TAC Tielt 2023

Een jaar na zijn debuut, heeft Roger Hodenius zijn opmerkelijke progressie getoond in de TAC Rally. Op een van de moeilijkste parcours van het land, stuurde hij zijn fonkelnieuwe Škoda Fabia RS naar de Top 5 algemeen. Daarmee won de Nederlander ook de strijd in de BRC Master Cup. 

“De nieuwe Škoda geeft me veel vertrouwen in de snelle bochten, maar in de korte situaties moet ik de auto nog wat beter leren kennen. Het parcours maakte wel indruk omdat het asfalt zo moeilijk te lezen is. Toen ik een jaar geleden mijn rallydebuut maakte, had ik nooit gedacht nu al zo dicht te kunnen aansluiten bij de Belgische top,” vertelde Roger “The Joker” Hodenius.

Fred Miclotte, die dit jaar 50 jaar wordt, behaalde de tweede plaats in de BRC Master Cup. De teambaas van SXM stuurde zijn Škoda Fabia naar de 8ste plaats algemeen. Knap, gelet op zijn beperkte ervaring als piloot. Bert Coene, 15de algemeen, werd derde in de Master Cup. Hij was verrast dat hij zo dicht in de buurt kon blijven van Miclotte met zijn Ford Fiesta R5. De vierde plaats bij de Masters ging naar Historic-piloot Paul Lietaer met zijn Opel Manta 400. Hij klopte Jimmy D’hondt, de titelverdediger, die niet helemaal tevreden was. “Ik vond in het begin mijn draai niet. Ik was te voorzichtig, maar wanneer ik dan het tempo verhoogde, ging ik twee keer per proef van de baan. In de laatste ronde kon ik wat betere tijden rijden,” lachte Jimmy.

Franky Boulat, derde in de M-Cup, pakte de punten van de zesde plaats, voor merkgenoot Kurt Braeckevelt, die in Tielt zijn nieuwe BMW M3 presenteerde. Achtste werd streekpiloot Thierry Cokelaere. Hij eindigde voor de GT-rijders Chris Vandamme en Henri Schmelcher die de Top 10 afsloten.

Christiaan Spelmans ook in de TAC Rally de snelste in de 2WD Trophy

In de 2WD Trophy noteerden we voor de start al een belangrijk forfait. De motor van de Clio van Stefaan T’joens was niet tijdig klaar, zodat hij in Tielt niet kon starten. Christiaan Spelmans kwam wel aan de start in West-Vlaanderen. Met zijn blauwe Clio nam hij het op tegen lokale specialist Jony Van de Walle. Het werd een razend spannend duel, waarbij de twee tenoren elkaar regelmatig aflosten vooraan. Jony Vande Walle ging met 1″5 voorsprong de slotronde in, maar na KP 9 had Spelmans de leiding weer in handen met 1″4 voorsprong. Vande Walle reageerde en nam de leiding weer over met 0″7 voorsprong op de  Ondank. Op de voorlaatste proef verloor de Opel-rijder uit Tielt echter 13″…

“Het was een prachtige strijd met Christiaan, tot ik op de Poelberg merkte dat een aandrijfas los kwam. Ik ben nog rustig naar de start van de laatste proef, de Oosthoek, gereden. Bij een eventuele annulering zouden we toch het finishpodium halen, maar de proef ging normaal van start. Ik heb de auto aan de kant gezet, want anders zouden we te veel schade rijden,” vertelde Jony Vande Walle. 

Christiaan Spelmans pakte weer belangrijke punten in de 2WD Trophy. “Dit was echt een moeilijke wedstrijd,” vertelde de Clio-rijder uit Borgloon. “Ik besloot na de Rallye des Ardennes om hier te starten. Ik heb deze week niet veel geslapen, want de auto moest op korte tijd geprepareerd worden. Het parcours was bijzonder verraderlijk. Het is heel moeilijk in te schatten waar je grip hebt en waar niet. Sneeuw of ijs, dat zie je. Modder zie je ook liggen. Maar asfalt dat extreem glad is, dat zie je niet meteen. Het was een mooi gevecht met Jony. Jammer dat hij moest opgeven…”

Esli Logie werd uiteindelijk tweede met de Ford Fiesta ST, maar op ruim 23 minuten. 

Info en 📸 BRC Media / 📸 KDImage / 📸 Cover Kevin Opsomer.