Naam: Craig Breen

Nationaliteit: Ierland

Geboortedatum: 2 februari 1990 – Waterford, Ierland

Datum van overlijden: 13 april 2023 – Lobor, Kroatië

Craig was de zoon van Ray Breen, een nationaal kampioen in de Ierse rallysport.

Hij begon met karten in 1999 in Ierland en met rally-rijden in 2007.Hij combineerde beiden in Europa in 2008.

2009: fulltime overstap naar de rallysport en nam deel aan de Ierse, Britse en internationale Fiesta Sporting Trophy’s en won alle drie de kampioenschappen. Hij won ook de Fiesta Sport Trophy International Shootout en kreeg een contract van twaalf maanden bij M-Sport. Voor zijn prestaties werd Breen gekroond tot Young Irish Rally Driver of the Year en ontving hij de Billy Coleman Award.

2010: Craig debuteerde met de Ford Fiesta S2000 in zowel het British Rally Championship als het Irish Tarmac Rally Championship. Hij behaalde zijn eerste BRC-overwinning op de Ulster Rally 2010 en eindigde als 2e algemeen in de ITC. Hij eindigde ook als 17de algemeen in de Rally Finland 2010 en als 12de algemeen in Wales Rally GB.

2011: nam deel aan de WRC Academy in een Ford Fiesta R2. Craig won ook de WRC Academy Cup én zijn eerste rally in de Rallye Deutschland 2011 en bezegelde het kampioenschap met een overwinning in Wales Rally GB. De Academy Titel was spannend tot de laatste KP want zowel Craig als de Est Egon Kaur zijn het seizoen geëindigd met 111 punten. Craig won de titel op basis van het aantal KP-winsten (39 tov 14).

2012: Winnaar Super 2000 WRC. Breen ging door naar het S-WRC-kampioenschap met een Ford Fiesta S2000. Hij won de openingsronde in Monte Carlo en leidde het kampioenschap na de tweede ronde op Zweden. In juni 2012 kwam Breen’s bijrijder Gareth Roberts om het leven bij een ongeval tijdens de Targa Florio Rally op Sicilië, de vijfde ronde van de Intercontinental Rally Challenge 2012. In november won hij in de Rally de Catalunya het wereldkampioenschap Super 2000. Aan het einde van de rally verklaarde een zeer emotionele Craig: “Ik ben een kind, ik kan niet geloven dat ik dit heb gedaan.”

2013: in dat jaar tekenden Breen en bijrijder Paul Nagle voor Peugeot om hun ERC-campagne genaamd ‘Peugeot Rally Academy’ te leiden. Breen was succesvol, behaalde tijdens het seizoen vijf podiumplaatsen en eindigde uiteindelijk als derde overall, waarbij hij de tweede plaats met slechts vier punten misliep. Halverwege het seizoen verliet Nagle het team om Andreas Mikkelsen bij Volkswagen Motorsport te helpen in het WRC. Vanaf de Rajd Polski werd “onze” Lara Vanneste de bijrijder van Breen.

2014: Breen won zijn eerste ERC-rally tijdens de Acropolis Rally in Griekenland in een Peugeot 208 T16.

2015: Craig en bijrijder Scott Martin wonnen de Circuit of Ireland Rally 2015, wat al heel lang een ambitie van Craig was, vooral omdat dit de 20ste verjaardag zou zijn van de overwinning van zijn Rally Idol’s Tarmac Championship, namelijk wijlen Frank Meagher. Met 3 overwinningen in het ERC werd hij 2de algemeen ERC.

2016: reed een parttime campagne bij het Citroën Total World Rally Team en behaalde zijn eerste overwinning in een WRC-kp en een emotionele eerste podiumplaats met een derde plaats tijdens de Rally Finland. 10de algemeen WRC. Craig Breen won de Condroz-Rally.

2017: nog steeds in het Citroën Total World Rally Team behaalde hij enkele 5de plaatsen en werd terug 10de algemeen.

2018: Hij verbeterde zijn beste WRC-resultaat in 2018 door als tweede te eindigen tijdens de Rally Sweden. Eindigde 4de in Rally GB en 11de algemeen na een wisselvallig jaar in de Citroën C3 WRC.

2019: overstap naar het Hyundai Shell Mobis WRT halfweg het seizoen met een 7de plaats in Finland en een 8ste in Rally GB. Hij won dat jaar in BRC Ieper (VW Polo van BMA).

2020: 2 rally’s met Hyundai in het WRC met een 7de in Zweden en een 2de plaats in Estland (9de algemeen in WRC) en met een Hyundai WRC in de Aarova Rally Oudenaarde. Reed ook sporadisch in het MRF Hyundai Rally2 team.

2021: 3de jaar Hyundai in WRC met 2 x een 2de plaats in Estland en WRC Ieper en een 3de plaats in Finland. Hij werd 8ste algemeen in het WRC 2021. Hij won in Ierland de Rentokil Historic Rally in Killarney, Kerry, Ireland in zijn BMW M3 E30. Werd 2de in de Rally Liepaja met de MRF Hyundai Rally2. In oktober 2021 werd aangekondigd dat Breen zich bij het M-Sport World Rally Team zou voegen als hun hoofdpiloot voor het seizoen 2022.

2022: Hij voegde zich bij Adrien Fourmaux en Gus Greensmith voor een full season van 13 rally’s in de M-Sport Puma WRC. Hij begon met een sterke 3de plaats in de Monte Carlo. 4de in Kroatië en 2de op Sardinië. Maar vanaf dan ging het van kwaad naar erger met toch uiteindelijk nog een 7de algemeen. Voor de Rally Catalunya van 2022 werd James Fulton de nieuwe bijrijder van Breen nadat zijn oude bijrijder Paul Nagle zijn pensionering aankondigde.

2023: Met de overstap van Breen van M-Sport naar Hyundai Shell Mobis WRT leek hij terug “thuis” te komen. Met een emotionele 2de plaats in Zweden leek het het jaar van de doorbraak te worden ….

🥀 Craig Breen stierf op 13 april 2023 na een crash in zijn Hyundai i20 N Rally1 tijdens een testsessie voor de Croatia Rally 2023. De linkervoorkant van zijn auto kwam om 12.40 uur lokale tijd in botsing met een paal op een weg tussen Stari Golubovec en Lobor, waarbij Breen dodelijk gewond raakte. Breen’s bijrijder James Fulton bleef ongedeerd.

RIP Craig 😢

Info WRC / Wikipedia / EWRC-results.