BMA header

Met Cédric Cherain en Damien Withers die ondanks bepaalde gebeurtenissen tot het einde van de wedstrijd voor de zege streden, met Bastien Rouard en Amandine Cornet die opnieuw op het podium eindigden en met een veelbelovende top 6 voor Charles Munster, uitzonderlijk bijgestaan door André Leyh, kan niemand naast de sterke prestaties van de BMA-rijders kijken. Het BMA Hyundai i20 Junior Team was omnipresent en drukte zijn stempel op de TAC Rally.

De eerste overwinning voor BMA Hyundai i20 Junior Team was afgelopen zaterdag bijna een feit. Maar een tijdstraf van 10 seconden voor een jumpstart in de openingsrit van de rally voor Cédric Cherain bleek bepalend. Met vijf snelste tijden in twaalf klassementsritten toonde Cédric Cherain andermaal zijn snelheid. Ook dit jaar is het niveau van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship zo hoog dat een tiende van een seconde het verschil kan maken. Het zegt veel over de gevolgen van de tijdstraf die de bemanning van de #2 Hyundai werd opgelegd. Niettemin blijft het duo Cherain-Withers dankzij dit nieuwe podium meedoen voor de titel.

“Als die tijdstraf van tien seconden er niet was geweest, besef je dan hoe spannend deze wedstrijd zou zijn geweest? We zouden tot in de laatste klassementsrit gebikkeld hebben voor elk tiende van een seconde. Dat is zo jammer. Meer dan dit resultaat was niet mogelijk. Uiteraard feliciteer ik Maxime Potty met zijn overwinning. Deze wedstrijd heeft eens te meer aangetoond dat de Hyundai competitief is en dat we in elke wedstrijd meestrijden voor de zege. Het seizoen is nog lang niet voorbij. Ik hoop dat tijdens we tijdens de volgende wedstrijden enkel op sportief vlak zullen moeten strijden”, zegt Cédric Cherain.

Na drie uitstekende resultaten in de Rally van Haspengouw, de South Belgian Rally en in de Rallye des Ardennes hebben Bastien Rouard en Amandine Cornet ook in de TAC Rally van zich laten spreken. Het duo eindigde opnieuw op het podium. Door altijd in de top drie te eindigen blijft het duo in de tussenstand van het BRC de dubbele kampioen van België Adrian Fernémont voor. Bij hun debuut in de TAC Rally meteen als derde eindigen is sterk en veel belovend voor de toekomst.

“Het is als een droom”, glimlach Bastien Rouard. “We doen vooraan mee en dat hoopte ik al lang. We hebben in Tielt, in een wedstrijd die we niet kenden, toch wel een stap voorwaarts gezet. Dit is echt heel fijn. En de volgende wedstrijd is de Rallye de Wallonie. Ik beloof je dat we zullen aanvallen.” In vier wedstrijden verzamelde Bastien Rouard 55 punten, goed voor een voorlopig tweede plaats in het kampioenschap. Dat is fantastisch.

Charles Munster van zijn kant behaalde een resultaat dat volledig in overeenstemming was met zijn progressie in de loop van de wedstrijd. Vooral omdat het jongste teamlid in moeilijke omstandigheden van start ging.“Ik zet mijn leerproces in de categorie en met de wagen verder”, zegt Charles Munster. “Ik wil André Leyh bedanken die Xavier Portier in laatste instantie verving. Vlak voor de start van een wedstrijd van co-piloot wisselen is natuurlijk niet ideaal. Maar dankzij de ervaring van André kon ik toch deze wedstrijd in alle rust en stap voor stap aanvatten. We finishten op tien seconden van de top vijf, wat gezien de omstandigheden een goed resultaat is. Het ritme neemt gestaag toe en die progressie stemt overeen met de planning die we voor ogen hebben.

”BMA begon met drie Hyundai i20 N Rally2’s aan de start en zag er evenveel finishen. Twee daarvan haalden het podium en alle drie eindigden ze in de top zes. Wat kan je nog meer wensen? “We mogen niet vergeten dat Cédric Cherain vorig jaar met een Porsche reed, en dat hij zich moest aanpassen aan een auto uit de Rally2-categorie”, zegt Bernard Munster, teammanager van het Hyundai i20 Junior Team. “Het contrast is groot met Maxime Potty die vorig jaar al met zijn wagen reed en die bijgevolg door en door kent. Het is een spannende strijd en ik hoop dat die tot het einde van het seizoen zal blijven duren. Wat Bastien betreft, hij werkt hard en voelt zich goed in de Hyundai i20 N Rally2. Het feit dat hij, dankzij de steun van zijn partners, een volledig seizoen kan rijden maakt het voor hem mogelijk om zich volledig te focussen op de wedstrijden.

De volgende wedstrijd is de Rallye de Wallonie eind deze maand. Het BMA Hyundai i20 Junior Team zal er alles aan doen om hun eerste rally van het jaar te winnen.

info & Foto’s BMA