• Internationaal startveld met 140 teams op de 34e ADAC Actronics Rallye Sulingen
  • Four-way battle in de topklasse DRM verwacht / lokale held Riedemann is favoriet
  • Elf veeleisende klassementsproeven op asfalt en gravel liggen klaar voor de teams
  • De rally telt zowel voor het Duitse, het Nederlandse Open Kampioenschap 2023 als het Deense Super Rally Kampioenschap

De tweede stop van het Duitse Rallykampioenschap 2023 wordt een rallysportfestival voor de fans. De 34ste ADAC Actronics Rallye Sulingen aanstaande vrijdag en zaterdag (5/6 mei) is niet alleen de locatie voor de tweede DRM-ronde. Rondom de stad in Nedersaksen worden tegelijkertijd runs van het Nederlands Open Rallykampioenschap uit Nederland en de Dansk Super Rally uit Denemarken gehouden.

Leider Tannert zelfverzekerd – lokale held Riedemann favoriet

Na de openingszege in de Rallye Erzgebirge gaan leiders Julius Tannert en bijrijder Frank Christian (Škoda Fabia RS Rally2) met vertrouwen de tweede ronde in de DRM-topklasse tegemoet. “We willen onze voorsprong verdedigen en indien mogelijk verder uitbouwen. Dat betekent gaan voor de overwinning of in ieder geval een tweede plaats”, zegt Julius Tannert. Zijn merkcollega Marijan Griebel heeft geen goede herinneringen aan de ADAC Actronics Rallye Sulingen 2022, toen hij en bijrijder Tobias Braun uitvielen met een technisch mankement. “Zoiets kan altijd en overal gebeuren, dus het is voorbij. Zoals altijd zal het spannend worden en ik verwacht een strijd tussen vier teams, waarbij Christian Riedemann voor mij de topfavoriet is in zijn thuisrally” legt de als tweede geplaatste piloot uit.

Philip Geipel, derde overall, die samen met Katrin Becker in de cockpit van een Škoda Fabia Rally2evo zit, heeft een soortgelijk beeld.: “Vorig jaar hebben we in Sulingen goede tijden neergezet met slicks in de regen. Aan de andere kant hebben we onze auto vernield bij een ongeval in maart tijdens de “Buten un’Binnen”-rally, die wordt gehouden op de IVG-site. Het wordt dus een uitdaging voor ons. De kandidaat voor de overwinning is duidelijk Christian Riedemann, die de IVG-site het beste kent.” De geprezen lokale held wil niet over de overwinning praten, maar mikt op een podiumplaats met bijrijder Nico Otterbach in de Hyundai i20 N Rally2. “Ik ken de IVG-site natuurlijk heel goed”.

In het DRM2-klassement behoort huidig ​​kampioen Martin Christ samen met Lina Meter in de Opel Corsa Rally4 tot de favorieten in de 34e ADAC Actronics Rallye Sulingen. “Anders dan bij de start in het Ertzgebirge staan ​​we qua banden perfect gepositioneerd. De IVG-site is moeilijk, maar ik hou van snelle etappes. De concurrentie in onze RC4-categorie van tweewielaangedreven voertuigen is erg sterk met de Nederlandse en Deense piloten. Maar die spelen geen rol in de DRM2-rating.”

Blijven Dahms/Schubert succesvol op twee fronten?

Andreas Dahms en Paul Schubert zijn de te kloppen combinatie in de DRM Classic. Na het zelfverzekerde openingssucces mikken ook de overall winnaars van 2022 met hun Porsche 911 op de eerste plaats in Sulingen. Walter Gromöller en René Meier, die technische problemen hadden in het Ertzgebirge, willen dit met hun Opel Ascona 400 voorkomen. Ook bij de DRM Nationals behoort het duo Dahms/Schubert, dat uitkomt in de NC1-klasse, tot de topteams. “Het krappe, bochtige parcours op het IVG-terrein ligt ons goed, omdat niet zozeer het motorvermogen telt, maar de voertuigafstelling en ervaring. Zoals altijd vertrouwen we op consistentie en betrouwbaarheid en kijken we uit naar een geweldig evenement” zegt de bestuurder van de groene 911. Ook Jan Petersen en Ina Epple zijn met de BMW M3 E46 goed voor een topplaats in de NC1-categorie. In het NC2-klassement viert Rafael Klein, die vorig jaar als tweede overall eindigde, zijn seizoensdebuut op de DRM Nationals samen met Jacqueline Kaiser in de BMW M3 E36. “Onze nieuwe motor ging kort voor de start in het Ertzgebirge stuk. Nu gaan we terug naar de oude, beproefde eenheid en we zullen zien wat werkt”, zegt Rafael Klein. In het speciale klassement DRM Trophy rijden Georg Berlandy en Tina Annemüller in Sulingen als leiders in de Škoda Fabia R5. Titelverdediger Dennis Rostek zal samen met bijrijder Dennis Zenz (Škoda Fabia Rally2 Evo) er alles aan doen om zijn merkcollega met een overwinning van de leiding te verdrijven.

Elf klassementsproeven waaronder een rallylabyrint

Bijna 114 kilometer competitie met veeleisende en moeilijke sectoren wachten op de teams. De meeste proeven worden verreden op asfalt, ongeveer zeven procent op gravel. Zoals elk jaar is de IVG-site een magneet voor toeschouwers. In het verleden lag de beslissing tussen overwinning en nederlaag vaak op het smalle en bochtige rallylabyrint.

De officiële start is vrijdag om 16.11 uur bij het servicepunt op het Informa-terrein, dat vrij toegankelijk is voor bezoekers. De tweede etappe wordt zaterdag om 8.25 uur aangepakt, de prijsuitreiking is om 18.30 uur op het Informa-terrein.

De hoogtepunten van het Duitse rallykampioenschap zijn exclusief te zien op de gratis televisie op n-tv. Elk weekend na de rally zendt de nieuwszender op zaterdagmiddag en zondagochtend het 30 minuten durende DRM-magazine “PS – DRM Deutsche Rallye-Meisterschaft” uit. Als alternatief is het magazine te allen tijde gratis toegankelijk op het n-tv mediacenter of het RTL+ streamingplatform.

De uitzendtijden:

ADAC Actronics Rally Sulingen
Zaterdag, 13.5.23 12:10 uur
Zondag, 14.5.23 06:30 (heruitzending)

Info & Foto’s ADAC DRM