Af en toe kruip ik nog eens in de pen. Dit is dan zo’n momentje. Ik volg de rallysport al van in de jaren 70, heb dus al vele types rally-wagens zien passeren. En blijf er persoonlijk ook bij dat men moest geopteerd hebben voor een soort R5+ (dus een lichte upgrade van de gewone R5/Rally2 zonder hybride) als top-categorie voor de rallysport. Voor iedereen betaalbaar ook voor de merken goedkoper. Meer kanshebbers op winst. Meer spannende rally’s. En die zouden al snel genoeg gaan …

Pech en ongelukken zullen er altijd zijn. Die gebeuren ook in het dagdagelijkse verkeer. Maar gisterenavond weer het slechte nieuws vanuit Spanje met een tragisch ongeval waarbij 2 heel ervaren piloten overleden. Had Gino geen lekke band dan was er waarschijnlijk niets gebeurd. Treft Craig die houten balk niet in zijn ruit dan ook niet.

De Rally1-wagens gaan te snel en naderen idd. weer de Groep B’s van vroeger … Enkel op zware gravel zoals in Sardinië, Portugal, Griekenland en de Safari vallen de snelheden nog mee. Ook op het gebied van veiligheid zijn er wel nog zaken te verbeteren … Als federatie eens met een groep (ervaren) rallyfans aan tafel zitten.

En zeggen dat ze in het WRC 2024 al weer gaan voor 14 rally’s! En dan willen ze nog nieuwe constructeurs bij? Het budget van VW Motorsport was vroeger 65 miljoen euro per jaar voor 3 wagens ( en idd ook wel een serieus deel betaald door sponsors en zeggen dat de piloten dan nog betaald werden door het merk zelf ) maar welk(en) merk(en) wil(en) dit ieder jaar blijven ophoesten om aan de top mee te draaien.

Dezelfde situatie trouwens in België waar het kampioenschap uit teveel rally’s bestaat. In Duitsland opteert men voor 6 rally’s. Opvallende vaststelling daar: zeer veel deelnemers aan iedere rally, minstens 25 Rally2 wagens aan de start, …

Maar zowel in het WRC als hier verdoemd men het rotatie-systeem. Vraag mij niet waarom. Als je iedereen – die goed bezig is en zich heeft bewezen als organisatie – eens de kans geeft om af en toe zich bij de topcategorie te voegen, dan scherpt dit toch ook je organisatie door telkens goed te blijven presteren voor dat doel als je toch de top ambieert!

En zoals in vele organisaties lijkt het moeilijk om een gedane ( en toegeven vooral van ) een (verkeerde) beslissing terug te draaien ….. Kijk toch ook eens in eigen boezem federaties!

Jo Huyghe ( JoHu )