Kalle Rovanperä leidt na harde vrijdag in Portugal

De Finse piloot leidt voor Dani Sordo met 10,7 seconden na een tumultueuze openingsdag.

Kalle Rovanperä imponeerde tijdens een meedogenloze openingsdag van de Vodafone Rally de Portugal en leidt voor Hyundai Motorsport-rivaal Dani Sordo.

Een spannend gevecht in de ochtend werd een kwestie van overleven in de middag toen hitte, stof en slopende met stenen bezaaide wegen een zware tol eisten in deze vijfde ronde van het FIA World Rally Championship-seizoen.

Terwijl verschillende van zijn rivalen faalden, won Rovanperä drie van de acht klassementsproeven in een Toyota GR Yaris en leidt hij Sordo met 10,7 seconden voorsprong na meer dan 120 km actie waarin drie verschillende teams aan de leiding stonden.

Rovanperä werd in de eerste twee etappes geplaagd door overmatig onderstuur, maar aanpassingen aan de set-up later op de ochtend veranderden zijn auto.

De Fin overtrof Sordo, die de eerste plaats overnam toen de Ford Puma van Ott Tänak wielschade opliep in Lousã 2, en breidde zijn voorsprong verder uit toen de Spanjaard in de voorlaatste etappe een kruising voorbijschoot.

“Het was echt een goede dag”, zei Rovanperä. “Veel kuiswerk, maar toch hebben we een stabiele dag gedraaid. We waren snel, maar we hebben ook goed voor de auto en de banden gezorgd.”

Sordo’s i20 N-teamgenoot Thierry Neuville werd derde, met een achterstand van 15,2 seconden. De Belg heroverde de laatste podiumplaats in de superspecial van Figueira da Foz, waarbij hij teamgenoot Esapekka Lappi en M-Sport Ford-jongere Pierre-Louis Loubet nog inhaalde.

De vierde plaats was welverdiend voor Loubet. Na het winnen van de openingsproef stond de Fransman op het punt om te moeten opgeven toen zijn auto in brand vloog op de stoplijn van Arganil 1. Hij en bijrijder Nicolas Gilsoul konden hun weg vervolgen nadat ze de vlammen hadden gedoofd, waarbij de oorzaak later werd gezocht in de uitlaat van hun Puma.

“De auto begon een kilometer voor het einde van de etappe in brand te staan”, zei Loubet. “We hebben geen geluk dit jaar, het is te gek.”

Tänak herstelde zich en eindigde de dag als zesde overall, terwijl de overige posities op het leaderboard werden gedomineerd door WRC2-auto’s. Oliver Solberg leidde Gus Greensmith, terwijl Yohan Rossel en Andreas Mikkelsen de top 10 vullen.Mikkelsen, Fourmaux ( 2maal zelfs ), Teemu Suninen en Gus Greensmith reden lek waardoor hun winstkansen ferm slinken

Kampioenschapsleider Elfyn Evans gaf op na een crash met zijn Toyota in Mortágua. Zijn teamgenoot Takamoto Katsuta viel eerder op de dag uit met een defecte dynamo.

Als vrijdag zwaar was, is zaterdag net zo ontmoedigend. Bijna 150 km is verpakt in twee lussen van drie snelheidstests. Crews hebben morgen wel een middagservice en een super speciaal podium in Lousada rondt de actie van de dag af.

Posities na vrijdag:

1. K Rovanperä / J Halttunen FIN Toyota GR Yaris 1h 22m 27.7s

2. D Sordo / C Carrera ESP Hyundai i20 N +10.7s

3. T Neuville / M Wydaeghe BEL Hyundai i20 N +26.0s

4. P Loubet / N Gilsoul FRA Ford Puma +26.9s

5. E Lappi / J Ferm FIN Hyundai i20 N +27.3s

6. O Tänak / M Järveoja EST Ford Puma +1m 4.7s

Tekst & 📸 WRC Media