• Een nieuw parcours met veel geschiedenis
  • De jongeren staan te popelen om zich te tonen
  • Een open strijd op alle niveaus

Dit weekend start het derde seizoen van de Clio Trophy Belgium. Als decor voor de openingsmanche werd gekozen voor de Rallye des Ardennes, een nieuwkomer op de kalender van het Belgisch kampioenschap. Het snelle parcours in de regio van Dinant heeft echter een rijke historie en de jonge garde van de Clio Trophy Belgium zal zaterdag ontdekken waarom. In elk geval kijken de deelnemers al reikhalzend uit naar de start van de Clio Trophy Belgium, zoals je kan afleiden uit de reacties van de 11 teams die deelnemen aan deze openingswedstrijd van het seizoen. Benoit Verlinde, de titelverdediger, zet dit seizoen een stapje hogerop met de officiële Clio Rally4, wat mogelijkheden biedt voor de rijders die vorig jaar voor de ereplaatsen streden. Jeroen Catelin en Pierre-Manuel Brasseur hebben de meeste ervaring, maar een aantal jonge nieuwkomers hebben ook grootse plannen.

“Met 13 teams aan de start van de openingswedstrijd, kunnen we spreken van een succes”, aldus Sandrine Wanson, coördinatrice van de Clio Trophy Belgium bij organisator MY Racing. “Het zal zeker opnieuw een open strijd worden op het parcours van de Rallye des Ardennes, waar de nieuwkomers evenveel kansen hebben als de gevestigde waarden. We zijn ook benieuwd hoe hoog het 100 % damesteam in de kleuren van het RACB National Team zal scoren. De strijd voor de punten en interessante premies zal opnieuw erg boeiend worden. Iedereen lijkt alvast erg enthousiast over de kameraadschap en uitstekende sfeer binnen de Clio Trophy.”

“Voor het derde jaar op rij kunnen we een erg mooi startveld presenteren voor de eerste wedstrijd van het seizoen. Onze keuze voor compacte eendagswedstrijden en parcours die voor iedereen nieuw zijn, wordt gewaardeerd door de jonge rijders. Dat de helft van het veld jongeren zijn, bevestigt de reputatie van de Clio Trophy als kweekvijver van jong talent, maar zeker ook de reputatie van de Clio Rally5 als ideale leerschool om rallyrijder te worden”, aldus Karl Schuybroek, directeur communicatie van Renault België-Luxemburg.

Quotes van de deelnemers

#20 Catelin Jeroen – Ozeel Thijs: Dit wordt mijn derde seizoen in de Clio Trophy en het blijft een prachtige formule waarbij iedereen met gelijke wapens strijdt. Vorig jaar heb ik een mooie stap vooruit gezet en warden we derde in de eindstand. Dit jaar wil ik zeker bevestigen en misschien nog een stapje hoger mikken, al blijft de geweldige sfeer in de Clio Trophy het belangrijkste.

#22 Brasseur Pierre-Manuel – Podgorny Antoine: Na mijn overwinning in de Condrozrally vorig jaar, had ik misschien de overstap naar een andere categorie kunnen maken. Ik heb de Clio Rally5 nu onder de knie en daarom wil ik dit seizoen wat hoger mikken. Ik zou toch op regelmatige basis mee willen strijden voor de podiumplaatsen en daar wil ik dit weekend in de Rallye des Ardennes al mee beginnen. Het is hier mijn eerste deelname, maar het profiel van de proeven ligt me wel.

#23 Depotter Lander – Maelfait Jasper: We maakten vorig jaar ons debuut in de Clio Trophy en dat is me uitstekend bevallen. De sfeer is heel gezellig, we worden uitstekend omkaderd en er is veel aandacht voor de Clio Trophy. Bovendien zijn de premies interessant en is er pittige concurrentie, maar altijd in een sfeer van kameraadschap. Wat de ambitie betreft, wil ik voorin meedraaien en zeker op een top 5 mikken in het begin van het seizoen, om nadien stelselmatig op te klimmen.

#24 Dekeyser Xavier – Tassaert Nele: Ik heb vorig seizoen enorm veel bijgeleerd door de deelname aan de Clio Trophy, waarin iedereen elkaar helpt. De sfeer is schitterend. Dit jaar wordt onze Clio bijgestaan door het team van Gilles Pyck, zodat we zijn ervaring ook kunnen benutten. Mijn doel is om dit seizoen eens op het podium te staan, samen met enkele jongeren. Dat zou al heel mooi zijn.

#25 Bruyneel Nikolai – Werner Frank: Voor mij is de Clio Trophy de beste manier om mezelf te meten met andere jongeren en om te zien hoe ver ik kan geraken in de rallysport. Iedereen strijdt met gelijke wapens. Ik wil het maximum uit mijn potentieel halen. Dat is voorlopig nog niet helemaal gelukt. Ik zal dit seizoen met de ervaren navigator Frank Werner rijden. Mijn doelstelling? Podiumplaatsen.

