Topaffiche met Verstappen, Vanneste, Kobus, Hodenius, Bécaert…

Logo Monteberg 2023
CSS – Monteberg 2023

Met 152 wagens op de inschrijvingslijst, is het weer een “full house” in de 51ste editie van de Station Le Seau Monteberg Rally. Bovendien staan er op zondag 7 mei heel wat toppers aan de start in Poperinge. Het belooft een topeditie te worden. 

Het peloton wordt aangevoerd door drievoudig Monteberg-winnaar Davy Vanneste, die deze keer de Volkswagen Polo GTi zal besturen waarmee Sébastien Bedoret vorig weekend nog tweede werd in de Rally van Wallonië. Ook streekgenoot Steve Bécaert is van de partij met zijn Ford Fiesta R5, maar de aandacht gaat toch vooral naar het wederoptreden van Jos Verstappen. De Nederlander moest even noodgedwongen aan de kant blijven, maar deze keer kreeg hij groen licht van de dokter om zijn wederoptreden te maken. Jos Verstappen zal voor de eerste keer in competitie rijden met de nieuwe Škoda Fabia RS, een wagen die hij na enkele testsessies al goed onder de knie heeft. Met zijn ervaring van vorig jaar en de kennis van zijn Škoda, moet hij in staat zijn om een gooi te doen naar de winst. 

Nog een aangename verrassing is de komst van Gilles Pyck met een fonkelnieuwe Hyundai i20 N Rally2 van FS Autosport. De Junior-kampioen van 2021 zal in zijn thuisbasis Poperinge goed gewapend zijn om een dichte ereplaats te ambiëren, maar hij mist nog kennis van de Hyundai. Nog een outsider is Gert-Jan Kobus, de jongere broer van Hermen, die zijn seizoen opent op de Monteberg. Kobus won in eigen land al de Hellendoorn Rally, wat een referentie is. Roger Hodenius, ook aan de start met een Škoda Fabia RS, bewees in Tielt dat hij stilaan de aansluiting gemaakt heeft met de subtop. 
Benieuwd hoe ver Nicolas Stampaert kan geraken met zijn Škoda Fabia Rally2 Evo. De naam van de navigator is nog niet gekend, maar het zou wel eens een snelle gids kunnen worden. De andere Rally2’s zijn in handen van Jeoffrey Lerminez (Ford Fiesta), Richard Pex (Citroën C3 Rally2), de Nederlander die zijn 60ste verjaardag zal vieren op de Monteberg, en Maxime Soete (Škoda Fabia).

De Rally2’s zullen zeker moeten uitkijken voor de krachtige Porsche 997 GT3 van Andy Lefevere en de Mitsubishi’s van Kurt Boone, Philip Barbier, Xavier Beel en Piet Declercq. Nog bij de GT’s mogen we mooie tijden verwachten van Stefaan Prinzie met zijn Alpine. Chris Vandamme is ook van de partij met zijn oranje A110 RGT. 

In Historic is de strijd al even hoogstaand als bij de moderne wagens. Paul Lietaer werd in Tielt nog verslagen door Pieter-Jan Maeyaert, maar toen zat Paul noodgedwongen aan het stuur van zijn Opel Manta 400. Met de Ascona 400 tippen we hem toch licht in het voordeel, al heeft Maeyaert met zijn BMW M3 E30 een dosis vertrouwen getankt. De vraag is ook of Stefaan Stouf zich in dit duel kan mengen met zijn Porsche 911, of zorgen Cedriek en Christophe Merlevede voor een verrassing? Patrick Mylleville, Lode Dekeyser en Geert Lacour zijn eveneens van de partij met hun Porsches.

Het startveld bevat nog veel meer snelle wagens en getalenteerde piloten, denk maar aan de jongeren Jonas Dewilde (Clio Rally4), Paul-Mathieu Soenens (Ford Fiesta Rally3), Lander Depotter (Clio Rally5), Lander Dhaene (Clio Rally5) en Manuel Merlevede (Peugeot 208 R2). 

Kortom, voor een dag rallysport op hoog niveau moet je zaterdag 7 mei in Poperinge zijn. De wedstrijd telt 107 km tegen de klok verdeeld over 11 klassementsproeven. Om 8h vertrekt de eerste wagen uit het servicepark in Poperinge en om 18h15 wordt de winnaar op de Grote Markt van Poperinge verwacht voor de huldiging. 

Tickets die toegang bieden tot alle klassementsproeven zijn verkrijgbaar voor 20 euro via de website www.ypresrally.com.

Parkoers in Google Maps

Info en foto’s VZW Superstage