbeheersing aan te scherpen, dus deze Sezoensrally zal voor onze talrijke jongeren een mooie leerschool zijn”, aldus Sandrine Wanson, coördinatrice van de Clio Trophy Belgium bij organisator MY Racing. “In de Rallye des Ardennes hebben onze teams hun stuurmanskunst al getoond, want daar waren de omstandigheden ook heel moeilijk. We mogen in de Sezoensrally een spannende strijd verwachten, want zeker de jongeren zijn dit seizoen aan elkaar gewaagd. Het is ook voor ons 100% damesteam in de kleuren van het RACB National Team de eerste kennismaking met een rally die veel onverhard in het parcours heeft. En we zijn blij dat we met Nard Ippen en Stephan Van De Peppel een nieuw team uit Nederland kunnen verwelkomen in de Trophy.”

Een nieuwe inschrijving vanaf deze rally, meer dan 10 deelnemers sinds het begin van het kampioenschap dit jaar, het succes van de Clio Trophy Belgium is duidelijk. Het bewijst eens te meer dat onze Clio Rally5 de referentie is in zijn categorie”, aldus Karl Schuybroek, directeur communicatie van Renault België-Luxemburg. 

Info en foto’s Renault Clio Trophy Belgium