• 13 teams aan de start van de openingsmanche
  • Eerste overwinning van 20-jarige Lander Depotter
  • Eerste podium van het 100% damesteam Lyssia Baudet-Daphné Henry

De Clio Trophy Belgium ging zaterdag van start in de Rallye des Ardennes, de derde manche van het Belgian Rally Championship. De deelnemers van de Clio Trophy Belgium kwamen voor de eerste keer in actie op het parcours van de wedstrijd in en om Dinant. Met 13 teams aan de start werd een open strijd verwacht, zeker omdat regen het snelle parcours uitermate verraderlijk maakte. 

En toch was er nooit echt strijd voor de eerste overwinning van het seizoen. Lander Depotter voelde zich duidelijk in zijn sas op de gladde, technische en modderige openingsproeven La Molignée en Onhaye. De 20-jarige piloot uit Avelgem sloeg een kleine kloof en controleerde vervolgens de wedstrijd om uiteindelijk met 1’38″3 voorsprong op Pierre-Manuel Brasseur de wedstrijd te winnen. 

“Het was niet de bedoeling om meteen in de aanval te gaan, maar onze chrono’s waren blijkbaar heel goed op de eerste proeven. Dat was ook voor mij een verrassing, want het was nog maar mijn achtste rally in de Clio Rally5. Daarna kon ik de wedstrijd controleren”, aldus Lander Depotter, die dit seizoen genavigeerd wordt door Jasper Maelfait.

Pierre-Manuel Brasseur, vorig jaar nog winnaar in de Condrozrally, strandde op de tweede plaats, mede door een minuut straftijd wegens een foutje bij het inklokken. “Ik ben heel tevreden met de tweede plaats. De proeven lagen er vandaag heel verraderlijk bij en Lander voelde zich duidelijk beter in zijn sas op de modderige stroken. Ik ben blij dat ik de auto heelhuids aan de finish heb gebracht.”

Lange tijd leek Nikolai Bruyneel, genavigeerd door Frank Werner, op weg naar de derde plaats. De zoon van Dominique reed bovendien de scratch op de Powerstage. Op de voorlaatste proef ging Bruyneel echter van de baan, waardoor een ontketende Lyssia Baudet haar opvallende progressie bekroonde met een eerste podiumplaats. “Ik had het absoluut niet verwacht, want ik ken de regio van Dinant niet, maar op dit lastige parcours waren onze chrono’s meteen goed. Ik ben zelfs licht ontgoocheld, want ik wist niet dat Pierre-Manuel een minuut straftijd had gekregen. Ik heb op de laatste twee proeven het tempo laten zakken. We eindigen op amper 3 seconden van Pierre-Manuel. Als ik had blijven aanvallen, was de tweede plaats misschien zelfs mogelijk”, aldus Lyssia Baudet, die in de Clio van het RACB National Team genavigeerd wordt door Daphné Henry.

Xavier Dekeyser werd tussen het geweld van de jongeren mooi vierde, voor Aaron Duville, die na een schuiver een tijdje vast stak in een veld. Lander Dhaene, zesde, was ook blij dat hij de finish haalde, nadat hij in de openingsfase zijn Clio Rally5 tegen een muurtje parkeerde, met heel wat schade aan de flank en de achtertrein als gevolg. Het team leverde knap werk om hem in koers te houden. Debutant Thomas Vronen werd zevende, voor Valentin Soupart, die in de openingsronde ook van de baan ging. Jeroen Catelin, vooraf getipt als winnaar, liet zich op de eerste proef al verrassen. Hij ging in de tweede ronde weer van start om het vertrouwen weer op te bouwen. Die kans kregen Joé Plattes, Jonathan Georges en Nikolai Bruyneel niet. Zij gingen voortijdig van de baan, terwijl ook Charles Hastir zijn Clio Rally5 in het decor parkeerde.

Sandrine Wanson, bij organisator MY Racing coördinator van de Clio Trophy Belgium, blikte tevreden terug op de openingswedstrijd van het seizoen. “We kozen dit seizoen voor compacte, nieuwe wedstrijden en het deed ons deugd dat zoveel jonge rijders aan de start stonden van de Rallye des Ardennes. Met 13 inschrijvingen, waarvan de helft nieuwkomers en de helft ook juniors, bewijst de Clio Trophy nog eens zijn status als kweekvijver van jong rallytalent. Met drie jongeren op het podium, werd dat nog eens in de verf gezet. Dat het parcours verraderlijk was, bleek wel uit een aantal opgaves na een schuiver, waaronder die van Jeroen Catelin, nochtans een van onze meest ervaren deelnemers. De eerste overwinning van Lander Depotter bevestigt het potentieel dat hij vorig jaar al getoond heeft. Tot slot wil ik ook de prestatie van Lyssia Baudet en Daphné Henry nog eens benadrukken. Een eerste podiumplaats in een erg moeilijke wedstrijd, dat is veelbelovend”, besluit Sandrine Wanson. 

Lander Depotter - BRC 2023 - BRC Media Rallye des Ardennes

OVERALL 

1. DEPOTTER – MAELFAIT 1:18:36,7
2. BRASSEUR – PODGORNY +1:38.3
3. BAUDET – HENRY +1:41.4
4. DEKEYSER – TASSAERT +2:30.6
5. DUVILLE – DE VLEESCHAUWER +4:27.3
6. DHAENE – GEERLANDT +6:44.9
7. VRONEN – LOPÈS +7:43.6
8. SOUPART – ROBERT +10:55.6

Info en foto’s Renault Belux