Topaffiche voor de 48ste TAC Rally Tielt

Een week na de Rallye des Ardennes staat met de TAC Rally in Tielt de vierde manche van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship op het programma. De organisatie van de Tieltse Automobielclub behoort tot de 6 “championship” events, zodat quasi alle titelkandidaten van de partij zijn op zaterdag 8 april. Met 18 Rally2’s en 5 snelle GT’s aan de start, zal de strijd voor het podium en de dichte ereplaatsen bikkelhard zijn. 

Het programma van deze 48ste TAC Rally begint donderdagavond 6 april al met de traditionele shakedown bij De Ratte, waar de teams de kans krijgen hun wagens af te stellen voor de Tieltse klassementsproeven. De wedstrijd zelf telt op zaterdag 8 april drie lussen van vier proeven, samen goed voor 142,44 km tegen de klok. De namen van de klassementsproeven klinken bekend in de oren: Schuiferskapelle (14,93 km), Ondank (9,66 km), Poelberg (8,45 km) en Oosthoek (14,59 km). De eerste deelnemer rijdt om 8h30 over het startpodium in de Europahal in Tielt, waar om 19h30 de winnaar gehuldigd zal worden. 

Van de tenoren moet Gino Bux noodgedwongen forfait geven na zijn zware sortie van afgelopen weekend. We wensen hem een spoedig herstel toe. 
Maxime Potty zal als leider in het Belgisch kampioenschap het peloton aanvoeren met zijn Citroën C3 Rally2, maar hij krijgt heel wat weerwerk. Denk maar aan tweevoudig Belgisch kampioen Adrian Fernémont, die op zoek gaat naar vertrouwen, en Cédric Cherain, die zijn eerste zege in de Hyundai wil behalen. Bastien Rouard, tweede in de tussenstand van het BRC, was vorige week in Dinant al dicht bij zijn eerste overwinning in de Hyundai i20 N Rally2. Benieuwd of hij in West-Vlaanderen die prestatie kan bevestigen. 
Niels Reynvoet kwam vorig jaar al dicht bij de zege in Tielt. Als hij de Citroën C3 Rally2 goed in de vingers heeft, kan hij voor de verrassing zorgen. Deze keer is ook Charles Munster opnieuw van de partij met zijn snelle Hyundai i20 N Rally2. 

Vincent Verschueren, tweevoudig winnaar in Tielt, is zeker een zegekandidaat. Vorig jaar was hij de sterkste met de VW Polo GTI Rally2. Deze keer komt Verschueren aan de start met een Skoda Fabia Rally2 van SXM. Het is geen Evo, maar in de Fabia heeft Verschueren zich altijd goed gevoeld. De Oost-Vlaming wordt dit seizoen trouwens genavigeerd door Jasper Vermeulen.
SXM-teambaas Fred Miclotte zal deze keer zelf ook het stuur nemen van een Skoda Fabia, net als Junior Planckaert, die met de Evo-versie een degelijk debuut maakte in Dinant. Het is zeker ook uitkijken naar de tijden van Master-favoriet Roger Hodenius, die wellicht met de fonkelnieuwe Skoda Fabia RS Rally2 aan de start zal komen. 

De overige Skoda Fabia’s Rally2 zijn in handen van John Wartique, Emile Breittmayer, die de proeven in Tielt zal ontdekken, en Nicola Stampaert. Christophe Verstaen, Tobias Brüls en Richard Pex verdedigen de kleuren van Citroën. Ford kan rekenen op twee Masters, titelhouder Jimmy D’hondt en lokale specialist Bert Coene, die altijd snel is in Tielt. 

Net achter de Rally2’s, zullen de GT’s voor spektakel zorgen, met vooraan twee gevestigde waarden: Glenn Janssens en Gunther Monnens, beiden met een Porsche 991 GT3. De verrassingen zijn Amaury Molle, die aan een officieel programma met de Alpine A110 op MRF-banden begint, en Pieter-Jan Michiel Cracco, die zijn Rally2 ruilt voor een snelle Porsche. Ook Henri Schmelcher komt naar Tielt met de Porsche 991 GT3.

Achter de snelle Mitsubishi van Kurt Boone, krijgen we de eerste rechtstreekse confrontatie tussen Jonas Dewilde en Benoit Verlinde, twee jongeren die vol voor de Junior-titel gaan met een Renault Clio Rally4. Maxim Decock ligt met zijn Opel Corsa Rally4 op de loer om te profiteren van elke misstap. 

Dat is zeker nog niet alles, want de MOOOD M-Cup brengt 18 snelle BMW’s aan de start, aangevoerd door Philip Lommers, Franky Boulat, Loïc Pirot en Brecht Hoorne, de (mechanische) pechvogel van de eerste twee wedstrijden. Toch kijkt iedereen vooral uit naar de chrono’s van Mats Van den Brand, die nog eens het potentieel wil tonen van de M3 E36. 

Drie van zijn creaties, de “Mats” BMW M3’s E30 van Pieter-Jan Maeyaert, Cedriek Merlevede en Rainer Hermann zullen trachten om de Opel Ascona van fenomeen Paul Lietaer van de overwinning te houden in Historic. Daarin mogen we trouwens ook spektakel verwachten van Bert Cornelis (Opel Monza), Claude Debue (Opel Ascona) en vooral van Olivier Breittmayer met zijn exclusieve Ferrari 308 GTB. 

Kortom, de affiche van de TAC Rally, die op zaterdag 8 april wordt verreden, oogt weer indrukwekkend sterk. 

Het parkoers vindt je hier ( in Google Maps ).

De genummerde deelnemerslijst

TAC Rally Tielt 2023 Affiche

Bron BRC Media