Kalle Rovanperä grijpt naar winst met dominante rit op zaterdag.

Er staan ​​slechts vier proeven tussen Kalle Rovanperä en zijn eerste overwinning van 2023, nadat de Fin zaterdag zijn rivalen uitschakelde tijdens de Vodafone Rally de Portugal.

Een ontketende Kalle zette de aanval in en imponeerde met maar liefst vijf van de zeven scratches op gravel. Wat begon als een bescheiden voorsprong van 10,7 seconden ’s nachts, veranderde in een machtige voorsprong van bijna een minuut aan het einde van de wedstrijd op de voorlaatste dag.

Rovanperä lanceerde zijn aanval vanaf het begin van de dag en verviervoudigde zijn voorsprong. Hij sloeg toe op de klassiekers Vieira do Minho en Amarante.

De 22-jarige, die dit seizoen nog geen rally heeft gewonnen, gaat de finale van zondag in met 57,5 ​​seconden voorsprong op Dani Sordo van Hyundai Motorsport.

Sordo, die aan zijn derde ronde van het seizoen begon moest zijn aandacht al snel afleiden naar de achtervolgende i20 N-auto’s van teamgenoten Esapekka Lappi en Thierry Neuville.

Lappi kwam vroeg op de dag dichter bij de Spanjaard en klom van de vijfde naar de derde overall op de eerste passage van Vieira do Minho. Maar het tempo van de Fin zakte in de middag en hij werd gepasseerd door Neuville, die slechts 2,3 seconden voor hem finishte en 11,1 seconden achter Sordo.

Pierre-Louis Loubet stopte dicht bij de finish van Amarante 1 toen een zware impact de besturing van zijn Ford Puma beschadigde, waardoor M-Sport Ford-teamgenoot Ott Tänak profiteerde door vijfde overall te worden. De Est verloor op vrijdag tijd na wielschade en hangt op 2 minuten en 21,8 seconden van de leiding.

WRC2-auto’s vullen de rest van de top 10 aangevoerd door leider Oliver Solberg in een Škoda Fabia RS Rally2. Gus Greensmith, Yohan Rossel, Andreas Mikkelsen en Teemu Suninen maken de top 10 compleet.

De finale van zondag staat in het teken van de legendarische Fafe, de grote sprong voor de finish en de drukte. Vier proeven gegroepeerd rond Porto in totaal over 55,42 km, waarbij de Wolf Power Stage in Fafe vitale bonuspunten opleverde.

Solberg houdt de controle!

Oliver Solberg behoudt de controle over de WRC2-categorie tijdens de Vodafone Rally de Portugal, ondanks dat de voorlaatste proef van zaterdag voor wat drama zorgde voor de Zweed. De 21-jarige eindigde vrijdag met een comfortabele voorsprong van 50,2 seconden op Gus Greensmith, maar hij zag die marge teruglopen tot 35,4 seconden aan het einde van de wedstrijd. Solberg gaf meer dan 10 seconden weg met een spin in de opener van Vieira do Minho en hij vond het moeilijk om de slijtage van zijn Pirelli-banden te beheersen. Een mysterieus probleem dat het vitale motorvermogen ondermijnde, deed zich voor in SS12, terwijl Greensmith daarentegen een reeks top-drie etappetijden neerzette aan boord van zijn Fabia RS. “Het is geweldig om hier te zijn”, zei Solberg. “Het was een goede dag – consistent, maar ook super ruig vanmiddag, dus we deden het rustig aan.”

Na een lekke band op vrijdag boekte Škoda-rijder Andreas Mikkelsen grote winsten in zijn comeback-missie. De Noor pakte Yohan Rossel als derde overall in Vieira do Minho 2, met een achterstand van 53,0 seconden op Greensmith aan het einde van de wedstrijd.

De Citroën C3 van Rossel werd ’s morgens gehinderd door een beschadigde ophangingsdemper en de Fransman vormde nooit echt een bedreiging voor de voorliggers. Gehinderd door een probleem met de handrem, voltooide Teemu Suninen de top vijf in een Hyundai i20 N voor Marco Bulacia, die stopte om een ​​wiel te wisselen in Amarante 2.

De Boliviaanse Bulacia voert het WRC2 Challenger-contingent aan. In de Masters Cup, voor piloten boven de 50, is het Alexander Villanueva die leidt.

Stand na zaterdag:

  1. K Rovanperä / J Halttunen FIN Toyota GR Yaris 2h 59m 48.6s
  2. D Sordo / C Carrera ESP Hyundai i20 N +57.5s
  3. T Neuville / M Wydaeghe BEL Hyundai i20 N +1m 8.6s
  4. E Lappi / J Ferm FIN Hyundai i20 N +1m 10.9s
  5. O Tänak / M Järveoja EST Ford Puma +2m 21.8s
  6. O Solberg / E Edmondson SWE Škoda Fabia +8m 8.3s

Bron & 📸 WRC Media