Kalle Rovanperä springt naar de leiding van het FIA World Rally Championship-klassement met een dominante Vodafone Rally de Portugal-overwinning. Zijn tweede opeenvolgende overwinning in Portugal.

De Fin, die niet meer op het podium had gestaan ​​sinds Nieuw-Zeeland vorig seizoen, heeft nu een voorsprong van 17 punten op Ott Tänak na vijf rally’s in dit seizoen van 13 rondes.

Rovanperä greep de controle over de rally toen Tänak op vrijdagmiddag wielschade opliep, waardoor hij aan het einde van de eerste etappe een kleine voorsprong van 10,7 seconden had opgebouwd.

De Toyota GR Yaris-rijder was niet te stoppen op zaterdag en noteerde vijf scratches op rij en vergrootte het gat tot een indrukwekkende 57,5 ​​seconden voordat hij moeiteloos de finale van vier proeven van zondag aanvatte met een voorsprong van 54,7 seconden op de als tweede geplaatste Dani Sordo.

“Het heeft te lang geduurd, maar eindelijk zijn we terug”, zei Rovanperä. “Ik moet Jonne (Halttunen, bijrijder) en het team enorm bedanken. Ze hebben de hele tijd gepusht en vooruit gegaan.”

Esapekka Lappi zorgde ervoor dat er twee i20 N-auto’s in de top drie stonden en scoorde zijn tweede podiumplaats in evenveel rally’s. Zijn resultaat hielp Hyundai om binnen 32 punten van de in het kampioenschap leidende fabrikant Toyota Gazoo Racing te blijven.

Thierry Neuville begon de dag als derde, maar door een kapotte turbocompressor kwam het vermogen van zijn Hyundai ernstig te kort. De tijd verstreek terwijl hij door de slotfase strompelde, waardoor Ott Tänak, M-Sport Ford Puma-man, vierde werd in het algemeen klassement, terwijl Thierry genoegen nam met de vijfde plaats.

Er was een opwindende strijd inWRC2 toen Gus Greensmith de overwinning opeiste met slechts 1,2 seconden voorsprong op Škoda Fabia-rivaal Oliver Solberg. De laatste had ’s nachts een voorsprong van 35,4 seconden voordat hij werd beboet met een tijdstraf van één minuut.

Andreas Mikkelsen, Yohan Rossel en Teemu Suninen – ook deelnemers aan WRC2 – maakten het klassement compleet.

De 56ste editie van het grootste sportevenement van Portugal trok 400.000 toeschouwers, waarmee het zijn plaats op de WRC-kalender in 2024 veilig stelde. WRC Promotor Managing Director Jona Siebel en Automóvel Club de Portugal (ACP) President Carlos Barbosa kwamen een terugkeer overeen in 2024 met een optie voor 2025.

Volgende maand trekt het WRC naar het mediterrane eiland Sardinië. Rally Italia Sardegna is gevestigd in Olbia van 1 – 4 juni.

Eindstand:

  1. K Rovanperä / J Halttunen FIN Toyota GR Yaris 3h 35m 11.7s
  2. D Sordo / C Carrera ESP Hyundai i20 N +54.7s
  3. E Lappi / J Ferm FIN Hyundai i20 N +1min 20.3s
  4. O Tänak / M Järveoja EST Ford Puma +2m 4.1s
  5. T Neuville / M Wydaeghe BEL Hyundai i20 N +8m 22.5s
  6. G Greensmith / J Andersson GBR Škoda Fabia +9m 43.4s

Stand WRC (na ronde 5 van 13):

  1. K. Rovanperä 98pt.
  2. O. Tänak 81pt.
  3. S. Ogier 69pt.

Bron en foto’s WRC Media.