#26 Hastir Charles-Antoine – De Preter Bernard: Ik heb me voor de Rallye des Ardennes ingeschreven in de Clio Trophy, maar ik ga niet het volledige seizoen rijden. In de South Belgian Rally heb ik me geweldig geamuseerd in de strijd met de tenoren van de Clio Trophy, zoals Jeroen Catelin, Pierre-Manuel Brasseur en Lander Depotter. Het was mijn eerste overwinning in een manche van een monomerkencup sinds 2007.

#28 Georges Jonathan – Lemaire Pierre: Na een aantal seizoenen met een Clio RS te hebben gereden, heb ik een Clio Rally5 gekocht om een mooi seizoen af te werken in de Clio Trophy. Het concept is heel tof. Iedereen vecht met gelijke wapens. Ik ben al 37 jaar en die jonge gasten gaan heel hard. Bovendien hebben ze zeker een groter budget, want ik doe alles zelf, samen met mijn papa die de service verzorgt. Ik wil me amuseren, maar ik kan ook niet goed tegen mijn verlies. Aan het stuur geef ik altijd het beste van mezelf. Ik heb wel geen ervaring met racingbanden. Dat wordt de grootste uitdaging. Ik heb de Rallye des Ardennes al drie keer gereden. Twee keer als navigator en één keer als rijder, maar toen moest ik op de eerste proef al opgeven.

#29 Duville Aaron – De Vleeschauwer Stijn: Ik heb voor de Clio Trophy gekozen omdat het de beste en meest betaalbare formule is om in het Belgisch kampioenschap te rijden. Ik heb mezelf al laten opmerken in de VAS en in de 2WD Trophy. Nu is het tijd voor een volgende stap. De Clio Trophy biedt mooie kansen voor jongeren en bovendien rijden we met een moderne auto, wat sponsors ook waarderen. Mijn doelstelling is om vooraan mee te strijden bij de juniors in de Clio Trophy.

#30 Plattes Joé – Palm Andreas: Vorig jaar maakte ik mijn rallydebuut in de East Belgian Rally en de Rallye des Crêtes, toen ook al met een Clio Rally5, een wagen van het team van Aaron Duville. We kiezen voor de Clio Trophy omdat je daarin veel concurrentie hebt die met dezelfde wagens strijden. Daar leer je het meeste van. Mijn ambitie is vooral om ervaring op te doen en te groeien in de loop van het seizoen.

#31 Lander Dhaene – Geerlandt François: Naturlijk gaan we opnieuw van start in de Clio Trophy, deze keer om onze ervaring te benutten. Ik wil dit seizoen eens champagne spuiten op het podium.

#32 Baudet Lyssia – Henry Daphné: De formule van de Clio Trophy is ideaal voor jongeren die hun eerste stappen zetten in de rallysport. Vorig jaar waren een aantal jongeren in de klasse nog sneller dan mij. Het is mijn doel om dit jaar stelselmatig snellere tijden te rijden, bij te leren en de kloof met de koplopers te verkleinen. Haspengouw was een goede voorbereiding om te werken aan de samenwerking met mijn nieuwe corijder Daphné Henry.

#33 Soupart Valentin – Robert Yohan: Ik had vorig jaar al plannen om de Clio Trophy te rijden, maar toen kreeg ik het budget niet rond. De Clio Trophy is voor een jongere veruit de interessantste formule om in het Belgisch kampioenschap te rijden. Bovendien zijn de premies interessant, kan je een unieke prijs winnen in de vorm van enkele wedstrijden in een Clio Rally3 en is er veel concurrentie om je mee te meten. Ik heb nog veel te leren en ik heb nog maar 23 km getest met de Clio Rally5, maar ik kijk al uit naar de start. We gaan ons amuseren.

#47 Vronen Thomas – Lopès Pascal: Ik heb voor de Clio Trophy gekozen omdat de formule heel competitief is, omdat het de meest betaalbare formule is voor jongeren en omdat de premies en prijzen heel interessant zijn. Het is mijn eerste ervaring in het Belgisch kampioenschap, maar ik heb met Pascal Lopès een corijder naast me die een pak ervaring heeft. Pascal is een vriend en hij wil me graag helpen bij mijn eerste stappen in de rallysport.

KALENDER 2023

1 april : Rallye des Ardennes – Dinant

20 mei : Sezoensrally – Bocholt

10 juni : Rally of Bertrix – Bertrix

19 augustus : Aarova Rally – Oudenaarde

23 september: East Belgian Rally – Sankt-Vith

Bron Clio Trophy Belgium