70 teams gingen vanochtend van start in de 48ste editie van de TAC Rally, de vierde manche van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship. Door het regenweer van de voorbije dagen, lagen de klassementsproeven er verraderlijk bij, zeker na de doortocht van de eerste deelnemers die nog extra modder op de baan gooiden bij het snijden in de bochten. Maxime Potty, die als leider in het BRC de weg mocht openen, profiteerde van een relatief proper parcours in de openingsronde. Met twee snelste tijden op zijn naam heeft Maxime Potty 4″4 voorsprong op Cédric Cherain na vier proeven.

“Het is moeilijk om te lezen waar je grip hebt en waar niet, maar we hebben de eerste ronde foutloos afgewerkt. Ik ben tevreden,” vertelde Potty. Cherain, die 10″ straftijd kreeg na een valse start op KP 1, blijft in het spoor. “Het parcours ligt er heel verraderlijk bij en op veel plaatsen ligt modder die onze ouvreurs niet hebben opgemerkt, dus die modder komt van de passage van Potty en Rouard. Het blijft opletten…”

Bastien Rouard, knap tweede in de Rallye des Ardennes, ontdekt het parcours van de TAC Rally. Zonder risico’s te nemen staat hij op een onverhoopte derde plaats op 19″0. Daarmee doet hij 2″ beter dan Adrian Fernémont, die ziek aan de wedstrijd begon en niet tevreden was over de bandenkeuze. De vijfde plaats na de eerste lus is in handen van Cédric De Cecco op 23″7.

“En daar ben ik tevreden mee, want ik heb te weinig ervaring op deze proeven. Mijn laatste deelname dateert van 2012. Ik moet volledig op de nota’s rijden, want ik herken de bochten zelfs niet,” aldus De Cecco.

Roger Hodenius, die voor een primeur zorgt door met de nieuwe Skoda Fabia RS Rally2 te rijden, volgt op een knappe 6de plaats, voor Gunther Monnens, de verrassing van het wedstrijdbegin. Met zijn Porsche 991 GT3 heeft hij zich stevig in de top 10 gereden tussen het Rally2-geweld. “En toch heb ik op het gladde asfalt amper grip. Maar, ik hou wel van dit gladde parcours, waar je wat kunt spelen en driften met de Porsche,” aldus Monnens.

De top 10 wordt vervolledigd door Charles Munster, Fred Miclotte en Tobias Brüls.

De pechvogels van de openingsronde waren Emile Breittmayer, die door een kapotte bougie zelfs de start van KP 1 niet haalde, Vincent Verschueren, die door een motorprobleem na KP1 moest opgeven, en Niels Reynvoet, die door een transmissieprobleem ook de strijd moest staken na de eerste proef. Jonas Dewilde en Rainer Hermann gingen van de baan.

In Historic is PJM Maeyaert leider voor Paul Lietaer en Benoit Verlinde voert de stand aan in het Junior BRC.

Info & 📸 BRC Media