Met de Rally van Wallonië staat dit weekend de vijfde manche van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship op het programma. Het is de derde van de zes Championship-manches, die cruciaal zullen zijn in de eindafrekening van het Belgisch kampioenschap. Bijna alle tenoren zijn dan ook van de partij in Jambes, waar 21 uitdagende, snelle en technische klassementsproeven wachten, goed voor 188 km tegen de tijd. Het parcours van de Rally van Wallonië staat garant voor erg snelle passages, zeker in de topklasse, waarin de verschillen vooraan de laatste jaren bijzonder klein bleven. Het zal dit weekend niet anders zijn en dat maakt de rallysport zo mooi. Rally leeft in ons land, dankzij onze nationale locomotief Thierry Neuville in het WRC, maar zeker ook dankzij de uitstraling en de promotie van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship, het sterkst bezette nationale kampioenschap.

Voor een goed begrip: de beslissing om het kampioenschap dit seizoen uit te breiden naar 13 manches, biedt meer variatie aan de piloten, maar ook mogelijkheden om hun vast programma van “Championship”-events aan te vullen met enkele Cup-wedstrijden in eigen streek of in de regio’s die belangrijk zijn voor hun sponsors. In de eindafrekening blijven slechts de beste 7 resultaten behouden, waaronder maximum 2 behaald in de Cup-wedstrijd.

Samen met Bastien Rouard, is Maxime Potty de enige die al vier keer wist te scoren dit seizoen. Meer nog, hij pakte drie keer het maximum, al moeten we nog een voorbehoud maken bij zijn zege in de TAC Rally (het beroep van Cédric Cherain tegen zijn tijdstraf werd nog niet behandeld). Zijn voorsprong lijkt aanzienlijk, maar het seizoen is nog lang en van de huidige deelnemers is Cédric Cherain de enige die de Rally van Wallonië al op zijn naam schreef (2015). Vorig jaar maakte de Luikenaar indruk op alle rallyliefhebbers met zijn scratches aan het stuur van een Porsche 997 GT3. Maxime Potty heeft de beste uitgangspositie, maar de favorietenrol gaat wellicht toch naar Cédric Cherain die zijn Hyundai i20 N Rally2 goed onder de knie heeft. 

Hetzelfde kan gezegd worden van Bastien Rouard, die in Tielt beloofde vol voor de overwinning mee te strijden op de snelle proeven van de Rally van Wallonië.
Naast Maxime Potty met de Citroën C3 Rally2 van PH Sport, mogen we zeker ook toptijden verwachten van Cédric De Cecco, die twee ongelukkige wedstrijden achter de rug heeft. Vorig jaar strandde De Cecco maar nipt naast het podium in Jambes. En dan is er nog Sébastien Bedoret, die als vervanger van de revaliderende Gino Bux de VW Polo GTI Rally2 zal besturen. Bedoret zal de Polo, die heel geschikt lijkt voor deze snelle proeven, deze week pas ontdekken en hij wist ongetwijfeld ritme, maar in zijn laatste volledige seizoen als Škoda-rijder stond Sébastien Bedoret al op het podium in Namen.

Kort achter deze kleppers strijden de Citroën C3 Rally2-piloten Niels Reynvoet, die zeker een gooi wil doen naar een dichte ereplaats algemeen, Tobias Brüls, Christophe Verstaen, John Wartique en Emeric Rary voor punten in de C3 Rally2 Cup.

In het Škoda-kamp is het uitkijken naar de tijden van Thibaud Mazuin, die een mooi resultaat wil neerzetten in zijn thuisrally, Emile Breittmayer, die deze keer hopelijk eens een probleemloze openingsronde kan afwerken, en Etienne Monfort, een van de kanshebbers op winst in de Master Cup. 

Mooie referenties voor Tony Lattaque, die de Fabia van Racing Technology zal besturen. We krijgen ook het eerste rechtstreekse duel tussen Tom Boonen, die zijn debuut maakt met een Fabia Rally2, en Junior Planckaert, die in Tielt zocht naar het vertrouwen dat hij wel had in Dinant. Een duel dat op de voet gevolgd zal worden door de wielerfans. Jimmy D’hondt is van de partij met zijn Ford Fiesta Rally2 en Loris Nuyts zal zijn Citroën DS3 R5 beter leren kennen.De snelste Porsches zullen zich ongetwijfeld in het Rally2-geweld mengen. Laten we niet vergeten dat Olivier Collard twee jaar geleden 6de werd in de Rally van Wallonië met een Porsche 997 GT3 en dat Gunther Monnens vorig jaar schitterde in de slotfase met enkele toptijden. Zij nemen het op tegen Marvy Henrard, Christophe Daco, Romain Delhez, Laurent Léonard en Henri Schmelcher.

De snelste Porsches zullen zich ongetwijfeld in het Rally2-geweld mengen. Laten we niet vergeten dat Olivier Collard twee jaar geleden 6de werd in de Rally van Wallonië met een Porsche 997 GT3 en dat Gunther Monnens vorig jaar schitterde in de slotfase met enkele toptijden. Zij nemen het op tegen Marvy Henrard, Christophe Daco, Romain Delhez, Laurent Léonard en Henri Schmelcher.

En er is nog zoveel meer te beleven in deze 40ste Rally van Wallonië, die zaterdagavond voorbehouden heeft voor twee passages op de Show-proef op de Esplanade van de Citadel. Afspraak zaterdagochtend in Jambes voor de start van de Rally van Wallonië. Zondag omstreeks 15u30 zal de winnaar gekend zijn.

Info & Foto’s BRC Media