De 48ste TAC Rally in en om Tielt vormde op paaszaterdag het decor voor de vierde manche van het Kroon-oil Belgian Rally Championship. Met 18 Rally2’s aan de start, de topklasse in het kampioenschap, was de wedstrijd erg sterk bezet. Zoals verwacht werd het een spannende strijd voor de overwinning tot de laatste meters. Nadat hij het grootste deel van de wedstrijd aan de leiding reed, won Maxime Potty met 5″2 voorsprong op Cédric Cherain, de morele winnaar die enkel door een straftijd van 10″ de overwinning verspeelde.”In de eerste ronde had ik een voordeel, omdat ik het parcours opende. We hebben ons eigen ritme gezocht. Een keer maakte ik een klein foutje, maar verder ging het prima. Ik wist dat het spannend zou blijven tot de laatste proef, want Cédric Cherain geeft nooit af en ik ben ook blijven aanvallen. Deze overwinning doet deugd, maar het kampioenschap is zeker nog niet beslist,” aldus Maxime Potty, zoals steeds de rust zelve.

Logo TAC Tielt 2023

Cédric Cherain diende na de wedstrijd nog protest in voor de 10″ straftijd die hij kreeg wegens een valse start op de openingsproef. De sanctie bleef echter behouden, waardoor de Hyundai-rijder voor de derde keer dit jaar tweede werd. “Ik begrijp de sanctie niet. Voor een foutje van misschien een tiende van een seconde, krijgen we 10″ straftijd. Dat is overdreven. Dan had ik beter 6 seconden vroeger gestart, want dan zou ik evenveel straftijd hebben gekregen,” aldus Cherain. “Voor mij moet een rally op de proeven beslist worden. We nemen veel risico’s en dan verliezen door zo een beslissing is zuur… Ik heb een keer een klein foutje gemaakt, waarbij we op een talud schoven. Het kostte misschien 4 of 5 seconden…”Nadat het bezwaar werd afgewezen, ging het team toch nog in beroep tegen de genomen beslissing, zodat de uitslag onder voorbehoud is

Over de derde plaats van Bastien Rouard was helemaal geen discussie. Na zijn tweede plaats in de Rallye des Ardennes, bevestigde Rouard zijn knappe prestatie in Tielt, waar hij de proeven ontdekte. “Echt, dit overtreft mijn verwachtingen. Ik had voor een top 5 getekend. De proeven zijn hier zo moeilijk. Het asfalt is op sommige plaatsen extreem glad. De grip is moeilijk te lezen,” vertelde Bastien Rouard. Adrian Fernémont, ziek bij de start, had het moeilijk om vertrouwen te vinden. De Škoda-rijder van PTR Racing strandde op de vierde plaats, voor Roger Hodenius, die de nieuwe Škoda Fabia RS Rally2 presenteerde aan de Belgische rallyfans. De Nederlander won het klassement bij de Masters, voor Fred Miclotte en Bert Coene. In de GT-categorie stond er geen maat op Gunther Monnens, die de Porsche 991 GT3 naar een beresterke 6de plaats stuurde. Daarmee was hij ruim sneller dan Glenn Janssens, die in de slotronde uit koers werd gezet na een snelheidsovertreding. Zo ging de tweede plaats in GT naar de Alpine A110 van Amaury Molle, die dit seizoen de kleuren van het bandenmerk MRF zal verdedigen. Fred Miclotte werd knap 8ste algemeen met zijn Škoda Fabia Rally2, voor Nicola Stampaert, die mooie tijden klokte in de Škoda Fabia Rally2 Evo, en Junior Planckaert die moeilijk zijn draai vond op de verraderlijke proeven van de TAC Rally.

Vincent Verschueren (turboslang los op KP 1), Niels Reynvoet (aandrijfas los op KP 1) en Cédric De Cecco (transmissie stuk op KP 7) moesten al vroeg noodgedwongen de strijd staken.

In de M-Cup ging de overwinning naar Mats Van den Brand, voor Philip Lommers en Franky Boulat.

Benoit Verlinde was de beste in het Junior BRC met de officiële Renault Clio Rally4. Jonas Dewilde kon, ondanks een vroege sortie, toch nog de punten van de tweede plaats pakken.

In Historic won Pieter-Jan Maeyaert het spannende duel van Paul Lietaer, die op de laatste proef zonder remmen viel.

En in de 2WD Trophy was Christiaan Spelmans, net als vorige week, de snelste na de opgave van Joni Van de Walle.

Info BRC Media 📸 KDImage